Τρως έτσι; Αυτή η διατροφή αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας, καρδιοπάθειας και διαβήτη

Πώς οι καθημερινές σου επιλογές στο φαγητό μπορούν να επιταχύνουν τη φλεγμονογήρανση και να βλάψουν σοβαρά την υγεία σου.

Η διατροφή σου μπορεί να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την πορεία της υγείας σου όσο μεγαλώνεις. Όταν καταναλώνεις συχνά κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας, όπως μπέικον ή μπέργκερ, και πίνεις αναψυκτικά με ζάχαρη, αυξάνεις τον κίνδυνο να εμφανίσεις πιο γρήγορα άνοια, καρδιοπάθειες, διαβήτη, καρκίνο και κατάθλιψη. Αυτές οι τροφές τροφοδοτούν τη φλεγμονογήρανση, δηλαδή μια χαμηλού επιπέδου φλεγμονή που μαζεύεται στο σώμα σου με την ηλικία και οδηγεί σε πολλαπλές ασθένειες, αναφέρει ο ειδικός στην Daily Mail.

Αντίθετα, όταν στηρίζεις τη διατροφή σου σε λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, ξηρούς καρπούς, ψάρια και ελαιόλαδο, μειώνεις σημαντικά τον κίνδυνο να συσσωρεύσεις χρόνιες παθήσεις. Αυτή η μεσογειακή προσέγγιση δεν εστιάζει μόνο στην ποσότητα αλλά και στην ποιότητα: περιορίζεις τα επεξεργασμένα προϊόντα, το κόκκινο κρέας, τα τηγανητά και τα γλυκά και δίνεις έμφαση σε υγιεινά λιπαρά, φυτικές ίνες και φυσικά αντιοξειδωτικά.

Τι είναι η διατροφή MIND

Μια άλλη προσέγγιση είναι η διατροφή MIND, που συνδυάζει μεσογειακές συνήθειες με περιορισμό του αλατιού, δίνοντας έμφαση σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μούρα και λίγες ποσότητες βουτύρου ή γλυκών. Παράλληλα, ο Δείκτης Εναλλακτικής Υγιεινής Διατροφής σε καθοδηγεί προς τροφές που σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο σοβαρών ασθενειών: περισσότερα φρούτα, λαχανικά και ξηροί καρποί, λιγότερα επεξεργασμένα κρέατα και αναψυκτικά.

Στον αντίποδα βρίσκεται ο Δείκτης Διατροφικής Φλεγμονής, που δείχνει πόσο γρήγορα αυξάνονται οι ασθένειες όταν η διατροφή σου είναι γεμάτη από επεξεργασμένα τρόφιμα, κρέας και ζάχαρη. Όσο υψηλότερα βρίσκεσαι σε αυτόν τον δείκτη, τόσο πιο γρήγορα πολλαπλασιάζονται οι χρόνιες παθήσεις σου.

Τα στοιχεία είναι ανησυχητικά καθώς σε παγκόσμιο επίπεδο, τα περιστατικά υπολογίζεται ότι θα τριπλασιαστούν μέχρι το 2050, αγγίζοντας τα 150 εκατομμύρια. 

Οι συνέπειες των διατροφικών σου επιλογών δεν είναι μόνο θεωρητικές. Όταν ακολουθείς ένα υγιεινό πρότυπο, μπορείς να ζήσεις με δύο ή τρεις λιγότερες χρόνιες ασθένειες σε σύγκριση με κάποιον που τρέφεται πρόχειρα. Το όφελος είναι ακόμη μεγαλύτερο αν είσαι γυναίκα ή έχεις ξεπεράσει τα 78, καθώς το σώμα σου ανταποκρίνεται έντονα στις θετικές αλλαγές.

Το συμπέρασμα είναι σαφές: με τις σωστές διατροφικές επιλογές, μειώνεις τον κίνδυνο για σοβαρές παθήσεις, προστατεύεις τον εγκέφαλο και την καρδιά σου και βάζεις θεμέλια για μια πιο υγιή ζωή όσο μεγαλώνεις.

Διάβασε επίσης:

Θέλεις μυαλό - ξυράφι; 5 βασικές θρεπτικές ουσίες που σταματούν τη γήρανση εγκεφάλου

Μαύρη σοκολάτα: 7 αποδεδειγμένα οφέλη που προσδίδει στην υγεία σου

Το μυστικό των αιωνόβιων: Τι μαθαίνουμε για τη μακροζωία από τους ανθρώπους που φτάνουν τα 100 χρόνια