Έχεις συνηθίσει να πιστεύεις ότι τα γλυκά είναι πάντα φορτωμένα με ζάχαρη, αλεύρι και θερμίδες. Κι όμως, μπορείς να απολαμβάνεις κάτι λαχταριστό και ταυτόχρονα να κάνεις καλό στον οργανισμό σου. Αυτή η πορτοκαλόπιτα από τη διατροφολόγο Δήμητρα Παπαμίχου (@dimidiet), είναι η απόδειξη ότι η υγιεινή διατροφή δεν σημαίνει στέρηση, αλλά ισορροπία και φαντασία.
Με φτιαγμένη από αληθινές τροφές, χωρίς γλυκαντικά και χωρίς αλεύρι, αυτή η συνταγή σού δίνει ένα γλυκό που όχι μόνο δεν σε βαραίνει, αλλά σε χορταίνει απίστευτα. Κάθε κομμάτι έχει 6 γραμμάρια φυτικών ινών – όσο 1,5 μήλο με τη φλούδα του, και μόλις 2,5 γραμμάρια ζάχαρης, προερχόμενα αποκλειστικά από τη μαύρη σοκολάτα. Αυτό σημαίνει ότι δεν προκαλεί απότομη αύξηση της γλυκόζης και είναι ιδανική επιλογή όχι μόνο για γλυκό, αλλά και για πρωινό, ενδιάμεσο σνακ ή ακόμα και για βραδινό όταν θες κάτι γλυκό.
Το καλύτερο; Όλη η διαδικασία γίνεται στο μπλέντερ. Χωρίς περίπλοκα βήματα, χωρίς να λερώσεις πολλά σκεύη. Μόνο λίγα λεπτά προετοιμασίας και ο φούρνος αναλαμβάνει τα υπόλοιπα.
Συνταγή για πορτοκαλόπιτα
Υλικά:
- 440 γρ. πορτοκάλι (3 πορτοκάλια) χωρίς τις φλούδες
- 250 γρ. χουρμάδες ή σταφίδες (μουλιασμένα 5-10 λεπτά σε βραστό νερό και στραγγισμένα)
- 250 γρ. βρώμη
- 150 γρ. τριμμένο αμύγδαλο
- 2 αυγά
- 100 γρ. γιαούρτι
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας (ή 1 βανιλίνη)
- 1 κ.γ. κανέλα
- 2 κ.γ. μπέικιν
- 100 γρ. μαύρη σοκολάτα (ιδανικά 70% κακάο)
Εκτέλεση:
1) Τρίψε τη βρώμη και το αμύγδαλο στο μούλτι μέχρι να γίνουν σαν αλεύρι.
2) Βάλε όλα τα υλικά (εκτός από τη σοκολάτα) στο μπλέντερ και χτύπα μέχρι να αποκτήσεις μια σχετικά ρευστή ζύμη.
3) Άδειασε το μείγμα σε μικρό στρογγυλό ταψάκι με χαρτί ψησίματος.
4) Ψήσε στους 180°C για περίπου 40 λεπτά. Αν δεις ότι αρπάζει από πάνω, σκέπασε με χαρτί ψησίματος και αλουμινόχαρτο.
5) Άφησέ τη να κρυώσει πριν τη σερβίρεις.
Υλικά για μαρμελάδα:
- 2 πορτοκάλια (καθαρισμένα, χωρίς κουκούτσια)
- 4 χουρμάδες (80 γρ.) ή σταφίδες (μουλιασμένα 5 λεπτά σε βραστό νερό)
- ½ κ.γ. κανέλα
- 2 κ.σ. σπόρους τσία
- Λίγο ξύσμα πορτοκάλι
- Σταγόνες λεμόνι
- ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικά)
Eκτέλεση:
1) Χτύπα όλα τα υλικά σου στο μπλέντερ
2) Βάλε το μείγμα στο ψυγείο να σφίξει.
3) Όταν κρυώσει η πορτοκαλόπιτα, κάλυψέ τη με τη "μαρμελάδα”. Δεν χρειάζεται να τη χρησιμοποιήσεις όλη – κράτησε λίγη στο ψυγείο για το γιαούρτι σου ή το επόμενο πρωινό σου!
Αυτή η πορτοκαλόπιτα είναι γεμάτη φυτικές ίνες, θρεπτικά συστατικά και γεύση. Είναι ελαφριά, χορταστική και τόσο υγιεινή που δεν θα πιστεύεις ότι τρως γλυκό. Μια συνταγή που μπορεί να σταθεί παντού: στο πρωινό, στο σνακ ή ως επιδόρπιο που δεν σε φορτώνει. Ένα γλυκό που θα σε κάνει να χαμογελάς σε κάθε μπουκιά – χωρίς ενοχές!
Διάβασε επίσης:
Η πιο υγιεινή μηλόπιτα - χωρίς αλεύρι, ζάχαρη και βούτυρο
Νηστίσιμα blondies ρεβιθιού - Έτοιμα σε 4 μόλις βήματα
Λαχταριστή και φθινοπωρινή: Συνταγή για αχλαδόπιτα χωρίς ζάχαρη