Αν το σινεμά ή μια βραδιά ταινίας στο σπίτι σημαίνει για εσένα ατελείωτα τσιμπολογήματα, ήρθε η ώρα να ανακαλύψεις πιο υγιεινές επιλογές που θα καλύψουν την όρεξή σου χωρίς να θυσιάσουν τη γεύση. Ναι, το βουτυράτο ποπ κορν είναι κλασικό, αλλά υπάρχουν τόσες άλλες επιλογές που είναι εξίσου νόστιμες και πολύ πιο θρεπτικές. Παρακάτω θα βρεις 6 ιδέες για σνακ που θα ανανεώσουν τη βραδιά σου με υγιεινές, χορταστικές και απίστευτα γευστικές επιλογές.
1. Σπιτικό ποπ κορν
Αντί για το έτοιμο ποπ κορν, δοκίμασε να φτιάξεις το δικό σου από καλαμπόκι, λέει η Elizabeth Huggins, διατροφολόγος, στο Real Simple. Η καλύτερη επιλογή είναι το ποπ κορν που φτιάχνεται με μια μηχανή αέρα ή στην κατσαρόλα. Είναι γεμάτο με φυτικές ίνες και θα σε κρατήσει χορτάτη για περισσότερο χρόνο, τονίζει η διατροφολόγος Mia Syn. Αντί για βούτυρο, η Huggins προτείνει να το ψεκάσεις με λίγο λάδι από αβοκάντο και να το πασπαλίσεις με θρεπτική μαγιά ή το αγαπημένο σου μείγμα μπαχαρικών.
2. Πλατώ λαχανικών με χούμους
Αν δυσκολεύεσαι να φας τις καθημερινές μερίδες λαχανικών σου, το να τα τσιμπολογάς κατά τη διάρκεια μιας ταινίας μπορεί να είναι μια εύκολη στρατηγική, λέει η Avery Zenker, διατροφολόγος. Μπορείς να αγοράσεις ένα έτοιμο πλατώ με λαχανικά ή να φτιάξεις το δικό σου με λαχανικά όπως καρότα, αγγούρια, ντοματίνια, σέλινο, μπρόκολο και κουνουπίδι. "Τα λαχανικά είναι πηγή ινών, βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών,” λέει. "Το χούμους είναι μια πυκνή σε θρεπτικά συστατικά σάλτσα που προσθέτει ίνες, υγιή λιπαρά και κάποια πρωτεΐνη, βοηθώντας σε να χορτάσεις. Αυτό το σνακ είναι καλό για τον εγκέφαλο, το έντερο και το σάκχαρο του αίματος και μπορεί να σε αφήσει να αισθάνεσαι πιο γεμάτη ενέργεια μετά την ταινία, αντί να νιώθεις κουρασμένη".
3. Σπιτικές τηγανητές πατάτες
Αν λαχταράς κάτι ικανοποιητικό και τραγανό, δοκίμασε να φτιάξεις σπιτικές πατάτες τηγανητές, αφήνοντας τη φλούδα για περισσότερες ίνες, λέει η Zenker. Αν θέλεις, μπορείς να τις φτιάξεις με λίγο λάδι – ή ακόμα και χωρίς – και να τις καρυκεύσεις με αλάτι, σκόρδο, μαύρο πιπέρι και καπνιστή πάπρικα. "Οι τηγανητές πατάτες από ελάχιστα επεξεργασμένες πατάτες είναι πιο χορταστικές από τις πατάτες τηγανητές ή τα τσιπς από εστιατόριο”, τονίζει. "Είναι επίσης πλουσιότερες σε βιταμίνες, μέταλλα και ίνες, και χαμηλότερες σε λιπαρά”.
4. Φρούτα κομμένα σε φέτες
Τα φρούτα είναι ένα θρεπτικό σνακ που παρέχει βιταμίνες, μέταλλα, ίνες και φυσική ζάχαρη, λέει η Zenker. Είναι επίσης μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση σε γλυκά με υψηλή ζάχαρη. Μπορείς να περιοριστείς σε ένα είδος φρούτου ή να απολαύσεις ένα μείγμα. Κάποια καλά παραδείγματα είναι τα μήλα, τα πορτοκάλια, τα σταφύλια, τα αχλάδια και οι μπανάνες. "Συνδύασε τα με ξηρούς καρπούς, σπόρους ή φυστικοβούτυρο για να κάνεις αυτό το σνακ ακόμα πιο χορταστικό” προτείνει η διατροφολόγος.
5. Μαύρη σοκολάτα
Η μαύρη σοκολάτα με τουλάχιστον 70-80% κακάο είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και χαμηλότερη σε ζάχαρη από τη σοκολάτα γάλακτος, λέει η Zenker. Είναι επίσης πηγή μαγνησίου, σιδήρου και φυτικών ινών. "Απολαμβάνοντας μια νόστιμη λιχουδιά όπως η μαύρη σοκολάτα μπορεί να σε βοηθήσει να χαλαρώσεις και να απολαύσεις την εμπειρία, αντί να τσιμπολογάς ασταμάτητα”, εξηγεί.
6. Τσιπς μήλου
Τα τσιπς μήλου είναι τραγανά και κριτσανιστά σαν τα τσιπς πατάτας ή τα κράκερ, αλλά λιγότερο επεξεργασμένα. "Είναι σχεδόν χωρίς λιπαρά, τα οποία είναι συνήθως υψηλά στα περισσότερα τσιπς πατάτας”, εξηγεί η Zenker. "Είναι επίσης πηγή ινών, φυσικής ζάχαρης, αντιοξειδωτικών και μικροθρεπτικών συστατικών, όπως το κάλιο”. Για να προσθέσεις πρωτεΐνη σε αυτό το σνακ, δοκίμασέ τα με φυστικοβούτυρο ή ταχίνι.
7. Κατεψυγμένα σταφύλια
Ίσως να μην είναι η πρώτη φορά που ακούς ότι τα κατεψυγμένα σταφύλια έχουν γεύση σαν καραμέλες. Η Zenker προτείνει να πλύνεις και να καταψύξεις τα σταφύλια και να τα απολαύσεις ως ένα θρεπτικό γλυκό σνακ. "Δεν έχουν πρόσθετη ζάχαρη και περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά”, καταλήγει.
Διάβασε επίσης:
Σνακ για ενέργεια: Οι 4 καλύτεροι συνδυασμοί για να είσαι χορτάτη για ώρες
12 υγιεινά σνακ - δυναμίτες για ασταμάτητη ενέργεια!
Οι 6 τροφές που δε λείπουν ποτέ από το ψυγείο μιας διατροφολόγου