Πριγκίπισσα Diana: Πώς απολάμβανε τις πιο τραγανές πατάτες φούρνου με 1 απλή προσθήκη

Ο σεφ της αποκαλύπτει το μυστικό υλικό που πρόσθετε για να γίνουν οι πατάτες τραγανές και νόστιμες χωρίς λιπαρά.

Τα τελευταία χρόνια, ο σεφ Darren McGrady μοιράζεται συχνά τα παρασκήνια από την 15ετή του καριέρα ως μάγειρας της βρετανικής βασιλικής οικογένειας και μαζί πολλές μικρές λεπτομέρειες για τις καθημερινές διατροφικές συνήθειες και τα αγαπημένα πιάτα της Πριγκίπισσας Diana, όπως φαίνεται σε σχετικό άρθρο στο EatingWell

Η Πριγκίπισσα Diana έκανε ελαφριές και υγιεινές επιλογές όσον αφορά το φαγητό και, όπως αποκαλύπτει ο σεφ της, προτιμούσε να αποφεύγει τα περισσότερα λιπαρά, γεγονός που τον οδήγησε σε διαφορετικές μεθόδους μαγειρικής και συγκεκριμένα σε έναν διαφορετικό τρόπο παρασκευής για το πιο κλασικό συνοδευτικό: τις πατάτες φούρνου

Το μυστικό υλικό 

Αν και ο McGrady δεν έδωσε ακριβή συνταγή για αυτήν την καινοτόμα εκδοχή αυτού του κλασικού πιάτου, αποκάλυψε το μυστικό του συστατικό: τα ασπράδια αυγών. Αντί να ανακατεύει τις πατάτες με λάδι και μυρωδικά, τις ανακάτευε με ασπράδια αυγών και αρκετή πάπρικα για χρώμα και άρωμα. Έτσι, πετύχαινε τραγανές άκρες και αφράτο εσωτερικό, χωρίς περιττά λιπαρά.

Πώς να τις φτιάξεις;

Για να δοκιμάσεις αυτήν τη χαμηλή σε λιπαρά παραλλαγή στο σπίτι, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια βασική συνταγή για τραγανές πατάτες φούρνου και να αντικαταστήσεις το λάδι με ασπράδια. 

  • Ξεκίνα χτυπώντας τα ασπράδια μέχρι να αφρίσουν (όχι να μείνουν υγρά), για να διευκολυνθεί η επικάλυψη.
  • Κόψε περίπου 700 γραμμάρια μικρές πατάτες Yukon Gold στη μέση.
  • Ανακάτεψε τες με το μείγμα ασπραδιών, πάπρικα, αλάτι, πιπέρι και τα αγαπημένα σου μυρωδικά.
  • Αν έχεις χρόνο, μετέφερε τις πατάτες σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίξουν τα περιττά ασπράδια, καθώς αυτό βοηθά την επικάλυψη να κολλήσει καλύτερα και αποτρέπει το "άχνισμα" των πατατών.
  • Προθέρμανε τον φούρνο στους 220°C και άπλωσε τις πατάτες σε ένα ταψί σε μία στρώση.
  • Ψήσε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να αρχίσουν να ροδίζουν.

Το ιδανικό συνοδευτικό

Ο McGrady σημείωσε, επίσης, ότι συχνά σέρβιρε τις πατάτες μαζί με ψητό κοτόπουλο χωρίς πέτσα, καθώς ήταν το αγαπημένο πιάτο της Πριγκίπισσας, ενώ οι γιοι της, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και ο πρίγκιπας Χάρι, προτιμούσαν την παραδοσιακή εκδοχή με λάδι.

Αν και η χρήση ασπραδιών είναι ένας απλός, ελαφρύς τρόπος, αξίζει να θυμόμαστε ότι και το λάδι, όπως ελαιόλαδο, καλαμποκέλαιο ή λάδι αβοκάντο, μπορεί να αποτελέσει μια υγιεινή επιλογή για να δώσει τραγανή υφή και γεύση.

Αναμνήσεις από τα Ανάκτορα

Δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε τι τιμή θα ήταν να μαγειρεύει κανείς για την Πριγκίπισσα Diana και να περνά χρόνο μαζί της στις βασιλικές κουζίνες. Ο McGrady, μάλιστα, μοιράστηκε και την πρώτη τους συνάντηση:

"Θυμάμαι την πρώτη φορά που γνώρισα την Πριγκίπισσα Diana", λέει. "Ήμουν στο Κάστρο Balmoral και δούλευα στην κουζίνα ζαχαροπλαστικής φτιάχνοντας μηλόπιτες. Σήκωσα το βλέμμα μου και πίσω από τον σεφ της ζαχαροπλαστικής ήταν η Πριγκίπισσα Diana. Και απλώς στάθηκα εκεί. Νομίζω ότι το μόνο που είπα ήταν ‘γεια’ και ‘αντίο’".

Όσο για το πιάτο που ζητούσε η Πριγκίπισσα πιο συχνά, αυτό ήταν γεμιστές πιπεριές. Ένα απλό φαγητό για μια πριγκίπισσα, αλλά ο τρόπος που το ετοίμαζε ο McGrady - σερβιρισμένο πάνω σε καπνιστή σάλτσα τομάτας και πιπεριάς - το έκανε πεντανόστιμο.

Ακόμη, ο σεφ θυμάται μέρες που η Diana κατέβαινε στην κουζίνα για να κάνει μια ερώτηση ή να πάρει έναν καφέ. Βλέποντάς τον απασχολημένο, του πρότεινε να του φτιάξει κι εκείνη έναν. "Η Πριγκίπισσα Diana να μου φτιάχνει καφέ", θυμάται με χαμόγελο.

Ένα πιάτο με βασιλική απλότητα

Για να απολαύσεις αυτές τις πατάτες, λοιπόν, όπως η Πριγκίπισσα Diana, σερβίρέ τες με τραγανό ψητό κοτόπουλο και ολοκλήρωσε το γεύμα με ένα αφράτο soufflé κρέπας, που ήταν το αγαπημένο της επιδόρπιο, σύμφωνα με τον McGrady.

Διάβασε επίσης:

Πριγκίπισσα Diana: Βρήκαμε το προϊόν ομορφιάς που λάτρευε - πωλείται κάθε 30'' στον κόσμο

Βραστές, πουρές φούρνου: Ποιες πατάτες σε χορταίνουν περισσότερο;

Πατάτες φούρνου σαν τηγανητές; 5 μυστικά για να το πετύχεις