Συνταγή 100 ετών: Αυθεντικοί γίγαντες στον φούρνο με αγνά υλικά

Η πιο αυθεντική εκδοχή για γίγαντες που θα γεμίσει το σπίτι σου με άρωμα και νοσταλγία - Έτσι τους κατανάλωναν πριν έναν αιώνα.

Αν σταθείς για λίγο μπροστά σε ένα μπολ γεμάτο γίγαντες, θα δεις κάτι περισσότερο από απλά λευκά φασόλια. Είναι μικροί θησαυροί της γης, γεμάτοι πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά. Με κάθε κουταλιά, τρέφεις τον οργανισμό σου με σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όλα όσα σε βοηθούν να έχεις ενέργεια, καλή πέψη και υγιή καρδιά.

Οι γίγαντες δεν είναι απλώς ένα όσπριο - είναι μια απόδειξη ότι η παράδοση ήξερε πάντα πώς να συνδυάζει απλότητα και διατροφή. Με λίγα αγνά υλικά, μπορείς να φτιάξεις ένα φαγητό που σε χορταίνει και σε γεμίζει ευγνωμοσύνη για ό,τι προσφέρει η φύση.

Ενέργεια, φυτικές ίνες και πρωτεΐνη: Γιατί τα όσπρια είναι η καλύτερη "back to routine" τροφή της νέας σεζόν

Κι αν το σκεφτείς λίγο βαθύτερα, οι γίγαντες είναι συνδεδεμένοι με την παράδοση. Από τα παλιά τα χρόνια, το ταψί με τους γίγαντες στο φούρνο ήταν πάντα μια μυρωδιά που σήμαινε "σπίτι". Μια κουζίνα γεμάτη αρώματα από ντομάτα, κρεμμύδι και δάφνη, μια φλόγα που σιγοψήνει και μια κατσαρόλα που θυμίζει πως η απόλαυση κρύβεται στα απλά. Κι εσύ, αν θες να φέρεις αυτή την παράδοση στη δική σου κουζίνα, δεν έχεις παρά να αφιερώσεις λίγο χρόνο και αγάπη και να ακολουθήσεις τη συνταγή της food creator Έμιλυ Βάγια (@emilyvagia) που είναι αυτή που κάνανε πριν 100 χρόνια με αγνά και λίγα υλικά.

Γίγαντες στο φούρνο

Υλικά:

  • 500 γρ. γίγαντες
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 καρότο κομμένο σε ροδέλες
  • 2 ντομάτες τριμμένες
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • αλάτι και μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

1) Ξεκινάς μουλιάζοντας τους γίγαντες όλη τη νύχτα. Θέλουν τον χρόνο τους για να ξυπνήσουν, να μαλακώσουν και να ετοιμαστούν για το μαγείρεμα. Την επόμενη μέρα, τους βράζεις για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά, ώσπου να μαλακώσουν χωρίς να λιώσουν. Αν έχεις χύτρα, βράσε τους για 20 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να σφυρίζει.

2) Σε ένα βαθύ τηγάνι, σοτάρεις το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο σε ελαιόλαδο, μέχρι να γίνουν διάφανα και να μοσχομυρίσει ο χώρος. Προσθέτεις τους γίγαντες, την τριμμένη ντομάτα, το φύλλο δάφνης, λίγο αλάτι και πιπέρι. Άφησέ τα να σιγοβράσουν για περίπου 10 λεπτά, να δέσουν οι γεύσεις μεταξύ τους.

3) Έπειτα, μεταφέρεις το φαγητό σε πήλινο, γυάλινο ταψί ή πυρέξ και προσθέτεις νερό τόσο όσο να σκεπάζονται οι γίγαντες. Ψήνεις στους 180°C για 1 ώρα και 15 λεπτά, μέχρι να "μελώσει” η σάλτσα και να ροδίσουν οι γίγαντες.

4) Όταν το βγάλεις από τον φούρνο, πασπαλίζεις με φρέσκο μαϊντανό και λίγο ωμό ελαιόλαδο. Σέρβιρέ το με φέτα και φρέσκο ψωμί, και άφησε το άρωμα να σε ταξιδέψει σε άλλες εποχές - εκεί όπου το φαγητό ήταν πράξη αγάπης.

Διάβασε επίσης:

Ψωμί Εσσαίων: Συνταγή για το πιο υγιεινό ψωμί που φτιάχνεται με 2 μόνο υλικά

Με αυτό το tip πες "αντίο" στο φούσκωμα από τα όσπρια

5 πράγματα που δεν ήξερες για τα όσπρια και την κλιματική αλλαγή