Η ιδανική σούπα για το κρύο με μοσχάρι και τραχανά

Μια σούπα-παρηγοριά, γεμάτη γεύση, θρέψη και άρωμα ελληνικού χειμώνα.

Όταν έξω κάνει κρύο και ο αέρας μυρίζει χειμώνα, τίποτα δεν σε ζεσταίνει όσο μια σπιτική σούπα. Είναι από εκείνες τις στιγμές που θες να τυλιχτείς με μια κουβέρτα και να κρατήσεις στο χέρι σου ένα πιάτο που αχνίζει θαλπωρή. Οι σούπες έχουν αυτή τη μαγική δύναμη, να σε γειώνουν, να σε χαλαρώνουν, να σου θυμίζουν πως η φροντίδα μπορεί να χωρέσει σε ένα κουτάλι. Δεν χρειάζεσαι περίπλοκες τεχνικές, μόνο καλά υλικά, λίγο χρόνο και διάθεση να μαγειρέψεις με αγάπη. Και τότε η κουζίνα γεμίζει μυρωδιές, και κάθε κουταλιά γίνεται μια μικρή αγκαλιά.

Το μοσχάρι είναι από τα πιο δυναμωτικά υλικά του χειμώνα, γεμάτο πρωτεΐνη, σίδηρο και βιταμίνες Β που σου χαρίζουν ενέργεια και αντοχή στο κρύο. Ο τραχανάς από την άλλη, με το σιτάρι και το γάλα του, κουβαλά τη νοστιμιά και τη ζεστασιά της ελληνικής παράδοσης. Όταν τα δύο αυτά υλικά συναντηθούν, γεννιέται μια σούπα που δεν είναι απλώς φαγητό, είναι φάρμακο για την ψυχή. Απλή, αγνή, θρεπτική και απίστευτα αρωματική, αυτή η συνταγή από την food blogger Έλενα Χονδρογιάννη (@xondrogianni_elena), με μοσχάρι και τραχανά είναι ό,τι πρέπει για τα παγωμένα απογεύματα του χειμώνα.

Σούπα με μοσχάρι και τραχανά

Υλικά:

  • 1,5 κιλό μοσχάρι (από πλευρά), κομμένο σε κομμάτια
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2–3 καρότα, κομμένα σε μικρά κυβάκια
  • 2 πατάτες, κομμένες σε μικρά κυβάκια
  • 1 κλωνάρι σέλερι (ή λίγο σέλινο), ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. τραχανά (ξινό ή γλυκό, ανάλογα με τα γούστα σου)
  • 500 ml ζωμό οστών
  • Νερό (όσο χρειάζεται για να καλυφθεί το κρέας, περίπου 1–1,5 λίτρο)
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

1) Ζέστανε 2–3 κουταλιές ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα. Πρόσθεσε το μοσχάρι και σοτάρισέ το σε δυνατή φωτιά, μέχρι να αλλάξει χρώμα από όλες τις πλευρές. Βγάλ’ το προσωρινά στην άκρη. Στο ίδιο λάδι, σωτάρισε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και να γυαλίσει. Ξαναβάλε το κρέας στην κατσαρόλα, ρίξε αλάτι, πιπέρι και σβήσε με τον ζωμό.

2) Πρόσθεσε νερό μέχρι να καλυφθεί το κρέας και μόλις πάρει βράση, χαμήλωσε τη φωτιά. Άφησέ το να σιγοβράσει για περίπου 1 ½ ώρα, μέχρι να γίνει τρυφερό. Πρόσθεσε τις πατάτες, τα καρότα και το σέλερι, και συνέχισε το βράσιμο για 20–25 λεπτά. Έπειτα, ρίξε τον τραχανά και βράσε για άλλα 10–15 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά για να μην κολλήσει. Αν πήξει πολύ, πρόσθεσε λίγο ζεστό νερό.

3) Όταν η σούπα δέσει, απομάκρυνέ την από τη φωτιά. Σέρβιρέ τη ζεστή, με λίγο ωμό ελαιόλαδο ή μερικές σταγόνες λεμόνι για φρεσκάδα. Είναι το πιάτο που θα σε κάνει να νιώσεις αμέσως καλύτερα.

Διάβασε επίσης:

Αυτή η σούπα κόκκινης φακής με λεμόνι έχει όλα όσα ζητάς: γεύση, θρέψη και μηδέν κόπο

Αυτή τη σούπα έτρωγαν τον 19ο αιώνα για τον πονόλαιμο

Το μυστικό των γιαγιάδων που κάνει την κοτόσουπα θρεπτική και νόστιμη