Aπό την Ευάννα Πατλιάκα, κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο, BSc, MSc, με εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές και την αθλητική διατροφή (evannapatliaka_dietitian).
Το healthy δε χρειάζεται να είναι βαρετό, ειδικά τα Χριστούγεννα. Με μικρές αλλαγές και έξυπνους συνδυασμούς θα απολαύσεις τα γλυκά της εποχής χωρίς βαρύ στομάχι, χωρίς υπερβολές και χωρίς τύψεις. Και, τελικά, αυτό είναι το πραγματικό "spirit" των γιορτών: η απόλαυση με μέτρο και η αγάπη για το σώμα σου.
Cheesecake μελομακάρονο με 3 υλικά μέσα σε 3'
Energy balls μελομακάρονο
Η γεύση των Χριστουγέννων σε μια... μπουκιά ενέργειας.
Υλικά
- 140 γρ. βρόμη
- 200 γρ. βασιλικοί χουρμάδες
- 50 γρ. καρύδια (συν λίγα ακόμα για πασπάλισμα)
- 50 γρ. μέλι
- Ξύσμα πορτοκαλιού
- 1 κ.σ. κανέλα
- 1/8 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 1/8 κ.γ. γαρίφαλο
- Λιωμένη κουβερτούρα για επικάλυψη (προαιρετικό)
1. Στο μπλέντερ χτυπάς τα καρύδια μαζί με τα μπαχαρικά.
2. Προσθέτεις τους μουλιασμένους χουρμάδες και συνεχίζεις το χτύπημα.
3. Προσθέτεις τα 100 γρ. από τη βρόμη και το μέλι και χτυπάς μέχρι να ομογενοποιηθεί.
4. Μεταφέρεις σε μπολ, προσθέτεις το ξύσμα πορτοκαλιού και την υπόλοιπη βρόμη και ανακατεύεις.
5. Αφήνεις το μείγμα στο ψυγείο 20-30 λεπτά για να σφίξει.
6. Πλάθεις μπαλάκια και, αν θέλεις, τα βουτάς σε λιωμένη κουβερτούρα.
7. Πασπαλίζεις με καρύδι και τα ψύχεις μέχρι να σταθεροποιηθούν.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΉ ΑΞΊΑ
• Οι χουρμάδες δίνουν φυσική γλυκύτητα και άμεσα ενέργεια.
• Η βρόμη προσφέρει φυτικές ίνες για κορεσμό και σταθερό σάκχαρο.
• Τα καρύδια προσθέτουν Ω3 και αντιφλεγμονώδη δράση.
Tip: Αν θέλεις πιο ελαφριά εκδοχή, άφησε την κουβερτούρα εκτός ή χρησιμοποίησε κουβερτούρα με 70% κακάο.
Πανακότα με φρούτα εποχής
Απαλή, δροσερή και φίνα, αυτή η light εκδοχή της πανακότας έχει όλη τη γεύση χωρίς την περιττή ζάχαρη και τα βαριά λιπαρά.
Υλικά
- 1/2 φλ. στέβια 7 φύλλα ζελατίνης
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 800 γρ. ρόφημα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη Φρούτα εποχής για topping
1. Μουλιάζεις τη ζελατίνη για 5-7 λεπτά σε κρύο νερό.
2. Σε κατσαρολάκι ζεσταίνεις το ρόφημα αμυγδάλου με τη στέβια και τη βανίλια (χωρίς να βράσει).
3. Προσθέτεις τη στυμμένη ζελατίνη και ανακατεύεις μέχρι να λιώσει τελείως.
4. Μοιράζεις το μείγμα σε φορμάκια και ψύχεις για τουλάχιστον 4 ώρες.
5. Γαρνίρεις με φρούτα εποχής.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΉ ΑΞΊΑ
• Είναι πολύ πιο ελαφριά από την κλασική πανακότα, αφού δεν περιέχει κρέμα γάλακτος, άρα έχει πολύ λιγότερα κορεσμένα λιπαρά.
• Η στέβια χαρίζει γλυκύτητα χωρίς θερμίδες βοηθώντας να κρατήσεις ισορροπία στη διατροφή σου.
• Οι φράουλες (αν τις επιλέξεις) προσφέρουν βιταμίνη C και αντιοξειδωτική δράση κάνοντας το γλυκό πιο θρεπτικό.
• Τα φυτικά ροφήματα δίνουν απαλή γεύση και είναι ιδανικά για όσους αποφεύγουν τη λακτόζη.
Tip: Σέρβιρέ τη με σος από φρούτα εποχής ή ρόδι για έξτρα χριστουγεννιάτικη διάθεση.
Healthy κορμός σοκολάτας
Ο πιο αγαπημένος χριστουγεννιάτικος κορμός στην πιο ισορροπημένη εκδοχή του.
Υλικά
- 250 γρ. μπισκότα πολυδημητριακών
- 300 γρ. κουβερτούρα με 65% κακάο
- 200 γρ. γάλα αμυγδάλου
- 80 γρ. φιστικοβούτυρο ή άλλο άλειμμα ξηρών καρπών
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1. Ζεσταίνεις το γάλα αμυγδάλου μέχρι σχεδόν να βράσει.
2. Το αποσύρεις και προσθέτεις τη σοκολάτα μέχρι να λιώσει.
3. Προσθέτεις το φιστικοβούτυρο και τη βανίλια και ανακατεύεις.
4. Σπας τα μπισκότα, τα ανακατεύεις με το μείγμα σοκολάτας.
5. Τυλίγεις σε λαδόκολλα σε σχήμα κορμού και ψύχεις μέχρι να σταθεροποιηθεί.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΉ ΑΞΊΑ
• Έχει πολύ χαμηλότερα κορεσμένα λιπαρά σε σχέση με τον κλασικό κορμό, γιατί δεν περιέχει βούτυρο ή ζαχαρούχο γάλα.
• Η κουβερτούρα με 65% κακάο προσφέρει περισσότερο κακάο, άρα και περισσότερα αντιοξειδωτικά.
• Το φιστικοβούτυρο δίνει καλά λιπαρά και φυτική πρωτεΐνη βοηθώντας να χορτάσεις και να σταθεροποιηθεί το σάκχαρο.
• Τα μπισκότα πολυδημητριακών προσφέρουν φυτικές ίνες και καλύτερη ρύθμιση της γλυκόζης.
Tip: Για να το κάνεις ακόμα πιο healthy, χρησιμοποίησε μπισκότα βρόμης χωρίς ζάχαρη.