Γλυκιά καρυδόπιτα χωρίς ψήσιμο (και vegan και χωρίς γλουτένη)!

Η διατροφολόγος- διαιτολόγος Δέσποινα Μαρσέλου φτιάχνει μια εκπληκτική καρυδόπιτα χωρίς ψήσιμο και χωρίς γλουτένη.

Γλυκιά καρυδόπιτα χωρίς ψήσιμο: Το συγκεκριμένο vegan και gluten free γλυκό-επιδόρπιο θα σε "ταξιδέψει" κάπου στη Γαλλία. 

Υλικά

Για τη βάση:

  • 1/3 φλιτζάνι του τσαγιού καρύδια
  • 1/2 φλιτζάνι πίτουρο βρώμης
  • 2 κ.σ. σιρόπι σφένδαμου
  • Λίγο αλάτι
  • 2 κ.σ. λάδι καρύδας ή φυτικό λάδι και κράτησε λίγο για να λαδώσεις το ταψί.

Για τη γέμιση:

  • 4 δαμάσκηνα μουλιασμένα για 15 λεπτα σε ζεστό ρόφημα γλυκάνισου
  • 1/4 cup φλιτζάνι ακατέργαστη καστανή ζάχαρη
  • 1/3 φλιτζάνι τσαγιού σιρόπι αγαύης ή βιολογικό μέλι
  • 1/2 φλυτζάνι καρύδια σε τρίμα και άφησε και κάποια ολόκληρα
  • 1/2 κ.γ. κανέλα 
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1/4 κούπας γάλα αμυγδάλου 

Προετοιμασία

Για τη βάση:

Ξεκίνα ανακατεύοντας όλα τα ξηρά υλικά στο μούλτι. Δε χρειάζεται να γίνουν σκόνη, αρκεί να ανακατευτούν καλά. Λάδωσε το ταψάκι σου με φυτικό λάδι ή με λάδι καρύδας. Στη συνέχεια άπλωσε το μείγμα από το μούλτι στο ταψί και πίεσε την επιφάνειά του για να σχηματίσει μία συμπαγή βάση. Άφησέ το στην άκρη.

Για τη γέμιση:

Ανακάτεψε στο μούλτι όλα τα υλικά  εκτός από το λάδι και τα δαμάσκηνα. Το μείγμα αυτό πρέπει να σε βγει αφράτο και μαλακό. Στη συνέχεια, ενσωμάτωσε στο μείγμα το λάδι καρύδας και τα δαμάσκηνα αφού τα έχεις ψιλοκόψει.

Άπλωσε το μείγμα στο ταψί σου, πρόσθεσε το ξύσμα από 1 πορτοκάλι και βάλε το στο ψυγείο για μερικές ώρες μέχρι να "δέσει". Τόσο απλό! Για το μέγιστο αισθητικά αποτέλεσμα είναι απαραίτητο να έχει τη σωστή δοσολογία σε λάδι καρύδας. 

Μια συνταγή από τη διαιτολόγο Δέσποινα Μαρσέλου στο www.notanordinarymum.gr