Σαλάτα με κολοκύθα ψητή, κριθάρι και φρέσκα μυρωδικά

Από την blogger, Aleksandra Minska.

Η Aleksandra Minska δεν έχει κάνει κάποια εκπαίδευση στη μαγειρική, κάτι που σίγουρα δε φαίνεται από το υπέροχο recipe blog της. Πολωνή στην καταγωγή, μετακόμισε πριν από 16 περίπου χρόνια στην Ελλάδα και έφερε στις αποσκευές της την αγάπη της για τη μαγειρική και το φαγητό, αλλά και τις γεύσεις από την κουζίνα της γιαγιάς της. Πριν από λίγο καιρό επέστρεψε στην Πολωνία και αυτή τη φορά ήταν η ελληνική κουζίνα που ταξίδεψε μαζί της, γι’ αυτό και οι συνταγές της θα σου φανούν πολύ γνώριμες, σχεδόν παραδοσιακές. Τώρα επισκέπτεται συχνά την Αθήνα, μαγειρεύει καθημερινά και θα τη βρεις στο www.bakergirl.net. Δες παρακάτω μία τέλεια σαλάτα της με κολοκύθα και κριθάρι.

Διάβασε επίσης: 6+1 χορταστικές σαλάτες για κυρίως γεύμα από τη διατροφολόγο

Σαλάτα με κολοκύθα ψητή, κριθάρι και φρέσκα μυρωδικά

Μερίδες: 4

Υλικά

  • 1/2 μέτρια κολοκύθα καμπότσα ή πορτοκαλί, κομμένη σε 12 φέτες
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 2 φλ. αποφλοιωμένο κριθάρι (κριθάρι περλέ)
  • 1 φλ. αγγούρι ψιλοκομμένο
  • 1/4 φλ. σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
  • 1/4 φλ. σπόρια ροδιού
  • 1 μικρό μάτσο από φρέσκο δυόσμο, βασιλικό και άνηθο χοντροκομμένα
  • 1/4 φλ. ψημένος κολοκυθόσπορος

Για το ντρέσινγκ

  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • Χυμός 1/2 λεμονιού
  • Περίπου 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. μέλι
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Προθέρμανε το φούρνο στους 190°C.
  2. Κόψε την κολοκύθα σε 12 μικρότερες φέτες και ανακάτεψέ τες με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και άπλωσέ τες σε μια λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Ψήσε για 25 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα και να «αρπάξει» ελαφρώς. Βγάλε τις φέτες από το φούρνο και άφησέ τες να κρυώσουν επάνω σε μια σχάρα.
  3. Στο μεταξύ, βράσε το κριθάρι σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Στράγγιξε και άφησέ το στην άκρη.
  4. Βάλε όλα τα συστατικά του ντρέσινγκ σε ένα γυάλινο βάζο, κλείσε με το καπάκι και ανακίνησε καλά να ομογενοποιηθούν. Άφησέ το στην άκρη μέχρι να χρειαστεί.
  5. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακάτεψε απαλά το κριθάρι, το αγγούρι, τα ρόδια, τον κολοκυθόσπορο, 3/4 από τα μυρωδικά και το μισό ντρέσινγκ. Εάν χρειάζεται, πρόσθεσε αλάτι και πιπέρι.
  6. Μοίρασε τη σαλάτα σε 4 πιάτα. Βάλε σε κάθε μερίδα 3 φέτες ψητής πιπεριάς, περίχυσε με το υπόλοιπο ντρέσινγκ και πασπάλισε με τα μυρωδικά που έχεις κρατήσει.

Διάβασε επίσης: Σαλάτα σελινόριζα με αχλαδόμηλο και ντρέσινγκ γιαούρτι