Πέντε ασκήσεις stretching για τον αυχένα

Ο αυχένας είναι μια περιοχή στο σώμα που συνήθως την νιώθεις "κλειδωμένη", ενώ άλλες παρατηρείς έναν ελαφρύ ή πιο έντονο πόνο. Να με ποιες ασκήσεις θα τον ανακουφίσεις.

Είτε η καθημερινή σου εργασία απαιτεί να στέκεσαι ακούνητη μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή, είτε πάλι είναι απαραίτητο να κινείσαι συνεχώς, είτε απλώς χρησιμοποιείς πολλές ώρες το κινητό σου, κοιτώντας συνεχώς χαμηλά, το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι το ίδιο: ένας πιασμένος αυχένας, με ελαφρύ ή πιο έντονο πόνο. Η περιοχή αυτή του σώματος δέχεται σημαντικό βάρος από το κρανίο μας και όταν κρατάμε το τελευταίο σε μια θέση (ευθεία ή προς τα κάτω) επιβαρύνομαι ακόμα περισσότερο την λειτουργία του αυχένα, που δεν είναι άλλη από την άρτια στήριξη του κεφαλιού και την σύνδεση με την σπονδυλική στήλη.

Ακόμα και η κακή στάση του σώματος να μην είναι ο κύριος υπαίτιος για τον "κλειδωμένο" αυχένα, υπάρχει ακόμα μια ενδιαφέρουσα εξήγηση. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το άγχος αλλά και η ένταση που βιώνουμε είναι πολύ πιθανό να "συσσωρευτούν" τόσο στο πίσω μέρος του λαιμού, όσο και στους ώμους. Για αυτό και συχνά αισθάνεσαι διάφορες ενοχλήσεις. Για να απαλλαγείς από αυτές είναι σημαντικό να φροντίζεις να γυμνάζεις τον αυχένα σου, όπως ακριβώς και το υπόλοιπο σώμα σου. Η ενίσχυση αυτού θα σε βοηθήσει να ξεπεράσεις οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζεις. Το stretching είναι η ιδανική προπόνηση για περιοχές σαν και αυτή καθώς όχι μόνο τεντώνει τους μύες και τις αρθρώσεις, αλλά αποσυμφορηθεί την ένταση από αυτούς.

Ασκήσεις για τον αυχένα:

1. Neck Stretch

Ξεκίνα από στάση οκλαδόν καθισμένη στο έδαφος. Τοποθέτησε τα χέρια σου πίσω από τον λαιμό. Τράβηξε απαλά το κεφάλι προς τα εμπρός, κοιτώντας στο έδαφος για να τεντώσεις ολοκληρωτικά τον λαιμό. Επέστρεψε στην αρχική σου θέση και άφησε το κεφάλι σου να πέσει ελαφρώς προς τα πίσω, συνεχίζοντας να κρατάς το λαιμό με τα χέρια σου.

2. Cat-Cow

Πρόκειται για την κλασσική στάση γιόγκα, όμως με μια μικρή παραλλαγή: θα βρίσκεσαι καθιστή σε μια καρέκλα. Κάθισε σε μια καρέκλα και τοποθέτησε τα χέρια σου πάνω στα γόνατα σου. Εισέπνευσε καθώς λυγίζεις την πλάτη, φέρνοντας το στήθος προς τα μέσα και εξέπνευσε επαναφέροντας την πλάτη σε όρθια θέση και το βλέμμα στραμμένο προς τα εμπρός. Επανέλαβε για τουλάχιστον ένα λεπτό

3. Side-to-Side Stretch

Κάθισε στο πάτωμα ακουμπώντας στα γόνατα. Τοποθέτησε το δεξί χέρι στην αριστερή πλευρά του κεφαλιού και τράβηξε του ελαφρώς προς τα δεξιά, μέχρι να τεντώσεις τον λαιμό από την μια πλευρά. Μείνε σε αυτή την στάση για πέντε δευτερόλεπτα. Επέστρεψε στην αρχική σου θέση και συνέχισε από την αριστερή πλευρά, ακολουθώντας την ίδια κίνηση. Επανέλαβε 3-4 φορές σε κάθε πλευρά και μην ξεχνάς την αναπνοή σου.

4. Neck Rolls

Καθώς βρίσκεσαι καθισμένη πάνω στα γόνατα σου, τοποθέτησε τα χέρια σου πάνω στα γόνατα σου και στριφογύρισε απαλά το κεφάλι σου προς τα εμπρός, δεξιά και αριστερά.

5. Cobra Pose

Ξάπλωσε μπρούμυτα πάνω σε ένα χαλάκι γιόγκα. Άπλωσε τα χέρια σου δεξιά και αριστερά στο πλάι, κρατώντας τον αγκώνες μακριά από το έδαφος. Κράτησε σφιχτό τον κορμό και τα πόδια και ανασήκωσε το επάνω μέρος του σώματος σου με μια κυματιστή κίνηση, μέχρι τα χέρια σου να τεντωθούν στα ακροδάχτυλα σου. Έπειτα, κατέβα με τον ίδιο ρυθμό αργά στην αρχική σου θέση. Επανέλαβε την κίνηση για μερικές επαναλήψεις.

Δες επίσης: Πιασμένοι μηροί; Ανακούφισέ τους με 3 απλές διατάσεις