Μπορώ να τρέξω μαραθώνιο; H Ασπασία Κάντα το έκανε χωρίς ιδιαίτερη εμπειρία

Να τι έγινε όταν η αναγνώστρια του SHAPE και μαμά Ασπασία Κάντα πήρε απόφαση να τρέξει την κλασική διαδρομή. 

Who is who

Ασπασία Κάντα, μαμά, σύζυγος, εργαζόμενη, blogger…

Ακολούθησέ τη στο blog της: My Lovable Baby

Instagram: @mylovablephotos

Η Ασπασία είναι μια αληθινή γυναίκα σαν εσένα – θα μπορούσε να είναι φίλη σου ή να τη συναντάς στο πάρκο όταν πηγαίνετε τα παιδιά σας για παιχνίδι. Είναι MSc Μηχανικός Η/Υ & Πληροφορικής και εργάζεται σε μεγάλη εταιρεία τηλεπικοινωνιών ως project manager, είναι μαμά δύο μικρών κοριτσιών και το 2017 αποφάσισε, χωρίς να έχει ιδιαίτερη εμπειρία, να τρέξει την κλασική διαδρομή στο Μαραθώνιο της Αθήνας.

Ήταν η πρώτη φορά που έτρεξες σε μαραθώνιο;

Ναι, ήταν η πρώτη φορά. Ήταν απόφαση μιας στιγμής. Η πρώτη μου επαφή με το τρέξιμο ήταν το 2008. Πήγαινα συνήθως 2-3 φορές την εβδομάδα και έτρεχα 4-7 χλμ. Το καλοκαίρι του 2016 (μετά από αποχή 5 ετών και αφού ήμουν ήδη μαμά) λαμβάνω ένα e-mail για να δηλώσω συμμετοχή στο Μαραθώνιο με την ομάδα της εταιρείας για τα 5 χλμ. Πήγα. Έτρεξα. Το ευχαριστήθηκα πολύ. Μετά το τέλος του αγώνα παρέμεινα στο Καλλιμάρμαρο για να δω τον τερματισμό των μαραθωνοδρόμων. Εκεί, λοιπόν, έζησα τον Κλασικό Μαραθώνιο για πρώτη φορά. Αυτά που είδα και αισθάνθηκα ήταν τόσο δυνατά, που δεν μπορώ να τα περιγράψω με λόγια. Εκείνη τη μέρα είπα «του χρόνου θα το κάνω κι εγώ αυτό». Και το έκανα.

Τι προετοιμασία ακολούθησες;

Η προετοιμασία ξεκίνησε σταδιακά. Ήδη από τον Ιανουάριο του 2017 άρχισα εντατική προπόνηση για τον Ημιμαραθώνιο της Αθήνας. Συνέχισα το τρέξιμο με πολύ χαλαρούς ρυθμούς μέχρι τον Ιούλιο, οπότε και πέρασα στην εντατική προετοιμασία για τα 42 χλμ. Διάβασα πολύ, μίλησα με φίλους, έμπειρους μαραθωνοδρόμους, και ακολούθησα ένα πρόγραμμα προπονήσεων τέσσερις φορές την εβδομάδα, που είχε από διαλειμματικές μέχρι long runs. Προσπαθούσα να καλύπτω έναν εβδομαδιαίο όγκο 50-65 χλμ. Παράλληλα έκανα και μυϊκή ενδυνάμωση. Όσον αφορά τη διατροφή μου, απλά αύξησα πολύ τους υδατάνθρακες και τους φυσικούς χυμούς και έπαιρνα και κάποια συμπληρώματα, σε μια κατά τα άλλα προσεγμένη διατροφή. Η μόνη δυσκολία στην προσαρμογή αφορούσε την προπόνηση, που κάθε εβδομάδα γινόταν όλο και πιο απαιτητική για μια full time εργαζόμενη μαμά. Υπήρξαν τραυματισμοί, μη ολοκληρωμένες προπονήσεις, απογοητεύσεις, κούραση τρελή, αλλά ο διακαής πόθος να το ζήσω όλο αυτό με έκανε να τα ξεχνάω σύντομα και να επικεντρώνομαι στο στόχο μου με μεγαλύτερο πείσμα.

Ποια ήταν η μεγαλύτερη θυσία που έκανες γι’ αυτόν το μαραθώνιο;

Δεν αφιέρωνα στα παιδιά μου πολύ χρόνο. Ειδικά τον τελευταίο 1,5 μήνα οι προπονήσεις γίνονταν αμέσως μετά τη δουλειά με την ομάδα της εταιρείας και επέστρεφα σπίτι περασμένες 9. Άλλη μεγάλη θυσία, ο ύπνος μου. Δεν προλάβαινα να κοιμηθώ αρκετές ώρες. Δεν ξεκουραζόμουν όσο έπρεπε.

Υπήρξαν στιγμές που, ενώ έτρεχες, σκέφτηκες να τα παρατήσεις;

Καμία στιγμή όσο έτρεχα στην κλασική διαδρομή δε μου πέρασε από το μυαλό να τα παρατήσω. Oύτε έπεσα πάνω στον περιβόητο «τοίχο». Και ούτε έκανα αυτές τις αρνητικές υπαρξιακές σκέψεις στο 30ό χλμ., κάτω από το σκοτεινό τούνελ στον κόμβο του Σταυρού, του τύπου «τι δουλειά έχω εγώ τώρα εδώ», «γιατί το κάνω αυτό» κ.λπ. Το πήγα σχετικά συντηρητικά και δεν το μετάνιωσα καθόλου, καθώς αφενός τερμάτισα τρέχοντας, αφετέρου είχα σχετικά γρήγορη αποκατάσταση μετά τον αγώνα. Η κούραση και ο σωματικός πόνος, ακόμα και έτσι, ήταν αναπόφευκτα.

Τι θα συμβούλευες κάθε Shape girl που σκέφτεται να τρέξει στον επόμενο Μαραθώνιο της Αθήνας;

Εάν έχει αυτοπειθαρχία, να το δοκιμάσει. Είναι σπουδαία εμπειρία. Εννοείται, πριν αρχίσει κάποιο προπονητικό πρόγραμμα, καλό θα ήταν να έχει κάνει μία πλήρη καρδιολογική εξέταση ή/και εργομετρικό τεστ. Εάν σεβαστείς την κλασική διαδρομή και δεν την υποτιμήσεις, θα σε σεβαστεί κι αυτή και θα σε αφήσει να μπεις στο Καλλιμάρμαρο τρέχοντας.

Διάβασε επίσης: Πώς τα βγάζει πέρα μια εργαζόμενη μητέρα, σύζυγος, αθλήτρια και blogger; Θα ταυτιστείς με την ιστορία της Ασπασίας Κάντα