Άσκηση σανίδα: Τα τρία πιο συνηθισμένα λάθη που κάνεις στην εκτέλεσή της

Για να αποκομίσεις τα οφέλη της άσκησης αυτής, αρκεί να την κάνεις σωστά.

Όπως συμβαίνει με κάθε άσκηση, έτσι και με την σανίδα, αν επιθυμείς να ωφεληθείς πραγματικά από αυτή, θα πρέπει να φροντίσεις να την κάνεις με το σωστό τρόπο. Και ενώ υπάρχουν διάφοροι τύποι σανίδας, ανάλογα με το είδος της προπόνησης που θα επιλέξεις, οι περισσότερες έχουν έναν κοινό στόχο: να ενδυναμώσουν τον πυρήνα των μυών, τη σπονδυλική στήλη και τα χέρια. Με τη σανίδα, aka plank, βελτιώνεται επίσης η στάση του σώματος, η ισορροπία, ενώ αυξάνεται η ευλυγισία και επιταχύνεται ο μεταβολισμός. Βέβαια, για να αποφύγεις τραυματισμούς αλλά και να βεβαιωθείς πως την κάνεις σωστά, ρίξε μια ματιά στα τρία πιο συνηθισμένα λάθη που παρατηρούνται στη σανίδα.

1. Τοποθετείς τα χέρια σου πολύ μπροστά, αφήνοντας τους γοφούς και τους ώμους να κλείνουν προς τα κάτω.

Όταν απλώνεις τα χέρια σου πολύ μακριά, οι γοφοί και οι ώμοι τείνουν να πέφτουν, γεγονός που επιβαρύνει αρκετά το πάνω μέρος του σώματος, όπως επίσης και το κάτω μέρος της πλάτης. Για να εκτελέσεις σωστά την σανίδα, πρέπει οι ώμοι να είναι ακριβώς πάνω από τους καρπούς, ο πυρήνας της σπονδυλικής στήλης να είναι καλά σφιγμένος και να δίνεις ώθηση προς το έδαφος.

2. Τα γόνατα σου βρίσκονται πολύ κοντά στο έδαφος και οι γοφοί εκτείνονται προς τα εμπρός.

Άλλο ένα συχνό λάθος που παρατηρείται είναι, όταν βρίσκεσαι σε στάση σανίδα, τα γόνατα σου να βρίσκονται πολύ κοντά στο έδαφος, πιέζοντας τους γοφούς προς τα μπροστά. Η στάση αυτή αναμφίβολα επιβαρύνει τις αρθρώσεις των γονάτων, με κίνδυνο σοβαρούς τραυματισμούς. Όταν, λοιπόν, κάνεις σανίδα, πίεσε δυνατά προς τις φτέρνες, αφήνοντας τους ώμους να έρχονται ελαφρώς προς τα πίσω. Θυμήσου τα γόνατα σου να είναι πάντα στην ίδια ευθεία με τα δάχτυλα των ποδιών σου.

3. Χαμηλώνεις υπερβολικά τη σπονδυλική στήλη

Ίσως να είναι το πιο "επικίνδυνο" λάθος αφού όταν χαμηλώνεις υπερβολικά τη μέση σου προς το έδαφος, δημιουργώντας δίπλωση, επιβαρύνεις σημαντικά τη σπονδυλική σου στήλη. Πίεσε τις φτέρνες προς τα πίσω, κράτα σφιχτό τον κορμό σου και σήκωσε ελαφρώς τους γοφούς σου, διατηρώντας "ουδέτερη" τη λεκάνη.

Διάβασε επίσης:

 

Σανίδα: Το πεντάλεπτο workout που μπορείς να ακολουθείς κάθε μέρα

Άσκηση χωρίς γυμναστήριο: Το πρόγραμμα καλλισθενικής με το βάρος του σώματός σου