Σανίδα: Το πεντάλεπτο workout που μπορείς να ακολουθείς κάθε μέρα

Δώσε ένα boost δύναμης στο σώμα σου κάνοντας μόνο σανίδα.

σανίδα iStock

Πολλές φορές νομίζουμε πως για να αποκτήσουμε ένα δυνατό, υγιές σώμα χρειάζεται να ξοδέψουμε ώρες ολόκληρες στο γυμναστήριο. Κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αφού το φορτωμένο πρόγραμμα της καθημερινότητας δεν σου επιτρέπει τέτοιου είδους πολυτέλειες, με αποτέλεσμα να παραβλέπεις ακόμα και τις πιο βασικές ασκήσεις που εξασφαλίζουν την δύναμη του κορμού αλλά και των άλλων μερών του σώματος. Τον παραπάνω, όχι και τόσο δύσκολο, fitness στόχο, μπορείς να επιτύχεις με το plank, aka σανίδα.

Γιατί είναι σημαντική η ενίσχυση του κορμού;

Όταν αναφερόμαστε στον κορμό του σώματος δεν εννοούμε μόνο την σπονδυλική στήλη, αλλά και την πυελική ζώνη, τα ισχία καθώς και την ωμική ζώνη. Όλα τα παραπάνω πρέπει να παραμένουν υγιή και να ενισχύονται μέσω τις άσκησης καθώς προσφέρουν την υποστήριξη που χρειαζόμαστε καθημερινά. Οφέλη ενός ισχυρού κορμού είναι η σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης, η βελτίωση των κινήσεων, η σωστή στάση του σώματος και η ισορροπία. Η άσκηση που στοχεύει απευθείας στον κορμό, εξασφαλίζοντας του την απαραίτητη δύναμη είναι η σανίδα. Όταν, λοιπόν, ο κορμός είναι δυνατός, απολαμβάνεις καλύτερη εμπειρία προπόνησης, αφού δεν δυσκολεύεσαι με τις ασκήσεις. Παρακάτω θα βρεις ένα workout μόλις πέντε λεπτών, με στάσεις σανίδας που θα ενδυναμώσουν το σώμα σου.

1.Πλήρη σανίδα

Ξεκίνα σε θέση push-up, στο πάτωμα, με τα χέρια λίγο πιο φαρδιά από το πλάτος των ώμων. Τα χέρια πρέπει να βρίσκονται κάτω από τους ώμους σας. Διατήρησε ίσια χέρια, με τα δάχτυλα των ποδιών να δέχονται το βάρος. Κράτησε το σώμα σου σφιχτό, ευθυγραμμισμένο από το κεφάλι μέχρι τα πόδια. Μην χαλαρώνεις του γοφούς ή κρεμάς το κεφάλι σου προς τα κάτω. Ανέπνευσε και μείνε σε αυτή την στάση 30 δευτερόλεπτα.

2.Ανάποδη σανίδα

Κάθισε σε ένα στρωματάκι γυμναστικής με τα πόδια τεντωμένα μπροστά. Ακούμπησε τις παλάμες και τα δάχτυλα σου στο πάτωμα με φορά να κοιτάζουν προς τα μπροστά. Πίεσε τις παλάμες ενώ σηκώνεις τους γοφούς και τον κορμό προς το ταβάνι. Κοίταξε το ταβάνι και φρόντισε να πόδια και τα χέρια σου να είναι σε ευθεία γραμμή. Μείνει για 30 δευτερόλεπτα.

3.Σανίδα στο πλάι (για κάθε πλευρά)

Ξαπλώστε στη δεξιά πλευρά σε στρωματάκι γυμναστικής με τα πόδια τεντωμένα (το δεξί πόδι να βρίσκεται πάνω από το αριστερό). Τοποθέτησε τον δεξιό αγκώνα ακριβώς κάτω από τον ώμο ακουμπώντας στον πήχη (σε γωνία 90 μοιρών). Το δεξί ισχίο και το γόνατο παραμένουν στο πάτωμα. Βάζοντας δύναμη σε όλο τον κορμό, σήκωσε γοφούς και ισχία προς τα πάνω. Μείνε για 30 δευτερόλεπτα. Επανέλαβε από την άλλη πλευρά.

4.Σανίδα πυραμίδα

Ξεκίνα από την στάση πλήρη σανίδα, απλώς τώρα φρόντισε να ακουμπάς στο πάτωμα τους πήχεις σου και όχι τις παλάμες. Κράτησε σφιχτό τον κορμό σου και ξεκίνα να υψώνεις τους γοφούς σου προς τα πάνω. Παρέμεινε στους πήχεις και πίεσε απαλά τις φτέρνες σου προς το πάτωμα, όσο μπορείς. Κάνε μια απαλή κάμψη στα γόνατα, αν οι βραχίονες σου είναι πολύ σφιγμένοι. Μείνε στη θέση για λίγο και στη συνέχεια χαμήλωσε τους γοφούς σου για να επιστρέψεις στη θέση σανίδας.

Σπρώξε προς τα επάνω στα χέρια σου και μετακίνησε το σώμα σου στην στάση γιόγκα downdog (οι γοφοί υψωμένοι ξανά προς το ταβάνι) διατηρώντας παράλληλα σφιχτό τον κορμό και ουδέτερη την σπονδυλική στήλη. Τέντωσε τις φτέρνες και το στήθος προς το πάτωμα ταυτόχρονα. Επίστρεψε αργά στη θέση σανίδας στους πήχεις. Επανέλαβε την άσκηση για 30 δευτερόλεπτα.

Διάβασε επίσης: Οι παραλλαγές της σανίδας και της προβολής για δυνατό σώμα σαν των σέρφερ

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i