Πώς θα μείνεις μακριά από τραυματισμούς κατά την άσκηση

Οι κοινοί τύποι τραυματισμών και όλες οι πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουμε για να τους αποφύγουμε.

Είναι γεγονός ότι για έναν αθλητή ή για κάποιο άτομο που ασκείται τακτικά, οι τραυματισμοί δεν είναι σπάνιοι. Σίγουρα όμως, τα οφέλη και η προσφορά του αθλητισμού στην καρδιά, στο αναπνευστικό, στην υγεία και την ευεξία, είναι πολύ σημαντικότερα από αυτόν τον κίνδυνο.

Οι τραυματισμοί που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της αθλητικής δραστηριότητας μπορεί να οφείλονται σε παράγοντες όπως:

  • Κακή τεχνική
  • Απότομες κινήσεις
  • Λανθασμένη τοποθέτηση του σώματος
  • Άρση υπερβολικού βάρους
  • Πτώση στο έδαφος
  • Σύγκρουση με άλλον αθλητή

Πρέπει βέβαια, να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν τρόποι πρόληψης ή μείωσης του κινδύνου τραυματισμών. Πρώτα όμως ας δούμε πώς προκαλούνται οι τραυματισμοί.

Κοινοί τύποι τραυματισμών

Οι τραυματισμοί χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τους οξείς και τους χρόνιους. Όπως υποδηλώνει και το όνομα, οι οξείς τραυματισμοί είναι εκείνοι που είναι ξαφνικοί, όπως ένα διάστρεμμα αστραγάλου που συμβαίνει κατά την ανώμαλη προσγείωση του αθλητή. Η επαναλαμβανόμενη χρήση μυών, τενόντων, συνδέσμων ή αρθρώσεων προκαλεί χρόνιους τραυματισμούς. Η κακή τεχνική και οι ανατομικές ανωμαλίες επηρεάζουν την ανάπτυξη χρόνιων τραυματισμών. Είναι σημαντικό, όταν συμβαίνει κάποιος τραυματισμός, να απευθύνεστε σε ειδικό Ορθοπαιδικό με εξειδίκευση στις αθλητικές κακώσεις καθώς μερικές φορές αυτό που φαίνεται μια μικρή θλάση, μπορεί να είναι κάταγμα κοπώσεως.

Δείτε περισσότερα στο esquire.com.gr