Ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα: Ο σπουδαίος ρόλος της διατροφής

Τα "ναι" και τα "όχι" για ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.

Το ανοσοποιητικό σύστημα βοηθά στην προστασία του σώματος από ασθένειες, όπως το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη. Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη διασφάλισης ότι το ανοσοποιητικό σύστημα παραμένει ισχυρό.

Η τακτική κατανάλωση ορισμένων ανθυγιεινών τροφίμων μπορεί να εμποδίσει το ανοσοποιητικό σύστημα να λειτουργήσει σωστά και να μειώσει την ικανότητά του να λειτουργεί στο βέλτιστο επίπεδο.

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε προστιθέμενη ζάχαρη και αλάτι συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο αυτοάνοσων νοσημάτων. Αυτό σημαίνει ότι η διατροφή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας του ανοσοποιητικού συστήματος.Από την άλλη, η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν ορισμένα θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη C, μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ποια τρόφιμα αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα;

Επεξεργασμένα τρόφιμα

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα τείνουν να περιέχουν ανθυγιεινά λίπη, σάκχαρα και πρόσθετα, τα οποία βελτιώνουν τη γεύση, την υφή και παρατείνουν την ημερομηνία λήξης τους. Αυτά ωστόσο μπορεί να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ορισμένα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι:

  • Τα γεύματα μικροκυμάτων
  • Τα δημητριακά πρωινού
  • Κέικ και μπισκότα

Η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν πρόσθετα μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του κινδύνου αρκετών ανοσολογικών παθήσεων, καθώς και της παχυσαρκίας, της φλεγμονής του ανοσοποιητικού συστήματος και της αντίστασης στην ινσουλίνη.

Η κατανάλωση σακχάρων και λιπών σε επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί επίσης να οδηγήσει στην κατανάλωση πάρα πολλών θερμίδων, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας.Όταν ένα άτομο είναι παχύσαρκο, αυτό οδηγεί σε φλεγμονή. Αυτή η φλεγμονή μπορεί με τη σειρά της να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη, κίρρωση και ηπατική ανεπάρκεια, καθώς και απορρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη

Η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα.Ορισμένα τρόφιμα που μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη είναι:

  • Κονσέρβες, μαρμελάδες και ζαχαρώδη
  • Μπισκότα και κέικ
  • Γάλα με γεύσεις και ζαχαρούχα γαλακτοκομικά προϊόντα
  • Ζαχαρούχα δημητριακά πρωινού
  • Ζαχαρούχα ποτά, όπως τα αναψυκτικά

Τα άτομα με διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη έχουν υψηλότερο κίνδυνο αρκετών χρόνιων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των στεφανιαίων καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη.

Επίσης, η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε ζάχαρη μπορεί να περιορίσει την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος στην καταπολέμηση ασθενειών μειώνοντας την αποτελεσματικότητα των λευκών αιμοσφαιρίων και ενδεχομένως αυξάνοντας τους φλεγμονώδεις δείκτες στο αίμα.

Εξευγενισμένοι υδατάνθρακες

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα και οι εξευγενισμένοι υδατάνθρακες, όπως το λευκό αλεύρι και η ραφιναρισμένη ζάχαρη, συνδέονται με αυξήσεις στη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ορισμένα τρόφιμα που περιέχουν εξευγενισμένους υδατάνθρακες είναι:

  • Λευκό ρύζι
  • Λευκό ψωμί
  • Ραφιναρισμένη ζάχαρη

Τρόφιμα για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα

Η κατανάλωση μιας ισορροπημένης, θρεπτικής πλούσιας διατροφής μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους, το οποίο είναι σημαντικό για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τρόφιμα όπως τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα για να λειτουργήσει σωστά, όπως βιταμίνες, μέταλλα και προστατευτικές φυτικές ενώσεις που βοηθούν στην προστασία από κυτταρικές βλάβες.

Τα ακόλουθα τρόφιμα παρέχουν οφέλη που ενισχύουν το ανοσοποιητικό:

Εσπεριδοειδή

Τα εσπεριδοειδή είναι καλές πηγές βιταμίνης C.Η βιταμίνη C έχει αρκετές ιδιότητες που συμβάλλουν στην υγιή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Πρόκειται για ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει σημαντικά μόρια στο σώμα από περιβαλλοντικές και βιολογικές βλάβες.

Η βιταμίνη C βοηθά επίσης στην προώθηση της μεταβολικής ενέργειας και της ρύθμισης των ορμονών, ενώ είναι απαραίτητη για την παραγωγή κολλαγόνου.

Τρόφιμα που περιέχουν ψευδάργυρο

Ο ψευδάργυρος είναι σημαντικός για τη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος.Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ψευδαργύρου κυμαίνεται από 2 mg έως 11 mg, ανάλογα με την ηλικία και το φύλο ενός ατόμου. Μία έγκυος χρειάζεται 11-13 mg.

Ορισμένες διατροφικές πηγές ψευδαργύρου περιλαμβάνουν:

  • Στρείδια
  • Βόειο κρέας
  • Ψητά φασόλια
  • Ενισχυμένα δημητριακά
  • Στήθος κοτόπουλου
  • Τυρί
  • Μπιζέλια
  • Σταυροειδή λαχανικά

Τα σταυρανθή λαχανικά, ειδικά το μπρόκολο, είναι καλές πηγές της σύνθετης σουλφοραφάνης, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και έχει αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες. Η σουλφοραφάνη βοηθά στην πρόληψη της ενεργοποίησης φυσικών φλεγμονωδών διεργασιών στο σώμα που μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονή.

Σκόρδο

Υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση σκόρδου μπορεί να είναι επωφελής για το ανοσοποιητικό σύστημα. Το σκόρδο μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή σε άτομα με παχυσαρκία, τα οποία συχνά έχουν χρόνια φλεγμονή χαμηλού βαθμού που μπορεί να οδηγήσει σε άλλες παθήσεις.Η αντιφλεγμονώδης δράση του σκόρδου μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.

Τζίντζερ

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τζίντζερ για να ενισχύσουν τη γεύση των τροφίμων εδώ και αιώνες. Η κατανάλωση συμπληρωμάτων τζίντζερ, όπως η σκόνη τζίντζερ, έχει αντιφλεγμονώδη επίδραση στην αρθρίτιδα και η κατανάλωση τζίντζερ μειώνει τη φλεγμονή σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα και ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Ακόμη, η κατανάλωση συμπληρωμάτων τζίντζερ βοηθά στη μείωση του σωματικού βάρους σε άτομα με παχυσαρκία, βελτιώνοντας έτσι έμμεσα την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς η παχυσαρκία συνδέεται με χρόνια φλεγμονή.

Συμπερασματικά

Η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων μπορεί να αποδυναμώσει ή να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.Σε γενικές γραμμές, πρέπει κανείς να αποφεύγει την ακολούθηση μιας διατροφής χαμηλής σε φυτικές ίνες και υψηλής σε εξευγενισμένους υδατάνθρακες, ζάχαρη και επεξεργασμένα τρόφιμα. Αυτά τα τρόφιμα μπορεί να καταστείλουν την ανοσολογική λειτουργία.

Από την άλλη, η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν ψευδάργυρο, εσπεριδοειδών, σκόρδου, τζίντζερ και σταυρανθών λαχανικών μπορεί να συμβάλει στην υγιή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Αυτά τα τρόφιμα έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγείας ενός ατόμου και στη μείωση του κινδύνου ασθένειας. Η κατανάλωση μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος ενός ατόμου, έτσι ώστε να είναι σε θέση να καταπολεμήσει τις ασθένειες μειώνοντας παράλληλα τη χρόνια φλεγμονή.