Μείωσε τον κίνδυνο άνοιας: Αυτή η τροφή ενισχύει την εγκεφαλική υγεία

Νέος σύμμαχος ενάντια της νόσου, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η κατανάλωση μόλις 30 γρ. ανάλατων και μη επεξεργασμένων ξηρών καρπών μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της άνοιας κατά 12%, διαπίστωσε η ομάδα Ισπανών και Πορτογάλων ερευνητών.

Τα οφέλη είναι πιο έντονα για τις γυναίκες, για όσους είναι άνω των 60 ετών και για όσους δεν έχουν άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως η παχυσαρκία ή η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ.

Η επίδραση των ξηρών καρπών

Οι ξηροί καρποί θεωρήθηκαν ότι παίζουν "προστατευτικό ρόλο" στην πρόληψη της νόσου, λόγω πολλαπλών επιδράσεων, όπως η μείωση της φλεγμονής και της χοληστερόλης.

Οι ενήλικες που κατανάλωναν καθημερινά ξηρούς καρπούς είχαν μειωμένο κίνδυνο άνοιας, σε σύγκριση με τους μη καταναλωτές μετά από επτά χρόνια παρακολούθησης, ανεξάρτητα από την προσαρμογή για τον τρόπο ζωής, τα προβλήματα ακοής, την αυτοσχετιζόμενη υγεία και τον αριθμό των χρόνιων ασθενειών.

Η Bridget Benelam, από το Βρετανικό Ίδρυμα Διατροφής, δήλωσε στη Mail on Sunday: "Πρόκειται για ένα πραγματικά σημαντικό εύρημα, δεδομένου ότι η άνοια είναι ο μεγαλύτερος δολοφόνος στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά, καθώς περιέχουν λίπη, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και μια σειρά από μικροθρεπτικά συστατικά.

Δεδομένου ότι οι ξηροί καρποί συνδέονται επίσης με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρκίνου και διαβήτη τύπου 2, είναι μια εξαιρετική τροφή για να συμπεριληφθεί στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής. Όμως, έχουν πολλές θερμίδες, οπότε είναι καλύτερο να περιορίζετε το μέγεθος των μερίδων σε μια μικρή χούφτα".

Διάβασε επίσης:

Η μοναξιά αυξάνει τις πιθανότητες άνοιας κατά 31% - νέα μελέτη

Άνοια: Μείωσε την πιθανότητα εμφάνισης κατά 28% με αυτές τις τροφές

Γήρανση εγκεφάλου: Οι δύο παράγοντες που την επιταχύνουν