Η γήρανση του εγκεφάλου είναι ένα φυσικό μέρος της διαδικασίας της ζωής, αλλά οι συνήθειές μας μπορεί να την επιταχύνουν ή να την επιβραδύνουν σημαντικά. Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Medicine και διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Surrey αναδεικνύει δύο βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα της εγκεφαλικής γήρανσης: οι κοινωνικές ανισότητες και η ρύπανση του περιβάλλοντος.
Η έρευνα, η οποία περιλάμβανε δεδομένα από 5.306 συμμετέχοντες σε 15 χώρες, έδειξε ότι οι χώρες με υψηλές κοινωνικές ανισότητες - όπως οικονομικές, περιβαλλοντικές ή υγειονομικές - παρουσιάζουν ταχύτερη γήρανση του εγκεφάλου. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν προηγμένα εργαλεία ανάλυσης του εγκεφάλου, όπως η λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI) και η ηλεκτροεγκεφαλογραφία (EEG), για να μετρήσουν την ηλικία του εγκεφάλου και να εντοπίσουν τις διαφορές μεταξύ των χρονικών και βιολογικών ηλικιών.
Η μελέτη αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι σε χώρες με υψηλές ανισότητες εμφανίζουν μεγαλύτερες διαφορές στην ηλικία του εγκεφάλου τους σε σχέση με την πραγματική τους ηλικία. Ειδικότερα, παράγοντες όπως η κοινωνικοοικονομική ανισότητα, η ρύπανση του αέρα και η παρουσία ασθενειών συμβάλλουν σημαντικά σε αυτήν την επιτάχυνση της γήρανσης.
Ο Δρ. Ντάνιελ Αμπασόλο, συν-συγγραφέας της μελέτης και επικεφαλής του Κέντρου Βιοϊατρικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Surrey, δήλωσε: "Η έρευνά μας δείχνει ότι σε χώρες με υψηλότερη ανισότητα, οι εγκέφαλοι των ανθρώπων τείνουν να γερνούν πιο γρήγορα, ιδιαίτερα σε περιοχές του εγκεφάλου που πλήττονται περισσότερο από τη γήρανση. Βρήκαμε ότι παράγοντες όπως η κοινωνικοοικονομική ανισότητα, η ατμοσφαιρική ρύπανση και η επίδραση των ασθενειών παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία, ειδικά σε φτωχότερες χώρες".
Η μελέτη έδειξε επίσης ότι οι διαφορές φύλου επηρεάζουν τη γήρανση του εγκεφάλου, με τις γυναίκες σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής να παρουσιάζουν μεγαλύτερες διαφορές ηλικίας του εγκεφάλου, ιδιαίτερα όσες πάσχουν από άνοια, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ. Αυτές οι διαφορές συνδέονται με βιολογικές και κοινωνικές ανισότητες.
Τα ευρήματα της μελέτης έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την κατανόηση της εγκεφαλικής υγείας και των πολιτικών δημόσιας υγείας. Προβάλλουν την ανάγκη για μια νέα προσέγγιση στην ιατρική, που να ενσωματώνει περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς παράγοντες στην ανάλυση της υγείας του εγκεφάλου.
Επομένως, αν θέλεις να διατηρήσεις τον εγκέφαλό σου σε καλή κατάσταση, ίσως είναι καιρός να εξετάσεις το περιβάλλον γύρω σου και τις κοινωνικές ανισότητες που μπορεί να επηρεάζουν την υγεία σου.
Διάβασε επίσης:
9 χρόνια: Τόσο πιο γρήγορα γερνά ο εγκέφαλος με το junk food, το κάπνισμα και την παχυσαρκία!
Πώς ο αυθορμητισμός βοηθάει στην υγεία του εγκεφάλου και την καλή ψυχολογία
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr