Πώς ο αυθορμητισμός βοηθάει στην υγεία του εγκεφάλου και την καλή ψυχολογία

Μήπως να αφήσεις για λίγο στην άκρη τα προγράμματα;

μία αυθόρμητη στιγμή - μία γυναίκα απολαμβάνει τη θάλασσα iStock

Τα τελευταία χρόνια η ζωή μας έχει γίνει ένα τεράστιο ημερολόγιο με εκκρεμότητες, χωρίζοντας τις ώρες της ημέρας ανάλογα με τα πράγματα που έχουμε να κάνουμε. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να χωρέσουμε σε ένα 24ωρο όλα εκείνα που πρέπει να γίνουν, πράγμα που σημαίνει πως μόνο με ένα πρόγραμμα και μία καλή οργάνωση μπορείς να τα βγάλεις πέρα. Λίγα χρόνια πριν τα των ρομπότ και η τεχνητή νοημοσύνη γίνουν καθημερινότητα, εμείς δουλεύουμε και ζούμε τη ζωή μας με την ίδια πειθαρχία για να αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας. Ωστόσο, μήπως οφείλουμε να βάλουμε στη ζωή μας λίγο περισσότερο αυθορμητισμό, αφήνοντας για λίγο στην άκρη τα προγράμματα; Άλλωστε, η επιστήμη επιβεβαιώνει πως το να είσαι αυθόρμητη συμβάλλει στη διατήρηση της καλής ψυχικής σου υγείας.

Αναμφίβολα, το να έχεις ένα πρόγραμμα και μία οργάνωση στην καθημερινότητά σου είναι σημαντικό καθώς σου δίνει την αίσθηση της σταθερότητας που πρέπει να υπάρχει στη ζωή σου. Ωστόσο, κάποιες φορές είναι εξίσου σημαντικό ο αυθορμητισμός να μην απουσιάζει από τη συζήτηση, δίνοντάς σου τον χώρο για εξερεύνηση και δημιουργικότητα και ιντριγκάροντας τον εγκέφαλό σου. Πώς σε βοηθάει στην πράξη;

1. Δημιουργικότητα και υγεία εγκεφάλου

Δεν είναι παράξενο το ότι ο αυθορμητισμός και το να είσαι ανοιχτός για νέα πράγματα συνδέονται με τη δημιουργικότητα. Όχι μόνο αυτό αλλά σύμφωνα με έρευνες το να είσαι αυθόρμητη μπορεί να διατηρήσει τη διαρκή καλή λειτουργία του εγκεφάλου σου. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με μία μελέτη που έχει μείνει γνωστή ως The Nun Study4, οι επιστήμονες παρατηρούσαν για δεκαετίες τον εγκέφαλο των καλογριών. Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα, εκείνες που διάβαζαν, δοκίμαζαν νέα πράγματα, έλυναν γρίφους και πραγματοποιούσαν δημιουργικές δραστηριότητες σε μεγάλη ηλικία είχαν μεγαλύτερη πυκνότητα εγκεφάλου και διατηρούσαν δυνατή γνωστική λειτουργία. 

2. Ευτυχία

Το να ακολουθείς κάθε μέρα το ίδιο πρόγραμμα σαν μία μηχανή είναι αναμφίβολα βαρετό, ενώ με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει στο burnout. Δεν είναι παράξενο ότι μία έρευνα ενός πανεπιστήμιου απέδειξε τη σύνδεση ανάμεσα στον χαμηλό αυθορμητισμό και το ψυχολογικό πόνο. Από την άλλη, η ανανέωση και οι καινούριες εμπειρίες μπορούν να λειτουργήσουν θεραπευτικά. Όσο πιο δημιουργικά σκέφτεσαι και πράττεις, τόση μεγαλύτερη ευτυχία και ικανοποίηση θα νιώθεις. Αυτό συμβαίνει επειδή "ενεργοποιείται" η αποκλίνουσα σκέψη, μια γνωστική διαδικασία κατά την οποία σκέφτεσαι "έξω από το κουτί" και νιώθεις άνετα με πράγματα που δεν ήσουν προηγουμένως. Αυτό οδηγεί στην απελευθέρωση της ντοπαμίνης, της ορμόνης της ευτυχίας που μας κάνει να νιώθουμε χαρούμενοι και συνδεδεμένοι με αυτό που κάνουμε.

3. Χρόνος

Δεν νιώθεις πως όταν κάνεις κάτι καινούριο, ο χρόνος περνάει πιο αργά. Δεν είναι ιδέα σου, καθώς συμβαίνει σε όλους μας, με την επιστήμη να έχει την απάντηση για την αντίληψη του χρόνου. Με απλά λόγια, αυτό συμβαίνει επειδή όταν πραγματοποιούμε μία καινούρια δραστηριότητα, προσέχουμε κάθε μικρή λεπτομέρεια, σε αντίθεση με το να κάνουμε κάτι που μας είναι γνωστό. Σύμφωνα με τον νευροεπιστήμονα David Eagleman, το να κάνουμε προσπάθεια να αποκτήσουμε καινούριες εμπειρίες και να βγούμε έξω από τα τετριμμένα, μπορεί να βοηθήσει στο να "επιμηκυνθεί" ο χρόνος. Για την ακρίβεια, μας παίρνει περισσότερο χρόνο να επεξεργαστούμε μία ανάμνηση, με αποτέλεσμα να νιώθουμε πως η στιγμή αυτή κράτησε περισσότερο. "Αυτό εξηγεί γιατί πιστεύουμε πως ο χρόνος περνάει γρήγορα όταν μεγαλώνουμε. Γιατί τα παιδικά καλοκαίρια μοιάζουν να διαρκούν για πάντα ενώ τα γηρατειά περνούν ενώ κοιμόμαστε. Όσο πιο οικείος γίνεται ο κόσμος, τόσες λιγότερες λεπτομέρειες καταγράφει ο εγκέφαλός σου και πιο γρήγορα μοιάζει να περνάει ο χρόνος", δήλωσε ο επιστήμονας.

Αυθορμητισμός Vs πρόγραμμα

Το να προσθέσεις τον αυθορμητισμό στη ζωή σου δεν σημαίνει ότι πρέπει να βγεις εντελώς εκτός προγράμματος. Όπως προαναφέρθηκε είναι σημαντικό να υπάρχει μία σταθερότητα, ωστόσο μπορείς να είσαι ανοιχτός σε νέες εμπειρίες και δραστηριότητες. 

Για παράδειγμα δεν χρειάζεται να κάνεις μία τεράστια αλλαγή ή να πας ένα ταξίδι για να ζήσεις νέες εμπειρίες, παρά ο εν λόγω αυθορμητισμός μπορεί να λειτουργήσει με το να αλλάξεις απλά το δρομολόγιο της βόλτας σου. Με αυτές τις μικρές στιγμές αυθορμητισμού θα καταφέρεις να ηρεμήσεις τον προμετωπιαίο φλοιό όπου οι αγχώδεις σκέψεις τριγυρνούν, αλλά και να δεις τον κόσμο με άλλα μάτια. Σύμφωνα με την επιστήμη, το να ανακαλύπτουμε και να βιώνουμε νέες εμπειρίες, μας βοηθάει να νιώθουμε πως η ζωή είναι πιο γεμάτη και διαρκής. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i