9 χρόνια: Τόσο πιο γρήγορα γερνά ο εγκέφαλος με το junk food, το κάπνισμα και την παχυσαρκία!

Νέα έρευνα δείχνει πως ο εγκέφαλος των εφήβων γερνάει μέχρι και έξι χρόνια εξαιτίας του τσιγάρου, του junk food και της παχυσαρκίας.

γυναίκα πίτσα υγεία anjavashchuk

Η νικοτίνη από το κάπνισμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η παχυσαρκία και κυρίως το junk food μπορεί να επηρεάσουν τις μαθησιακές δυνατότητες των εφήβων και να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες βλάβες στον εγκέφαλο τους, όπως επισημαίνει η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας και σύμφωνα με έρευνα φινλανδών επιστημόνων.

Πώς επηρεάζει η διατροφή και ο τρόπος ζωή στην εφηβεία

Ο ρόλος της διατροφής και του τρόπου ζωής στη διάρκεια της εφηβείας είναι ιδιαίτερα σημαντικός, όπως επισημαίνουν Αμερικανοί επιστήμονες. Η έρευνα έγινε σε δείγμα 3.596 ατόμων από το 1980 έως το 2001 και μελετήθηκαν η διατροφή, ο τρόπος ζωής και τα ιατρικά στοιχεία των συμμετεχόντων από τη βρεφική ηλικία.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα "Daily Mail" , oι επιστήμονες μελέτησαν τον εγκέφαλο ατόμων - από την παιδική έως την ενήλικη ζωή- και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, οι εθελοντές που κάπνιζαν ή είχαν υψηλή χοληστερόλη, διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν γερασμένο εγκέφαλο, περισσότερο από ό,τι θα έπρεπε να έχουν με βάση την ηλικία τους.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι, ανεξάρτητα από το αν κατά την ενήλικη ζωή ακολουθούμε υγιεινό τρόπο ζωής, μια κακή διατροφή σε συνδυασμό με το κάπνισμα στη διάρκεια της εφηβείας μπορεί να έχουν ανεπανόρθωτες βλάβες στον εγκέφαλό μας.

Διάβασε επίσης: Αυτά είναι τα συμπτώματα της εαρινής κόπωσης (έτσι θα νιώσεις καλύτερα!)

Διάβασε επίσης: Έλεγχος άγχους: Πώς θα μάθεις να ρυθμίζεις το άγχος σου;

Προσοχή από νωρίς

Όπως τόνισε η  υπεύθυνη της έρευνας δρ Suvi Rovio από το Πανεπιστήμιο στη Φινλανδία,«τα ευρήματα δείχνουν πως πρέπει να να προσέχουμε την υγεία μας από την παιδική κιόλας ηλικία».

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι έφηβοι με υψηλή αρτηριακή πίεση, είχαν κατά 8,4 χρόνια μεγαλύτερη γήρανση εγκεφάλου, οι έφηβοι με υψηλή χοληστερόλη κατά 6,6 χρόνια, εκείνοι που κάπνιζαν κατά 3,4 χρόνια σε σχέση με εκείνους που δεν κάπνιζαν.

Ταυτόχρονα, η έρευνα συνδέει την γήρανση εγκεφάλου με την παχυσαρκία και μάλιστα, δείχνουν σύνδεση της παχυσαρκίας με την άνοια. Άτομα υπέρβαρα ή με διαβήτη τύπου 2, είχα πιο σοβαρές εγκεφαλικές χρωμοσομικές ανωμαλίες οι οποίες καταλήγουν σε ασθένειες όπως η άνοια και το Αλτσχάιμερ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i