Οιστρογόνα και θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης: Πότε συστήνεται και πότε αντενδείκνυται

Η αναπλήρωση των οιστρογόνων στην εμμηνόπαυση είναι μια θεραπεία που πρέπει να συζητήσεις με το γιατρό σου.

Συνεργάστηκε η Παρασκευή Μεντζελοπούλου, ενδοκρινολόγος, λέκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Xάρβαρντ (endodiabetes.gr).

Τα οιστρογόνα ανήκουν στις βασικές γυναικείες ορμόνες. Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι φυσικών οιστρογόνων: η οιστρόνη (Ε1), η οιστραδιόλη (Ε2) και η οιστριόλη (Ε3). Η οιστραδιόλη αποτελεί τη βασική ορμόνη κατά τη διάρκεια των αναπαραγωγικών χρόνων της γυναίκας και η οιστρόνη κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Τα οιστρογόνα βρίσκονται σε πολύ μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Ευθύνονται για την ανάπτυξη των δευτερευόντων χαρακτηριστικών του φύλου, όπως οι μαστοί, και των έσω γεννητικών οργάνων, ενώ είναι απαραίτητα για την πάχυνση του ενδομητρίου και τη ρύθμιση του εμμηνορροϊκού κύκλου.

Οιστρογόνα και καλή υγεία

Τα οιστρογόνα έχουν πολλαπλούς ρόλους στις λειτουργίες του οργανισμού μας. Πώς συμβάλλουν στην υγεία μας;

▶ Στην αύξηση της HDL ή «καλής» χοληστερίνης και τη μείωση της LDL ή «κακής», που θεωρείται υπεύθυνη για τις αθηρωματικές πλάκες στις αρτηρίες.

▶ Στη σωστή ανάπτυξη των εσωτερικών γεννητικών γυναικείων οργάνων και των γαλακτοφόρων πόρων στο στήθος.

▶ Στην κατανομή του λίπους στους μαστούς και τους γοφούς.

▶ Συμμετέχουν σε μεταβολικές διεργασίες στο ήπαρ και τα οστά.

Τι είναι η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης και πότε συνιστάται

Η θεραπεία αυτή έχει σκοπό την υποκατάσταση των ορμονών του φύλου (οιστρογόνα και προγεστερόνη) στις γυναίκες. Μέχρι τη φάση της εμμηνόπαυσης αυτές απελευθερώνονται φυσιολογικά από τις ωοθήκες και ελέγχουν την ομαλή έλευση της περιόδου αλλά και τη διάθεση, ενώ ταυτόχρονα μπορούν να συμβάλλουν στην αίσθηση της ευημερίας και την καλή υγεία. Μόλις ξεκινήσει η εμμηνόπαυση (συνήθως μεταξύ 50-55 ετών, ενώ ορισμένες μπορεί να αντιμετωπίσουν την πρώιμη εμμηνόπαυση πριν από την ηλικία των 45 ετών) η υποχώρηση των επιπέδων των οιστρογόνων είναι υπεύθυνη για συμπτώματα όπως εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, αϋπνία, αίσθημα παλμών, αλλαγές στη διάθεση, ξηρότητα του κόλπου και οδυνηρή σεξουαλική επαφή και ήπιες μεταβολές του δέρματος, όπως ξηρότητα και απώλεια ελαστικότητας. Ο γιατρός σου θα αποφασίσει εάν είσαι κατάλληλη υποψήφια για ορμονική υποκατάσταση στην εμμηνόπαυση. Θεωρητικά, η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μπορεί να χρησιμοποιηθεί πριν από την ηλικία των 50 ετών χωρίς να αυξηθεί ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Πότε δεν ενδείκνυται η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης

Η θεραπεία δεν είναι κατάλληλη για σένα, αν υπάρχει:

▶ Προσωπικό ή κληρονομικό ιστορικό καρκίνου του μαστού, ή των ωοθηκών, ή της μήτρας.

▶ Ιστορικό θρόμβωσης στο αίμα, ή θρομβοφιλίας, ή καρδιακής νόσου, ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

▶ Υψηλή αρτηριακή πίεση (απαιτείται έλεγχος της αρτηριακής πίεσης πριν από την έναρξη της θεραπείας).

▶ Ηπατική νόσος.

Διάβασε επίσης: Οιστρογόνα: Τι είναι, πώς επηρεάζουν την υγεία μας, τι συμβαίνει όταν είναι αυξημένα ή μειωμένα

Διάβασε επίσης: Τι προκαλεί πρόωρη εμμηνόπαυση; Η γενετική, οι καθημερινές σου συνήθειες, οι ασθένειες που σχετίζονται με αυτήν