Τι προκαλεί πρόωρη εμμηνόπαυση; Η γενετική, οι καθημερινές σου συνήθειες, οι ασθένειες που σχετίζονται με αυτήν

Σε κάποιες γυναίκες η εμμηνόπαυση ξεκινά πριν τα 45 τους χρόνια, ενώ όταν είναι πολύ πρόωρη ή πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια μπορεί να παρουσιαστεί πριν τα 40.

φροντίδα της επιδερμίδας στην εμμηνόπαυση

Στις περισσότερες γυναίκες η εμμηνόπαυση ξεκινά ανάμεσα στα 45 και 55 τους χρόνια. Στις ΗΠΑ, ο μέσος όρος ηλικίας για την εμμηνόπαυση είναι τα 51 χρόνια. Κάποιες γυναίκες όμως μπορεί να μπουν στην εμμηνόπαυση πολύ νωρίτερα, ακόμη και πριν τα 40 τους χρόνια, με όλες τις πιθανές συνέπειες της κατάστασης αυτής στην υγεία τους.

Τι προκαλεί την πρόωρη εμμηνόπαυση

Υπάρχουν αρκετές γνωστές αιτίες για την πρόωρη εμμηνόπαυση, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις δεν μπορεί να βρεθεί κάποιο αίτιο.

Γενετική

Εάν δεν υπάρχει προφανής ιατρικός λόγος για την πρόωρη εμμηνόπαυση, είναι πιθανό η αιτία να είναι γενετική. Η ηλικία που θα μπεις στην εμμηνόπαυση σχετίζεται με την ηλικία που σταμάτησε στη μητέρα σου η περίοδός της και αν αυτό συνέβη νωρίς ίσως ισχύει το ίδιο και για σένα. Να θυμάσαι όμως ότι τα γονίδια λένε μόνο τη μισή ιστορία.

Ο τρόπος της ζωής σου

Ορισμένοι παράγοντες της καθημερινότητας μπορεί να επηρεάσουν την έναρξη την προεμμηόπαυσης. Το κάπνισμα, για παράδειγμα, έχει αντι-οιστρογονική δράση που μπορεί να συμβάλει στην πρόωρη εμμηνόπαυση. Μετά-ανάλυση σε αρκετές μελέτες έδειξε πως οι γυναίκες που καπνίζουν για πολλά χρόνια μπορεί να μπουν στην εμμηνόπαυση κατά ένα ή δύο χρόνια νωρίτερα από τις γυναίκες που δεν καπνίζουν.

Ο δείκτης μάζας σώματος αποτελεί επίσης παράγοντα για πρόωρη εμμηνόπαυση καθώς τα οιστρογόνα αποθηκεύονται στο λιπώδη ιστό. Οι γυναίκες που είναι πολύ αδύνατες μπορεί να έχουν χαμηλότερα αποθέματα οιστρογόνων τα οποία ενδέχεται να οδηγήσουν σε εμμηνόπαυση νωρίτερα από το μέσο όρο.

Χρωμοσωμικές βλάβες

Για παράδειγμα, στις γυναίκες με το σύνδρομο Turner οι ωοθήκες δεν λειτουργούν φυσιολογικά και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη διακοπή της περιόδου. Αλλά και οι γυναίκες με το σύνδρομο του εύθραυστου Χ, ή που είναι γενετικοί φορείς της νόσου, μπορεί επίσης να μπουν νωρίτερα στην προεμμηνόπαυση.

Αυτοάνοσες παθήσεις

Η πρόωρη εμμηνόπαυση μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας αυτάνοσης πάθησης, όπως μιας διαταραχής του θυρεοειδούς ή ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Στις αυτοάνοσες παθήσεις, το ανοσοποιητικό σύστημα εκλαμβάνει λανθασμένα ένα μέρος του σώματος ως εισβολέα και του επιτίθεται. Η φλεγμονή που προκαλείται από ορισμένες από αυτές τις παθήσεις μπορεί να επηρεάσει τις ωοθήκες και να οδηγήσει σε διακοπή της περιόδου.

Επιληψία

Η επιληψία είναι μια διαταραχή που συνδέεται με τη λειτουργία του εγκεφάλου. Οι γυναίκες με επιληψία είναι πιο πιθανό να βιώσουν πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια. Μελέτη  σε γυναίκες με επιληψία βρήκε πως περίπου το 14% είχε πρόωρη εμμηνόπαυση σε αντίθεση με το 1% στο γενικό πληθυσμό.

Διάγνωση: πρόωρη εμμηνόπαυση

Τα συμπτώματα είναι τα ίδια με την εμμηνόπαυσης και μπορείς να τα διαβάσεις εδώ. Άλλα συμπτώματα της πρόωρης διακοπής της περιόδου μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • «Βαριά» περίοδο
  • Κηλίδες αίματος ανάμεσα στις περιόδους
  • Περίοδο που διαρκεί πάνω από μία εβδομάδα
  • και μεγαλύτερη χρονική απόσταση μεταξύ των περιόδων.

Για τη διάγνωση της εμμηνόπαυσης δεν υπάρχουν συγκεκριμένες εξετάσεις. Και όταν μιλάμε για την πρόωρη εμμηνόπαυση, η διάγνωση γίνεται εξ' αποκλεισμού. Ο γυναικολόγος δηλαδή θα διερευνήσει εάν υπάρχουν άλλα προβλήματα υγείας προτού καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι εμμηνόπαυση. Αιματολογικές και ορμονολογικές εξετάσεις βοηθούν στη διάγνωση.

Υπάρχει θεραπεία;

Όχι καθώς πρόκειται για μια φυσιολογική κατάσταση που απλώς παρουσιάζεται νωρίτερα. Μπορεί ωστόσο, και ανάλογα με την ηλικία σου, ο γιατρός να σου προτείνει θεραπεία ορμονικής υποκαστάστασης που μπορεί να προλάβει πολλά από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και να κάνει πιο εύκολη τη μετάβαση. Είναι όμως μια θεραπεία που δεν συστήνεται σε όλες τις γυναίκες καθώς εμπεριέχει σε έναν βαθμό κινδύνους, όπως αυξημένες πιθανότητες για καρδιαγγειακά προβλήματα, εγκεφαλικό και καρκίνο του μαστού. Η συζήτηση με τον γυναικολόγο σου, ο οποίος θα γνωρίζει και το ιατρικό σου ιστορικό, θα σε βοηθήσει να καταλήξεις σε μια απόφαση.

Διάβασε επίσης: 3 συμπτώματα εμμηνόπαυσης που δεν πρέπει να δεχόμαστε ως φυσιολογικά

Διάβασε επίσης: Διατροφή στην εμμηνόπαυση: Τα 7 tips που αξίζει να γνωρίζεις ΠΡΙΝ μπεις σε αυτή τη φάση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i