Ο κόλπος μου μυρίζει | Τι φταίει; Και πότε πρέπει να πάω στον γιατρό;

Η μυρωδιά στον κόλπο σου μπορεί να αλλάζει κατά περιόδους και αυτό είναι φυσιολογικό. Πότε όμως είναι ανησυχητικό;

vagina istock

Το πώς μυρίζει ο κόλπος σου έχει να κάνει με το pH του. Και υπάρχουν πολλά πράγματα που επηρεάζουν το pH. Για παράδειγμα το κολπικό σεξ και το σπέρμα, που έχει σχετικά υψηλό pH, ή η εμμηνόπαυση, λόγω έλλειψης οιστρογόνων.

"Ο κολπικός βλεννογόνος καλύπτει τον κόλπο και θρέφει τα βακτήρια Lactobacilli. Έτσι, χωρίς αυτά τα κύτταρα, μπορεί να καταλήξεις με πολύ υψηλότερο pH" λέει ο Σπύρος Γράψας, μαιευτήρας - χειουργός γυναικολόγος.

Μάθε που οφείλεται η μυρωδιά στον κόλπο σου:

Διάβασε ακόμη: "Coochie juice": Μπορεί να αλλάξει η οσμή και η γεύση του κόλπου σου;

Οι 7 μυρωδιές του κόλπου

  1. Βαριά και ξινή μυρωδιά
  2. Μεταλλική οσμή
  3. Γλυκιά μυρωδιά
  4. Χημική μυρωδιά
  5. Μυρωδιά σαν αυτήν της κάνναβης
  6. Οσμή ψαριού
  7. Σάπια, σαν οργανισμός σε αποσύνθεση

1. Βαριά και ξινή μυρωδιά

Είναι σύνηθες ο κόλπος να παράγει μια πιο βαριά ή ξινή μυρωδιά. Κάποιοι τη συγκρίνουν με τη μυρωδιά των τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση. Το γιαούρτι, το ψωμί με προζύμι, ακόμα και λίγη ξινή μπύρα περιέχουν τον ίδιο τύπο καλών βακτηρίων που κυριαρχούν στους περισσότερους υγιείς κόλπους: τους γαλακτοβάκιλλους. 

Το pH ενός υγιούς κόλπου μιας γυναίκας σε αναπαραγωγική ηλικία είναι ελαφρώς όξινο, μεταξύ 4,0 και 4,5. Αυτή η τιμή μπορεί να είναι ελαφρώς αυξημένη εάν έχεις περάσει την εμμηνόπαυση. "Τα βακτήρια Lactobacilli διατηρούν τον κόλπο όξινο", λέει ο γυναικολόγος. "Αυτό προστατεύει από την υπερανάπτυξη των κακών ειδών βακτηρίων".

2. Μεταλλική οσμή

Πολλές γυναίκες αναφέρουν ότι ο κόλπος τους αναδύει μια χάλκινη, μεταλλική οσμή. Αυτό συνήθως δεν είναι κάτι ανησυχητικό. Σπάνια, σημαίνει πιο σοβαρό πρόβλημα. Οι αιτίες:
Αίμα: Το αίμα περιέχει σίδηρο, ο οποίος έχει μεταλλική μυρωδιά. Η πιο κοινή αιτία αίματος είναι η έμμηνος ρύση. Κατά τη διάρκεια της περιόδου, αίμα και ιστός απορρίπτονται από τη μήτρα και ταξιδεύουν μέσω του κόλπου.
Σεξ: Η ελαφριά αιμορραγία μετά το σεξ μπορεί να είναι συχνή. Αυτό συνήθως οφείλεται σε κολπική ξηρότητα ή έντονη σεξουαλική επαφή που μπορεί να προκαλέσει μικρές αμυχές. Για να αποφύγεις αυτό, χρησιμοποίησε κάποιο λιπαντικό.

Η μυρωδιά χαλκού μπορεί επίσης να οφείλεται σε λιγότερο κοινές αλλά σοβαρές αιτίες κολπικής αιμορραγίας. Εάν ο κόλπος έρθει σε επαφή με σπέρμα, αυτό μπορεί να αλλάξει το επίπεδο του pH και να προκαλέσει μια μεταλλική μυρωδιά.

Εάν αντιμετωπίζεις αιμορραγία που δεν σχετίζεται με την περίοδό σου ή η μεταλλική μυρωδιά συνεχίζεται με φαγούρα και εκκρίσεις, επισκέψου τον γυναικολόγο σου.

3. Γλυκιά μυρωδιά

Όταν λέμε γλυκιά, δεν εννοούμε γλυκιά σαν φρεσκοψημένα μπισκότα. Εννοούμε μια γλυκιά χροιά που οφείλεται σε βακτήρια. Το pH του κόλπου είναι ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο βακτηριακό οικοσύστημα. Και μερικές φορές αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μυρίζεις λίγο γλυκά.

4. Χημική μυρωδιά

Μια οσμή παρόμοια με τη χλωρίνη ή την αμμωνία μπορεί σημαίνει διαφορετικά πράγματα. Μερικές φορές, αυτή η μυρωδιά μπορεί να είναι ένας λόγος για να επισκεφτείς έναν γιατρό. Που οφείλεται:

Ούρα: Τα ούρα περιέχουν ένα υποπροϊόν της αμμωνίας που ονομάζεται ουρία. Μια συσσώρευση ούρων στο εσώρουχό σας ή γύρω από τον αιδοίο θα μπορούσε να ανακόψει μια χημική μυρωδιά. Τα ούρα που μυρίζουν έντονα αμμωνία είναι σημάδι αφυδάτωσης.
Βακτηριακή κολπίτιδα: Είναι επίσης πιθανό μια χημική μυρωδιά να είναι σημάδι βακτηριακής κολπίτιδας. Η βακτηριακή κολπίτιδα είναι μια κοινή λοίμωξη και τα συμπτώματά της είναι μυρωδιά ψαριού, λεπτόρευστες γκρίζες ή λευκές εκκρίσεις, κολπικός κνησμός, κάψιμο κατά την ούρηση

5. Μυρωδιά σαν αυτήν της κάνναβης

Όχι, δεν είσαι μόνο εσύ. Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν μια ομοιότητα μεταξύ της μυρωδιάς του σώματος και της κάνναβης. Δεν υπάρχει αξιόλογη επιστημονική απάντηση για αυτό, αλλά χάρη στους ιδρωτοποιούς αδένες, τουλάχιστον γνωρίζουμε γιατί ο κόλπος και η μυρωδιά του σώματος μπορεί να μυρίζουν παρόμοια. Ο λόγος;

Συναισθηματικό στρες: Το σώμα σου περιέχει δύο τύπους ιδρωτοποιών αδένων, τους αποκρινείς και τους εκκρινείς. Οι εκκρινείς αδένες παράγουν ιδρώτα για να δροσίσουν το σώμα και οι αποκρινείς ανταποκρίνονται στα συναισθήματά σου. Αυτοί οι αποκρινείς αδένες υπάρχουν και στις μασχάλες σου και στη βουβωνική χώρα.

Όταν είσαι αγχωμένη ή ανήσυχη, οι αποκρινείς αδένες παράγουν ένα γαλακτώδες υγρό. Από μόνο του, αυτό το υγρό είναι άοσμο. Αλλά όταν έρχεται σε επαφή με ττα κολπικά βακτήρια, μπορεί να παράγει ένα άρωμα πιο βαρύ.

6. Οσμή ψαριού

Πιθανότατα έχεις ακούσει μια ότι το φρέσκο ψάρι δεν μυρίζει καθόλου αλλά τα ψαρια σε αποσύνθεση, ναι. Γιατί; Η τριμεθυλαμίνη είναι η χημική ένωση που είναι υπεύθυνη για τη μυρωδιά του χαλασμένου ψαριού και για κάποιες μη φυσιολογικές οσμές του κόλπου. Οφείλειται σε:

Βακτηριακή κολπίτιδα: "Στη βακτηριακή κολπίτιδα υπάρχει υπερανάπτυξη αναερόβιων βακτηρίων στον κόλπο", λέει ο γυανικολόγος. "Και αυτοί οι αναερόβιοι οργανισμοί προκαλούν δυσοσμία".
Τριχομονάδες: Πρόκειται για ένα συχνό ιάσιμο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα και θεραπεύεται με μια σειρά αντιβιοτικών. Είναι γνωστό για την έντονη μυρωδιά του ψαριού. "Η λοίμωξη από τριχομονάδες μπορεί να είναι αρκετά δύσοσμη", λέει ο ειδικός.

7. Σάπια, σαν οργανισμός σε αποσύνθεση

Εάν η μυρωδιά είναι σάπια, σαν νεκρός οργανισμός, μπορεί να μην είναι ο κόλπος αλλά κάτι στον κόλπο σου. Πού οφείλεται;

Σε ξεχασμένο ταμπόν: Το να αφήσεις άθελά σου ένα ταμπόν μέρες, ακόμη και εβδομάδες, μέσα στον κόλπο είναι πολύ πιο συνηθισμένο από ότι νομίζεις. 

Πότε πρέπει να επισκεφτείς τον γυναικολόγο σου

Γενικά, αν κάτι δεν πάει καλά στον κόλπο σου, οι οσμές είναι εύκολο να παρατηρηθούν. Επισκέψου έναν γιατρό εάν μια μυρωδιά συνοδεύεται από:

  • φαγούρα ή κάψιμο
  • πόνο
  • πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ
  • λευκές, παχύρρευστες εκκρίσεις σαν τυρί cottage
  • κολπική αιμορραγία που δεν σχετίζεται με την περίοδό σου

Τα 4 tips από το γυναικολόγο για την υγεία του κόλπου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i