5 τρόποι για να κρατήσεις τον κόλπο σου σε... φόρμα!

Ο τίτλος ίσως δεν σε κερδίζει με τη μία, είναι όμως κάτι σημαντικό!

shutterstock_447319456 By Golubovy

Όσο μεγαλώνουμε, ο κόλπος μας χάνει την ελαστικότητά του. Και παρότι αυτό δεν ακούγεται και τόσο σημαντικό και, φυσικά το να μεγαλώνουμε είναι μια χαρά, το να διατηρείς τα σεξουαλικά σου όργανα σε φόρμα έχει οφέλη συνολικά για την υγεία σου (ένα από αυτά, για παράδειγμα, είναι πώς ελέγχεις την ακράτεια). Σημείωσε, λοιπόν, τα παρακάτω:

Γύμνασέ τον

Πιθανότατα ξέρεις τις ασκήσεις Κέγκελ. Τις κάνεις όμως; Θα έπρεπε. Αφιερώνοντας μερικά λεπτά λίγες φορές την εβδομάδα, ενδυναμώνεις τους μύες της πυέλου οι οποίοι υποστηρίζουν τη μήτρα, την κύστη, το μικρό έντερο και το ορθό. Η Κλινική Mayo συστήνει τρία σετ των 10 επαναλήψεων τη μέρα. Το καλύτερο; Μπορείς να τις κάνεις παντού, ανά πάσα στιγμή και κανείς δεν θα το ξέρει. Επιπλέον: βοηθούν επίσης να μειώσεις τον κίνδυνο ακράτειας όσο μεγαλώνεις.

Κάνε έρωτα!

Ναι, κάνε έρωτα! Διαφορετικά, τα τοιχώματα του κόλπου μπορεί να γίνουν πιο εύθραυστα, λέει η Lissa Rankin, MD, γυναικολόγος και συγγραφέας. «Είναι αλήθεια πως ο κόλπος παραμένει πιο υγιής όταν τον χρησιμοποιείς τακτικά. Και το σεξ δεν κρατάει απλά τους ευαίσθητους ιστούς του υγιείς, αλλά είναι σχεδόν σαν να διαθέτει μνήμη», εξηγεί.

Διατήρησε το βάρος σου υπό έλεγχο

Στις δίαιτες γιογιό λέμε ένα μεγάλο όχι, αν θέλεις να κρατήσεις τον κόλπο σου σε φόρμα. Το να παίρνεις και να χάνεις συνεχώς βάρος μπορεί να κάνει το δέρμα σου να τεντώσει και να σακουλιάσει – ναι, ακόμη κι εκεί. Καθαυτό σημαίνει ότι μπορεί και το στήθος σου να σακουλιάσει – και παρότι εδώ μιλάμε για τον κόλπο, ξέρουμε ότι είναι σημαντική αυτή η επισήμανση.

Καθαριότητα με φροντίδα

Διασκεδαστικό δεδομένο: ο κόλπος είναι αυτοκαθαριζόμενος. Έτσι δεν υπάρχει λόγος να το παρακάνεις με το τρίψιμο! Χρησιμοποίησε ένα ήπιο καθαριστικό στο ντους και πλύσου απαλά.

Τα λιπαντικά είναι σημαντικά

Όταν οι γυναίκες μπαίνουμε στη δεκαετία των 40, αρχίζουν να αλλάζουν τα επίπεδα των ορμονών μας. Εξαιτίας της πτώσης των οιστρογόνων, τα κολπικά τοιχώματα γίνονται πιο ευαίσθητα και λεπτά και μερικές φορές ξηρά. Αν δεν κάνεις κάτι γι’ αυτό μπορεί να δημιουργήσει δυσάρεστη τριβή στη διάρκεια του σεξ – ή χειρότερα, να προκαλέσει αμυχές στον κολπικό ιστό. Μπορείς να δοκιμάσεις λιπαντικά με βάση το λάδι, το νερό ή σιλικόνη για να βοηθήσεις την κατάσταση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i