Οιστρογόνα: Τι είναι, πώς επηρεάζουν την υγεία μας, τι συμβαίνει όταν είναι αυξημένα ή μειωμένα

Τα οιστρογόνα είναι οι βασικές γυναικείες ορμόνες και ο ρόλος τους στον οργανισμό είναι πολύ σημαντικός.

ισορροπία ορμόνες akinbostanci

Συνεργάστηκε η Παρασκευή Μεντζελοπούλου, ενδοκρινολόγος, λέκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Xάρβαρντ (endodiabetes.gr).

Τα οιστρογόνα ανήκουν στις βασικές γυναικείες ορμόνες. Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι φυσικών οιστρογόνων: η οιστρόνη (Ε1), η οιστραδιόλη (Ε2) και η οιστριόλη (Ε3). Η οιστραδιόλη αποτελεί τη βασική ορμόνη κατά τη διάρκεια των αναπαραγωγικών χρόνων της γυναίκας και η οιστρόνη κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Τα οιστρογόνα βρίσκονται σε πολύ μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Ευθύνονται για την ανάπτυξη των δευτερευόντων χαρακτηριστικών του φύλου, όπως οι μαστοί, και των έσω γεννητικών οργάνων, ενώ είναι απαραίτητα για την πάχυνση του ενδομητρίου και τη ρύθμιση του εμμηνορροϊκού κύκλου.

Πού παράγονται;

Τα φυσικά οιστρογόνα παράγονται στις ωοθήκες, στους όρχεις, στο λίπος και στο φλοιό των επινεφριδίων. Κατά την κύηση, οιστρογόνα παράγονται και από τον πλακούντα. Σε πολύ μικρότερες ποσότητες παράγονται, επίσης, στο ήπαρ και στους μαστούς.

Ο ρόλος των οιστρογόνων στην υγεία μας

Τα οιστρογόνα έχουν πολλαπλούς ρόλους στις λειτουργίες του οργανισμού μας. Πώς συμβάλλουν στην υγεία μας;

▶ Στην αύξηση της HDL ή «καλής» χοληστερίνης και τη μείωση της LDL ή «κακής», που θεωρείται υπεύθυνη για τις αθηρωματικές πλάκες στις αρτηρίες.

▶ Στη σωστή ανάπτυξη των εσωτερικών γεννητικών γυναικείων οργάνων και των γαλακτοφόρων πόρων στο στήθος.

▶ Στην κατανομή του λίπους στους μαστούς και τους γοφούς.

▶ Συμμετέχουν σε μεταβολικές διεργασίες στο ήπαρ και τα οστά.

Τιμές οιστρογόνων: Όταν τα οιστρογόνα είναι υψηλά ή είναι χαμηλά

Όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων είναι υψηλά, επηρεάζεται με πολλούς τρόπους η καλή λειτουργία του οργανισμού σου. Πέρα από το αυξημένο σωματικό βάρος –ιδίως στην περιοχή της κοιλιάς και της περιφέρειας–, θα διαπιστώσεις ότι διαταράσσεται η κανονικότητα του έμμηνου κύκλου. Τα αυξημένα οιστρογόνα μπορεί να προκαλέσουν πολλές διαταραχές στην περίοδό σου, ενώ συνδέονται με πολλά και διαφορετικά συμπτώματα, όπως πόνος στο στήθος, ημικρανίες, γαστρεντερικές ενοχλήσεις. Εάν τα οιστρογόνα παραμένουν παθολογικά υψηλά στον οργανισμό, έχει παρατηρηθεί σύνδεσή τους με σοβαρά νοσήματα, όπως θρόμβωση και καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ θεωρούνται επίσης «ένοχα» για τον καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών.

Να θυμάσαι ότι τα επίπεδα των οιστρογόνων κυμαίνονται ανάλογα με τη φάση του έμμηνου κύκλου. Η αξιολόγηση των επιπέδων των οιστρογόνων πρέπει να γίνεται από ενδοκρινολόγο ή γυναικολόγο.

Γιατί είναι απαραίτητα τα οιστρογόνα στον οργανισμό

Όταν τα οιστρογόνα βρίσκονται σε ισορροπία, είναι ευεργετικά. Χάρη στα οιστρογόνα, έχεις δυνατή μνήμη και προστασία από τη νόσο του Αlzheimer, μειωμένες πιθανότητες κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου και προστασία της οστικής μάζας. Τα οιστρογόνα, χάρη στον τρόπο που επιδρούν στα λιπίδια, προστατεύουν την καρδιά και τα αγγεία. Γι’ αυτό και οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, όπου τα επίπεδα των οιστρογόνων είναι μειωμένα, έχουν ίδιο ποσοστό κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα με τους άνδρες. Τέλος, είναι απαραίτητα για την ομαλή σεξουαλική λειτουργία.

Δεν είναι όμως μόνο αυτά. Η ισορροπημένη παρουσία οιστρογόνων στον οργανισμό δρα ρυθμιστικά, σε προφυλάσσει από την παχυσαρκία και σε βοηθά να έχεις ομοιόμορφο βάρος. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα χαμηλά οιστρογόνα προκαλούν πτώση του μεταβολικού ρυθμού και μείωση της επιθυμίας για φυσική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής επιθυμίας. Με την εμμηνόπαυση μειώνονται τα επίπεδά τους, αυξάνοντας έτσι την αποθήκευση λίπους και κάνοντας δύσκολη την απώλεια κιλών. Οι γυναίκες που λαμβάνουν οιστρογόνα τα πρώτα χρόνια μετά την εμμηνόπαυση φαίνεται να έχουν καλύτερο μεταβολισμό, ενώ δεν παίρνουν γρήγορα βάρος μετά τη διακοπή της περιόδου.

Διάβασε επίσης: Διατροφή στην εμμηνόπαυση: Τα 7 tips που αξίζει να γνωρίζεις ΠΡΙΝ μπεις σε αυτή τη φάση

Διάβασε επίσης: 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν οι άντρες για την εμμηνόπαυση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i