5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν οι άντρες για την εμμηνόπαυση

Εννοείται πως η εμμηνόπαυση της συντρόφου τους αφορά και τους άντρες. (Στείλε το λινκ στον δικό σου.)

love-will-make-you-happier-than-youve-ever-been-picture-id1152763706 (1) aflor

Ας το δούμε από την αρχή. Παρότι ο μισός πληθυσμός της Γης είναι γυναίκες, συχνά είναι λες και οι άντρες καταλαβαίνουν αναπάντεχα λίγα για την έμμηνο ρύση και την εμμηνόπαυση. Και γιατί είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι άντρες τι συμβαίνει στην εμμηνόπαυση; Γιατί αυτό θα βοηθούσε την καλύτερη σχέση με τη σύντροφό τους, θα αύξανε την κατανόηση και θα έκανε τη μεταβατική αυτή φάση στη ζωή μιας γυναίκας πιο εύκολη. Η Mary Esselman, συγγραφέας του βιβλίου "How Did This Happen? Poems For The Not So Young Anymore” μοιράζεται μερικές ενδιαφέρουσες σκέψεις.

Τι, λοιπόν, πρέπει να γνωρίζουν οι άντρες για την εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση είναι μια διαδικασία

Η προεμμηνόπαυση, η περίοδος πριν από την εμμηνόπαυση, μπορεί να ξεκινήσει κάποια στιγμή στη δεκαετία των 40 στη γυναίκα και να διαρκέσει για κάποια χρόνια. Για να μπει μια γυναίκα στην εμμηνόπαυση θα πρέπει για 12 συνεχόμενους μήνες να μην έχει έμμηνο ρύση.

Η εμμηνόπαυση δεν σχετίζεται μόνο με την ηλικία

Υπάρχουν γυναίκες που ακόμη και στα 30 ή τα 35 τους μπαίνουν σε εμμηνόπαυση καθώς εξαντλούνται τα αποθέματα ωαρίων στις ωοθήκες τους. Άλλες γυναίκες μπαίνουν σε χημική εμμηνόπαυση μετά τη λήψη κάποιας ορμονικής θεραπείας. Και άλλες, μπαίνουν σε χειρουργική εμμηνόπαυση μετά την αφαίρεση των ωοθηκών για κάποιο λόγο υγείας. Αυτό δεν σημαίνει μόνο πως είναι πλέον εκτεθειμένες στα πιθανά προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τις ορμονικές αλλαγές. Σημαίνει επίσης πως δεν μπορούν πλέον να αποκτήσουν βιολογικό δικό τους παιδί. Επιπλέον, ότι πιθανώς θα βιώσουν πολλά από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης σε αυτή την ηλικία.

Η εμμηνόπαυση είναι ένα σημαντικό ορόσημο

Δεν είναι μόνο οι ορμονικές αλλαγές και η διακοπή της περιόδου. Στο μυαλό πολλών γυναικών η εμμηνόπαυση σηματοδοτεί την αρχή της γήρανσης. Η γυναίκα μπορεί να νιώσει θλίψη που δεν είναι πλέον γόνιμη, ενώ αν έχει ήδη παιδιά αυτά μπορεί να είναι σε μια ηλικία που φεύγουν από το σπίτι των γονιών. Έτσι, εκτός από τις ορμονικές αλλαγές και τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, το ζευγάρι έχει να διαχειριστεί το σύνδρομο της άδειας φωλιάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Φταίει η εμμηνόπαυση"

Αν ο σύντροφός σου συνήθιζε να αποδίδει (κακώς, κατά γνώμη μου αν τη ρωτάς) στην περίοδό σου τα νεύρα ή τις διαφωνίες σας, ίσως σε αυτή τη φάση αποδίδει κάποια πράγματα στην εμμηνόπαυση. Ναι, η εμμηνόπαυση μπορεί να προκαλέσει κυκλοθυμία, νεύρα, ξέσπασμα σε κλάματα και εξάψεις στη γυναίκα. Αλλά όλα τα παραπάνω μπορεί κάλλιστα να τα προκαλέσει επίσης μια "κακή" συμπεριφορά από το σύντροφό της. Άρα, προτού αποδοθούν στις ορμόνες, χρειάζεται μια δεύτερη σκέψη!

Η συζήτηση βοηθάει – πάντα

Για κάποια ζευγάρια, όλα τα παραπάνω είναι καταστάσεις και συναισθήματα που είναι εύκολο να διαχειριστούν. Ορισμένες γυναίκες υποδέχονται με ανακούφιση την εμμηνόπαυση, για άλλες είναι μια δύσκολη ψυχολογικά περίοδος. Στο ζευγάρι, επίσης, δεν μεγαλώνει μόνο ο ένας: Και οι δύο σύντροφοι μπορεί να περνούν μια δύσκολη φάση που ίσως συνδέεται με το πέρασμα του χρόνου, με οικονομικές δυσκολίες, με συνταξιοδότηση, με την αποχώρηση των παιδιών από το πατρικό σπίτι. Το να συζητάμε μεταξύ μας πάντα βοηθάει στο να αμβλυνθούν τα αρνητικά συναισθήματα και να αυξηθεί η κατανόηση. Και όπου αυτό δεν αρκεί ή δεν είναι εφικτό, ένας ειδικός ψυχικής υγείας μπορεί να μας δώσει σημαντικές και χρήσιμες συμβουλές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i