1 στους 2 με διαβήτη παραμένει αδιάγνωστος: Τα συμπτώματα του διαβήτη, η πρόληψη και η αντιμετώπιση

Αναγνώρισε τα συμπτώματα του διαβήτη και πρόλαβε την εξέλιξη της νόσου.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF), σήμερα περισσότεροι από 460 εκατομμύρια άνθρωποι εκτιμάται ότι ζουν με διαβήτη παγκοσμίως, ένας αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί σε 578 εκατομμύρια μέχρι το 2030. Μόνο πέρυσι, ο ΣΔ ευθυνόταν για 4,2 εκατομμύρια θανάτους και για δαπάνες υγείας τουλάχιστον 760 δισεκατομμυρίων δολαρίων - 10% του συνολικού ποσού που δαπανήθηκε για την υγειονομική περίθαλψη. Ο αντίκτυπος του διαβήτη έχει γίνει ακόμη πιο έντονος τη φετινή χρονιά, καθώς σε διάφορες περιοχές, οι μισοί από τους ανθρώπους που διαγνώστηκαν με την COVID-19, είχαν σακχαρώδη διαβήτη.

Σε συνέντευξη τύπου της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη (14 Νοεμβρίου) οι ειδικοί επισήμαναν τα σοβαρά προβλήματα που σχετίζονται με τη συχνή αυτή νόσο. Στον επιπολασμό του σακχαρώδους διαβήτη (ΣΔ) παγκοσμίως αλλά και στη χώρα μας αναφέρθηκε ο Δρ. Σταύρος Παππάς, Αντιπρόεδρος της ΕΔΕ, Παθολόγος Διαβητολόγος. "Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2 (ΣΔτ2) έχει λάβει διαστάσεις "επιδημίας”. 1 στους 2 ανθρώπους, σχεδόν το 50% σε όλο τον κόσμο παραμένουν αδιάγνωστοι, ενώ περισσότερο από ένα εκατομμύριο παιδιά και έφηβοι πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1. Μέγιστο πρόβλημα αποτελεί και ο μεγάλος αριθμός με προδιαβήτη (374 εκατομμύρια). Πρόκειται για άτομα με διαταραχές της ομοιόστασης της γλυκόζης, οι μισοί εκ των οποίων, σε 5-10 χρόνια ενδέχεται να παρουσιάσουν Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2. Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν από την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία (ΕΔΕ), στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη. Η φετινή εκστρατεία για τη νόσο έχει στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για την πρόληψη του ΣΔ, την ενημέρωσή του αναφορικά με τις επιπτώσεις της νόσου καθώς και την ανάδειξη του ρόλου του εκπαιδευμένου νοσηλευτή στη διαχείρισή της από τον ασθενή. Την εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της ΕΔΕ για το ΣΔ στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη 2020, στηρίζουν οι εταιρείες: Novo Nordisk, Pfizer, Βoehringer Ingelheim.

Τα συμπτώματα του διαβήτη - Μήπως έχεις διαβήτη και δεν το γνωρίζεις;

Εάν παρατηρήσεις έστω και ένα από αυτά τα συμπτώματα του διαβήτη, αξίζει να μιλήσεις με το γιατρό σου. 1. Ξυπνάς συχνά τη νύχτα για να ουρήσεις. 2. Νιώθεις ασυνήθιστη δίψα. 3. Έχεις πάρει ή έχεις χάσει κιλά χωρίς να το καταλάβεις. 4. Παθαίνεις συχνά μυκητιάσεις. 5. Διαπιστώνεις ότι κάποιες ώρες έχεις θολή όραση. 6. Νιώθεις μυρμήγκιασμα στις παλάμες και στα πέλματα. 7. Εάν κοπείς, δεν κλείνει εύκολα το τραύμα ή δυσκολεύεσαι να συνέλθεις από κάποια λοίμωξη. Διάβασε επίσης: Διατροφή για διαβητικούς: Τι πρέπει να τρώω αν έχω διαβήτη; Διάβασε επίσης: Τι είναι ο προδιαβήτης, τι κινδύνους κρύβει και πώς μπορούμε να τον προλάβουμε