Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: 5 τροφές που μπορεί να επιδεινώνουν τα συμπτώματα

Βασικές τροφές, τις οποίες ίσως χρειαστεί να αντικαταστήσεις με εναλλακτικές εάν διαπιστώσεις ότι σε "πειράζουν" στο έντερο, προκαλούν φούσκωμα και αέρια.

Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου αν και είναι μία από τις πιο συχνές χρόνιες γαστρεντερικές διαταραχές, δεν θεωρείται συχνά νόσος. Ίσως ο λόγος να πρέπει να αναζητηθεί στο ότι δεν πρόκειται για μία πάθηση που βάζει σε κίνδυνο τη ζωή του ατόμου, δυσκολεύει όμως την καθημερινότητά του εξαιτίας των δυσάρεστων συμπτωμάτων που συνοδεύονται με αυτή.

Δεδομένου ότι η ένταση των συμπτωμάτων δεν είναι απόλυτη και διαφέρει από άτομο σε άτομο, ενώ ενδέχεται να εμφανιστεί διαφορετικά ακόμα και στον ίδιο τον ασθενή, εκείνο που μπορεί κανείς να κάνει είναι να προφυλάξει τον εαυτό του από πράγματα που γνωρίζει πως πράγματι θα συμβάλλουν στο να χειροτερέψει η κατάστασή του. Γνωρίζοντας πως το έντερο έχει άρρηκτη σχέση με τη διατροφή, αυτό που σίγουρα οφείλουμε να προσέχουμε είναι το τι καταναλώνουμε. Εσύ γνωρίζεις ποιες τροφές θεωρούνται απαγορευτικές στο σύνδρομο του ευερέθιστου;

Σε κάθε περίπτωση, τίποτε από τα παρακάτω δεν αποτελεί ιατρική οδηγία. Εάν ταλαιπωρείσαι από συμπτώματα όπως φούσκωμα, πόνο και αέρια στο έντερο, συμβουλέψου το γαστρεντερολόγο σου. 

Γαλακτοκομικά

Συμβαίνει το έντερό σου να μην μπορεί να "αντέξει" την υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά που περιέχονται στα γαλακτοκομικά προϊόντα, με αποτέλεσμα να έχεις φούσκωμα ή πόνο αν αποφασίσεις να καταναλώσεις κάτι από αυτή την κατηγορία. Γι' αυτό σε αυτή την περίπτωση συστήνεται από τους ειδικούς η επιλογή των γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά ή ακόμα και εκείνα που προέρχονται από φυτικές πηγές (βλ. γάλα αμυγδάλου, τυρί σόγιας κλπ). Μάλιστα, πολλά άτομα με σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου τυγχάνει να έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, γεγονός που κάνει τα πράγματα πιο απλά και την αποφυγή των γαλακτοκομικών μονόδρομο. 

Τηγανητά 

Δεν ισχύει μόνο για άτομα που πάσχουν από το εν λόγω σύνδρομο ότι τα τηγανητά είναι βλαβερά για την υγεία τους, αλλά για όλους. Ωστόσο, για εκείνους που εμφανίζουν τα δυσάρεστα συμπτώματα, η κατανάλωση τηγανητών φαγητών μπορεί να αποβεί μοιραία. Σύμφωνα με μία έρευνα, τα τηγανητά αποδείχθηκαν η πιο κοινή τροφή που μπορεί να πυροδοτήσει το σύνδρομο, προκαλώντας διάρροια και πόνο. 

Αλκοόλ

Δυστυχώς, το αλκοόλ δεν συνίσταται σε άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο καθώς χειροτερεύει τα συμπτώματα, αφυδατώνοντας τον οργανισμό, κάτι που προκαλείται και από την διάρροια. Σύμφωνα με μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, προέκυψε πως η κατανάλωση αλκοόλ σε συνδυασμό με ανθρακούχα ποτά οδηγούσε μοιραία στο σύμπτωμα της διάρροιας. 

Κόκκινο κρέας

Αν είσαι βίγκαν είσαι... ασφαλής στην προκειμένη περίπτωση! Αν ωστόσο λατρεύεις το κρέας και δη το κόκκινο, τότε θα δυσκολευτείς να το αποφύγεις. Όμως, θα αναγκαστείς καθώς η υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά θα σε κάνει να μη θες να το βλέπεις μπροστά σου. Προτίμησε καλύτερα στεγνά κρέατα, όπως το κοτόπουλο, η γαλοπούλα και τα ψάρια του γλυκού νερού που αποτελούν ιδανικά υποκατάστατα. 

Καφεΐνη

Γνωρίζοντας πως η καφεΐνη αποτελεί το νο1 διουρητικό που διεγείρει το γαστρεντερικό σύστημα, είναι εξ ορισμού απαγορευτικό για όποιον αντιμετωπίζει προβλήματα με την εντερική περιοχή. Ειδικότερα, η καφεΐνη μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα, αυξάνοντας τις κενώσεις και προκαλώντας αφυδάτωση στον οργανισμό.