Άνοια: Μείωσε την πιθανότητα εμφάνισης κατά 28% με αυτές τις τροφές

Οι συγκεκριμένες τροφές θα μειώσουν ορατά την εμφάνιση της νόσου.

Ο αριθμός των ατόμων που ζουν με άνοια, παγκοσμίως προβλέπεται να τριπλασιαστεί σχεδόν σε 153 εκατομμύρια μέχρι το 2050, γεγονός που αποτελεί μια ταχέως αυξανόμενη απειλή για τα παγκόσμια συστήματα υγείας και κοινωνικής φροντίδας.

Η ηλικία και η γενετική παραμένουν οι μεγαλύτεροι παράγοντες κινδύνου, αλλά οι ειδικοί λένε ότι σχεδόν οι μισές περιπτώσεις θα μπορούσαν να προληφθούν ή να καθυστερήσουν, ενώ υπάρχουν ολοένα και περισσότερες ενδείξεις ότι η διατροφή μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Έρευνα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Queen's του Μπέλφαστ δείχνει ότι η αύξηση της πρόσληψης τροφίμων και ποτών πλούσιων σε φλαβονοειδή θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου άνοιας κατά περισσότερο από το ένα τέταρτο. Ποιες όμως τροφές μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες μείωσης της νόσου;

Οι τροφές που μειώνουν την εμφάνιση της άνοιας

Η κατανάλωση περισσότερων τροφίμων και ποτών πλούσιων σε φλαβονοειδή, όπως τα μούρα, το τσάι και το κόκκινο κρασί, θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας κατά 28%, σύμφωνα με μια μελέτη.

Οι ακαδημαϊκοί δήλωσαν ότι τα φλαβονοειδή, που βρίσκονται κυρίως σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης, έχουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων αντιοξειδωτικών, αντιφλεγμονωδών και αντικαρκινικών ιδιοτήτων. Έχουν επίσης συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, καθώς και με βελτιωμένη γνωστική λειτουργία.

Οι μελέτες που έγιναν

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό JAMA Network Open. Ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, καθηγητής Aedin Cassidy, δήλωσε: "Ο παγκόσμιος επιπολασμός της άνοιας συνεχίζει να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς. Σε αυτή τη μελέτη με βάση τον πληθυσμό, αναλύσαμε διατροφικά δεδομένα από περισσότερους από 120.000 ενήλικες ηλικίας μεταξύ 40 και 70 ετών από την UK Biobank.

Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η κατανάλωση έξι επιπλέον μερίδων τροφίμων πλούσιων σε φλαβονοειδή την ημέρα, ιδίως μούρων, τσαγιού και κόκκινου κρασιού, σχετίζεται με 28% χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας. Τα ευρήματα ήταν πιο αξιοσημείωτα σε άτομα με υψηλό γενετικό κίνδυνο, καθώς και σε άτομα με συμπτώματα κατάθλιψης".

Τον περασμένο μήνα, μια έκθεση-ορόσημο από την επιτροπή Lancet για την άνοια, προστέθηκαν δύο νέοι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με το 9% των περιπτώσεων άνοιας.

1) Περίπου το 7% των περιπτώσεων συνδέεται με την υψηλή λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας, ή "κακή" χοληστερόλη, στη μέση της ζωής από την ηλικία των 40 ετών περίπου.

2)Το 2% αποδίδεται σε μη θεραπευμένη απώλεια όρασης σε μεταγενέστερη ηλικία.

Διάβασε επίσης:

Ένα αναπάντεχο, πρώιμο σημάδι της νόσου Αλτσχάιμερ σύμφωνα με νέα έρευνα

Τζίντζερ: Η (αποδεδειγμένα) ευεργετική του επίδραση σε αυτή την κατηγορία νοσημάτων

Γήρανση εγκεφάλου: Οι δύο παράγοντες που την επιταχύνουν