Μύθος ή αλήθεια; "Τα προβιοτικά βοηθούν στην πεπτική υγεία και την πρόληψη του καρκίνου"

Αν και τα προβιοτικά έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή και προωθούνται έντονα από τη βιομηχανία των συμπληρωμάτων, η επιστήμη δεν έχει ακόμη αποδείξει ότι βοηθούν

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί, κυρίως βακτήρια και ζυμομύκητες, που όταν καταναλώνονται σε επαρκείς ποσότητες μπορούν να προσφέρουν οφέλη.

Βρίσκονται φυσικά στο σώμα μας αλλά και σε ορισμένα τρόφιμα, όπως το γιαούρτι, το κεφίρ και το ξινολάχανο, αλλά πολλοί τα λαμβάνουν επίσης σε μορφή συμπληρωμάτων διατροφής.

Αν και τα προβιοτικά έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή και προωθούνται έντονα από τη βιομηχανία των συμπληρωμάτων, η επιστήμη δεν έχει ακόμη αποδείξει ότι βοηθούν. Από τις περισσότερες από 1.000 κλινικές δοκιμές που έχουν γίνει για τα προβιοτικά, υπάρχει τεράστια διαφοροποίηση μεταξύ τους -διαφορετικοί βακτηριακοί τύποι, διαφορετικές δόσεις και διαφορετικά μετρούμενα αποτελέσματα.

Κάποιες λαμβάνουν υπόψη τα χαρακτηριστικά του μικροβιώματος του εκάστοτε ατόμου, ενώ άλλες εστιάζουν κυρίως στα συμπτώματα ή σε άλλους δείκτες υγείας.

Αυτό δημιουργεί ένα συγκεχυμένο ερευνητικό πεδίο γεμάτο τόσο με θετικά όσο και με αρνητικά αποτελέσματα. Ακόμα και όταν τα δεδομένα συγκεντρώνονται σε μετα-αναλύσεις, τα συμπεράσματα ποικίλλουν.

Δες περισσότερα στο thetoc.gr