Παίρνουμε οιστρογόνα από τη διατροφή μας; Πότε τα θέλουμε και πότε όχι; Η ενδοκρινολόγος απαντά

Τα οιστρογόνα επηρεάζουν με πολλούς τρόπους την υγεία μας και ναι, τα παίρνουμε και μέσα από τη διατροφή μας.

Συνεργάστηκε η Παρασκευή Μεντζελοπούλου, ενδοκρινολόγος, λέκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Xάρβαρντ (endodiabetes.gr).

Τα οιστρογόνα ανήκουν στις βασικές γυναικείες ορμόνες. Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι φυσικών οιστρογόνων: η οιστρόνη (Ε1), η οιστραδιόλη (Ε2) και η οιστριόλη (Ε3). Η οιστραδιόλη αποτελεί τη βασική ορμόνη κατά τη διάρκεια των αναπαραγωγικών χρόνων της γυναίκας και η οιστρόνη κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Τα οιστρογόνα βρίσκονται σε πολύ μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Ευθύνονται για την ανάπτυξη των δευτερευόντων χαρακτηριστικών του φύλου, όπως οι μαστοί, και των έσω γεννητικών οργάνων, ενώ είναι απαραίτητα για την πάχυνση του ενδομητρίου και τη ρύθμιση του εμμηνορροϊκού κύκλου.

Οιστρογόνα και καλή υγεία

Τα οιστρογόνα έχουν πολλαπλούς ρόλους στις λειτουργίες του οργανισμού μας. Πώς συμβάλλουν στην υγεία μας;

▶ Στην αύξηση της HDL ή "καλής" χοληστερίνης και τη μείωση της LDL ή "κακής", που θεωρείται υπεύθυνη για τις αθηρωματικές πλάκες στις αρτηρίες.

▶ Στη σωστή ανάπτυξη των εσωτερικών γεννητικών γυναικείων οργάνων και των γαλακτοφόρων πόρων στο στήθος.

▶ Στην κατανομή του λίπους στους μαστούς και τους γοφούς.

▶ Συμμετέχουν σε μεταβολικές διεργασίες στο ήπαρ και τα οστά.

Παίρνουμε οιστρογόνα από τη διατροφή μας;

Η απάντηση είναι "ναι" και την παρακάτω λίστα με τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε οιστρογόνα μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις με διπλό τρόπο: Αν τα επίπεδα των οιστρογόνων σου είναι χαμηλά, κατανάλωσε αυτές τις τροφές για να μπορέσεις να τα αυξήσεις. Αν τα οιστρογόνα στον οργανισμό σου είναι υψηλά, απλά απόφυγε όσο είναι δυνατόν την κατανάλωση αυτών των τροφών.

▶ Αποξηραμένα φρούτα: Ιδίως τα αποξηραμένα βερίκοκα και τα δαμάσκηνα βοηθούν στην εξισορρόπηση των επιπέδων των οιστρογόνων σου σε μεγάλο βαθμό.

▶ Λιναρόσπορος: Σημαντική πηγή οιστρογόνων στο σώμα, πρόσθεσέ τον στη διατροφή σου, αν τα οιστρογόνα σου είναι σε ανησυχητικά χαμηλά επίπεδα.

▶ Σπόροι σουσαμιού: Το σουσάμι περιέχει φυτοοιστρογόνα και μπορείς να το λάβεις πιο εύκολα από το σησαμέλαιο, αν αυτό καθιστά ευκολότερη την κατανάλωσή του.

▶ Φασόλια: Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και φυτοοιστρογόνα.

▶ Δημητριακά ολικής αλέσεως: Το πίτουρο σιταριού είναι σημαντική πηγή φυτοοιστρογόνων στο σώμα, βοηθά στην εξισορρόπηση των ορμονών και στη μείωση των συμπτωμάτων που συνδέονται με χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων.

▶ Γάλα σόγιας: Προέρχεται από τη σόγια και αποτελεί μια εύκολη τροφή για να αυξηθεί ο αριθμός των οιστρογόνων γρήγορα και εύκολα. Το πλεονέκτημα με το γάλα σόγιας είναι ότι μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή κάποιων συμπτωμάτων που συνδέονται με εμμηνόπαυση, βοηθώντας να αποκατασταθούν μερικά από τα οιστρογόνα. Είναι σημαντικό να συμβουλευτείς έναν ειδικό διατροφολόγο για τον τρόπο που θα πρέπει να εντάξεις τις τροφές αυτές στην καθημερινότητά σου και τις ποσότητες που πρέπει να καταναλώνεις. Συζήτησε τη διατροφή σου και με το γιατρό σου.

Διάβασε επίσης: Οιστρογόνα: Τι είναι, πώς επηρεάζουν την υγεία μας, τι συμβαίνει όταν είναι αυξημένα ή μειωμένα Διάβασε επίσης: Τι προκαλεί πρόωρη εμμηνόπαυση; Η γενετική, οι καθημερινές σου συνήθειες, οι ασθένειες που σχετίζονται με αυτήν