Τι έχει αλλάξει στην ανοσοθεραπεία για τον καρκίνο του μαστού;

Η ανοσοθεραπεία αποδεικνύεται η κίνηση ματ για πολλές μορφές καρκίνου.

Από τη Φλώρα Σταυρίδη, MD, MSc, MRCP, διευθύντρια Δ' Ογκολογικής Κλινικής oμίλου Υγεία, διευθύντρια Care and Cure Oncology Center (careandcure.gr).

Ένα από τα σημαντικότερα σύγχρονα «όπλα» που διαθέτουμε για την καταπολέμηση του καρκίνου είναι η ανοσοθεραπεία. Το ανοσολογικό σύστημα είναι το φυσικό αμυντικό σύστημα του σώματος. Όταν ένας ξένος οργανισμός εισβάλλει στο ανθρώπινο σώμα, το ανοσοποιητικό τον αναγνωρίζει και κατόπιν του επιτίθεται. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται ανοσοποιητική απάντηση. Τα καρκινικά κύτταρα, ωστόσο, βρίσκουν πολύ συχνά τρόπους για να «μεταμφιέζονται», ώστε το ανοσοποιητικό να μην τα αναγνωρίζει ως επικίνδυνα. Ακολουθώντας τις ίδιες «τακτικές» με τους ιούς, τα καρκινικά κύτταρα μεταλλάσσονται με την πάροδο του χρόνου αποπροσανατολίζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.

Πότε επιλέγεται η ανοσοογκολογία

Εφαρμόζεται τόσο στο μεταστατικό καρκίνο του πνεύμονα ως θεραπεία 1ης και 2ης γραμμής όσο και στον ανεγχείρητο καρκίνο του πνεύμονα, όταν έχει προηγηθεί χημειοακτινοθεραπεία. Πρόσφατα υπάρχουν ιδιαίτερα ενθαρρυντικές μελέτες και για άλλες μορφές καρκίνου του πνεύμονα, όπως ο μικροκυτταρικός καρκίνος, η θεραπεία του οποίου πλέον αποτελεί συνδυασμό χημειο- και ανοσοθεραπείας με εξαιρετικά αποτελέσματα. Επιπρόσθετα, χρησιμοποιείται στον καρκίνο του νεφρού ως συνδυαστική θεραπεία με στοχευτικούς παράγοντες αλλά και στον ουροθηλιακό καρκίνο. Μία από τις νεότερες ενδείξεις αποτελεί αυτή στο μεταστατικό καρκίνο μαστού, όταν δεν εκφράζονται οι γνωστοί ορμονικοί υποδοχείς. Η χορήγηση της συνδυασμένης ανοσοθεραπείας στο μελάνωμα πρόσφερε γρήγορες και μεγάλης διάρκειας ανταποκρίσεις σε αρκετούς ασθενείς με μεγάλο όφελος στην επιβίωση, ενώ παράλληλα έχει αποδειχθεί το κλινικό όφελός της τόσο στον καρκίνο της κεφαλής τραχήλου όσο και στον καρκίνο του στομάχου, του παχέος εντέρου και του ενδομητρίου, όταν πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Μία, τέλος, από τις πολλά υποσχόμενες νεότερες ενδείξεις αποτελεί αυτή του μεταστατικού καρκίνου του προστάτη.

Τα πλεονεκτήματα

Η ανοσοθεραπεία είναι γενικά πολύ καλά ανεκτή, με σπάνιες σοβαρές παρενέργειες, γεγονός που επιτρέπει τη χορήγησή της ακόμα και σε ηλικιωμένους ή ασθενείς με χρόνια προβλήματα, ενώ δεν απαιτεί διανυκτέρευση των ασθενών στο νοσοκομείο. Χορηγείται από τα δημόσια ταμεία μέσω μιας εγκριτικής επιτροπής που ελέγχει τη χρήση της. Τέλος, αναμένονται αποτελεσματικοί βιοδείκτες προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι ασθενείς ωφελούνται περισσότερο από τη χρήση της.

Διάβασε επίσης: Καλός ύπνος και καρκίνος του μαστού: Ποια η σχέση τους;

Διάβασε επίσης: Μάθε σε 5′ αν ανήκεις στις γυναίκες που πρέπει να κάνουν μαγνητική τομογραφία μαστού