Τι είναι η λαπαροσκόπηση, πώς γίνεται και πότε συνιστάται

Σε ποιες περιπτώσεις επιλέγεται η λαπαροσκόπηση και πώς γίνεται;

Συνεργάστηκε ο Μιχαήλ Βασίλογλου Γκανής, MD, FACS, χειρουργός.

Πρόκειται για μία από τις πιο σύγχρονες διαγνωστικές και επεμβατικές μεθόδους αντιμετώπισης των περισσότερων παθολογικών γυναικολογικών καταστάσεων – και όχι μόνο.

Τι είναι η λαπαροσκόπηση

Πρόκειται για μια εξελιγμένη, ελάχιστα επεμβατική μέθοδο χειρουργικής διάγνωσης και θεραπείας των ενδοκοιλιακών και πυελικών οργάνων, χάρη στην οποία αποφεύγεται η μεγάλη τομή στην κοιλιά. Με άλλα λόγια, ο ειδικά εκπαιδευμένος χειρουργός εκτελεί τη χειρουργική επέμβαση χωρίς να «ανοίγει» τον ασθενή. Η επέμβαση γίνεται μέσα από δύο ή τρεις μικρές τομές χωρίς να αφήνει ουσιαστικά σημάδια.

Σε ποιες περιπτώσεις συνιστάται

Είναι η επέμβαση που προτιμάται σε γυναικολογικά προβλήματα που απαιτούν έλεγχο ή επέμβαση, όπως, για παράδειγμα, ο έλεγχος των σαλπίγγων, η ενδομητρίωση, το οξύ κοιλιακό άλγος, αλλά και η αφαίρεση κύστεων στην ωοθήκη, η αφαίρεση ινομυωμάτων, η λύση συμφύσεων. Η λαπαροσκοπική διευρεύνηση είναι, επίσης, μια μέθοδος ελέγχου της υπογονιμότητας, όταν οι υπόλοιποι έλεγχοι δεν έχουν δώσει σαφή αποτελέσματα. Εκτός από τη χρήση της στη γυναικολογία, η λαπαροσκοπική χειρουργική είναι η μέθοδος που επιλέγεται κατά προτίμηση για επεμβάσεις όπως η διόρθωση κήλης, η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης, της σκωληκοειδούς υπόφυσης (σκωληκοειδίτιδα) κ.ά. Χρησιμοποιείται, επίσης, για επεμβάσεις στο ουροποιητικό και το γαστρεντερικό σύστημα σε γυναίκες και άνδρες.

Πώς γίνεται μια λαπαροσκοπική επέμβαση

Όχι ότι σε ενδιαφέρει ιδιαίτερα, αφού θα βρίσκεσαι υπό γενική αναισθησία, αλλά καλό είναι να γνωρίζεις για να είσαι ενημερωμένη!

Το λαπαροσκόπιο: Για την επέμβαση χρησιμοποιείται ένα ειδικό όργανο, το λαπαροσκόπιο. Αυτό είναι ένας λεπτός, μακρύς, άκαμπτος σωλήνας μέσω του οποίου περνούν ακτίνες φωτός για να φωτίσουν τα εσωτερικά όργανα. Με τη βοήθεια μιας ελαφριάς κάμερας προσαρμοσμένης στο ένα άκρο του λαπαροσκοπίου, ο γιατρός μπορεί να πάρει ευκρινή εικόνα των οργάνων της κοιλιάς, η οποία μεταφέρεται σε ένα βίντεο-μόνιτορ. Έτσι, ο χειρουργός και η υπόλοιπη ομάδα βλέπουν το όργανο που τους ενδιαφέρει χωρίς να έχουν κάνει ανοιχτή τομή. Άλλα εργαλεία που χρησιμοποιούνται μαζί με το λαπαροσκόπιο επιτρέπουν στο χειρουργό να πάρει φωτογραφίες, να συλλέξει βιοψίες ιστού και τώρα, με την προσθήκη του λέιζερ τα τελευταία χρόνια, να κόψει, να πήξει ή να βοηθήσει στην εξάτμιση του ιστού, π.χ. σε περιπτώσεις ενδομητρίωσης.

H διαδικασία: Για να μπορούν να συμβούν όλα αυτά, ο γιατρός «φουσκώνει» την κοιλιά του ασθενούς χρησιμοποιώντας διοξείδιο του άνθρακα (CO2). Το CO2 «ανασηκώνει» το τοίχωμα της κοιλιάς, το απομακρύνει από τα όργανα και κάνει ευκολότερη και ασφαλή την εισαγωγή του λαπαροσκοπίου και των εργαλείων για την πραγματοποίηση της επέμβασης. Εάν η επέμβαση γίνεται για διερευνητικούς και διαγνωστικούς λόγους, ο γιατρός, αφού συλλέξει τις απαραίτητες πληροφορίες, απομακρύνει το λαπαροσκόπιο και «αδειάζει» τον αέρα από την κοιλιά. Σε αυτή την περίπτωση το λαπαροσκόπιο μπαίνει κάτω από τον αφαλό στην περιοχή της κοιλιάς, μέσω μιας πολύ μικρής τομής (5-10 χλστ.) στο αντίστοιχο σημείο. Εάν μέσω της λαπαροσκόπησης θα πραγματοποιηθεί χειρουργική πράξη, π.χ. αφαίρεση κύστης ή χολής ή διόρθωση κήλης, και ο γιατρός θα κάνει ακόμα δύο ή τρεις μικροσκοπικές τομές. Από αυτές θα βάλει στην κοιλιά τα απαραίτητα χειρουργικά εργαλεία.

Αναπάντεχα ευρήματα: Συχνά ο χειρουργός που πραγματοποιεί μια λαπαροσκοπική επέμβαση μπορεί να εντοπίσει μέσω της κάμερας προβλήματα που δεν τα γνώριζε ο ασθενής. Το αν θα παρέμβει ίδιος στα προβλήματα αυτά εξαρτάται από τη φύση τους αλλά και από την ειδικότητά του. Σε κάθε περίπτωση, η έγκαιρη διάγνωση ενός προβλήματος υγείας είναι όφελος για τον ασθενή.

Διάβασε επίσης: Επινεφρίδια: Όλα όσα θέλεις να ξέρεις – οι παθήσεις τους που θέλουν χειρουργείο

Διάβασε επίσης: Ποια συμπληρώματα διατροφής αλληλεπιδρούν με φάρμακα ή πρέπει να «κόψεις» πριν το χειρουργείο;