Ποια συμπληρώματα διατροφής αλληλεπιδρούν με φάρμακα ή πρέπει να "κόψουμε" πριν το χειρουργείο;

Ιχθυέλαιο, εχινάκεια, ασβέστιο, ψευδάργυρος, βιταμίνες... Ξέρεις ότι πολλά συμπληρώματα διατροφής μπορεί να αλληλεπιδρούν με φάρμακα ή η λήψη τους να αποτελεί "αντένδειξη" για κάποια επέμβαση;

βιταμίνες συμπληρώματα διατροφής istock

Συνεργάστηκε η Μαρία Μπελημπασάκη, φαρμακοποιός certified coach and health coach.

Τα συμπληρώματα διατροφής, ακόμη και τα πιο φυσικά, μπορεί να προκαλούν στον οργανισμό μας επιδράσεις που δεν υποψιαζόμαστε. "Ακόμη και προϊόντα φυσικής προέλευσης δεν είναι απαραίτητα ασφαλή", εξηγεί ο David S. Seres, MD, διευθυντής κλινικής διατροφής και επίκουρος καθηγητής ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο Columbia. Όπως εξηγεί, ένας βασικός λόγος που τα συμπληρώματα διατροφής είναι τόσο δημοφιλή είναι πως έχει βρεθεί από έρευνες σε μεγάλους πληθυσμούς ότι η κατανάλωση κάποιων ουσιών μέσω της διατροφής έχει θετικά αποτελέσματα στην υγεία. Ωστόσο, όταν μια ουσία δίνεται σε μορφή συμπληρώματος είναι πολύ συμπυκνωμένη. "Πολλές φορές οι καταναλωτές εκπλήσσονται όταν μιλάμε για πιθανές αλληλεπιδράσεις και τοξικότητα στα συμπληρώματα διατροφής", συμπληρώνει.

Συμπληρώματα διατροφής και πιθανές αλληλεπιδράσεις

Ιχθυέλαιο

Αλληλεπίδραση με φάρμακα: Αν παίρνεις ιχθυέλαιο μαζί με φάρμακα για την υπέρταση μπορεί να αυξηθεί η δράση τους και να μειωθεί πολύ η αρτηριακή σου πίεση. Θα πρέπει επίσης να προσέχεις εάν παίρνεις ιχθυέλαιο μαζί με άλλα φάρμακα που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αιμορραγίας όπως ασπιρίνη, ιμπουπροφένη ή ναπροξένη. Αλληλεπίδραση με άλλα συμπληρώματα: Οι υψηλές δόσεις ιχθυέλαιο με βότανα που μειώνουν την πήξη του αίματος (όπως το Ginkgo bilboa) μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία.

Φωτοευαισθησία από φάρμακα; Τι να γνωρίζεις, τι να προσέχεις

Ραγάδες κόκκινες ή άσπρες; Μάθε πώς θα τις αντιμετωπίσεις!

Ασβέστιο

Αλληλεπίδραση με φάρμακα: Το ασβέστιο μπορεί να να αλληλεπιδράσει με πολλά φάρμακα, όπως συνταγογραφούμενες ουσίες για την οστεοπόρωση γνωστά ως διφοσωνικά, ορισμένα φάρμακα για την πίεση, αντιβιοτικά με τετρακιλίνη και φάρμακα της οικογένειας των κινολονών, καθώς και λεβοθυροξίνη για τον υποθυρεοειδισμό.  Τέλος η λήψη σκευασμάτων που περιέχουν σίδηρο θα πρέπει να γίνεται με απόσταση από τα συμπληρώματα ασβεστίου, γιατί το ένα μπλοκάρει την απορρόφηση του άλλου.

Εχινάκεια

Αλληλεπίδραση με φάρμακα: Η ικανότητα της εχινάκειας να ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα από μόνη της αποτελεί αντένδειξη σε ανοσοκατασταλμένους ασθενείς που ακολουθούν συγκεκριμένες φαρμακευτικές αγωγές καθώς και σε όσους πάσχουν από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα.

Μελατονίνη

Αλληλεπίδραση με φάρμακα: Καθώς η μελατονίνη μπορεί να σου προκαλέσει νύστα, η λήψη της μαζί με ηρεμιστικά (όπως κάποια αντικαταθλιπτικά και βενζοδιαζεπίνες) μπορεί να αυξήσει πολύ την υπνηλία. Η μελατονίνη μπορεί επίσης να μειώσει την πήξη του αίματος, οπότε η λήψη της μαζί με αντιπηκτικά όπως η ηπαρίνη ή η βαρφαρίνη μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες αιμορραγίας. Απόφυγε επίσης τη μελατονίνη εάν παίρνεις φάρμακα για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, καθώς μπορεί να την ανεβάζει. Αλληλεπίδραση με άλλα συμπληρώματα: Η λήψη μελατονίνης μαζί με άλλα συμπληρώματα που έχουν χαλαρωτικές ιδιότητες (ανάμεσά τους το βαλσαμόχορτο και η βαλεριάνα) μπορεί να αυξήσουν την επίδραση και τις ανεπιθύμητες ενέργειες της μελατονίνης.

Βαλσαμόχορτο (St. John's wort)

Αλληλεπίδραση με φάρμακα: Εάν παίρνεις βαλσαμόχορτο μαζί με αντικαταθλιπτικά μπορεί να αυξηθούν υπερβολικά τα επίπεδα της σεροτονίνης στο σώμα σου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες όπως μυική ακαμψία και κρίσεις επιληψίας. Το βαλσαμόχορτο μπορεί επίσης να κάνει λιγότερο αποτελεσματικά άλλα φάρμακα όπως τα αντισυλληπτικά, κάποια φάρμακα για τον HIV και για την αραίωση του αίματος. Μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσει με συνηθισμένα φάρμακα για την ημικρανία όπως η σουματριπτάνη και η ζολμιτριπτάνη και αυξάνει τον κίνδυνο για το σύνδρομο σεροτονίνης.

Βιταμίνη D

Αλληλεπίδραση με φάρμακα: Η βιταμίνη D μπορεί να ελαττώσει την αποτελεσματικότητα ουσιών που λαμβάνονται για τη μείωση της χοληστερίνης όπως η ατορβαστατίνη. Μπορεί επίσης να παρέμβει στη δράση φαρμάκων για την υψηλή πίεση. Η λήψη υψηλών δόσεων βιταμίνης D μαζί με διουρητικά φάρμακα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μεγάλη συγκέντρωση ασβεστίου στο σώμα και επακόλουθο πρόβλημα στα νεφρά.

Ψευδάργυρος

Αλληλεπίδραση με φάρμακα: Εάν παίρνεις αντιβιοτικό που περιέχει κινολόνη ή τετρακιλίνη, το συμπλήρωμα ψευδαργύρου θα μπορούσε να δυσκολέψει το σώμα να απορροφήσει όχι μόνο το φάρμακο αλλά και το μέταλλο. Για να βεβαιωθείς ότι παίρνεις τη σωστή δοσολογία του αντιβιοτικού σου, πάρε το δύο ώρες πριν ή τέσσερις με έξι ώρες μετά τη λήψη του συμπληρώματος. Το ίδιο ισχύει και για τα φάρμακα πενικιλαμίνης, τα οποία χρησιμοποιούνται συνήθως για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Πάρε το συμπλήρωμα δύο ώρες πριν το φάρμακο για να αποτρέψεις τα προβλήματα στην απορρόφηση της δραστικής ουσίας. Τέλος δεν θα πρέπει να γίνεται παρατεταμένη χρήση ψευδαργύρου, διότι ανταγωνίζεται την απορρόφηση σιδήρου, χαλκού, ασβεστίου και μαγνησίου.  

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i