Το τατουάζ αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος;

Συνδέεται το τατουάζ με τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος; Ο δερματολόγος απαντά.

Από τον Dr. Χριστόφορο Τζερμιά, Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο εξειδικευμένο στα LASER, Συνιδρυτή της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD), Επιστημονικό Διευθυντή των IQ Skin Clinics (Intensive Quality Skin Clinics)(www.iqskinclinics.comwww.tzermias.gr)

Αυτό το ερώτημα απασχολεί έντονα τη διεθνή δερματολογική κοινότητα, κυρίως τα τελευταία χρόνια όπου παρατηρείται έκρηξη στη μόδα του τατουάζ και δραματική αύξηση περιστατικών με καρκίνο του δέρματος. Ζητήσαμε από τον Dr. Τζερμιά, εξειδικευμένο Δερματολόγο στα LASER και Επιστημονικό Διευθυντή στα Δερματολογικά Κέντρα IQ Skin Clinics (Intensive Quality Skin Clinics), να μας πει αν πρέπει πράγματι να ανησυχούν όσοι έχουν τατουάζ, σε ποιο βαθμό και τι πρέπει να προσέξουν.

Συνδέεται το τατουάζ με τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος;

"Είναι γεγονός πως εδώ και δεκαετίες, εμείς οι δερματολόγοι", εξηγεί ο Dr. Τζερμιάς, "αξιολογούμε άτομα με τατουάζ και προβαίνουμε σε μελέτες για συσχέτιση του τατουάζ με τον καρκίνο του δέρματος. Όμως, ακόμη δεν έχει αποδειχθεί αν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ τους. Αυτό ισχύει τόσο για ασθενείς που είχαν ήδη μελάνωμα όσο και για εκείνους που είχαν εμφανίσει κάποια άλλη μορφή καρκίνου του δέρματος". "Ωστόσο, ένα τατουάζ σε μια περιοχή του δέρματος όπου υπάρχουν σπίλοι (ελιές)", επισημαίνει ο εξειδικευμένος δερματολόγος, "δεν είναι καθόλου καλή ιδέα. Οι μεταβολές που μπορεί να συμβούν σε έναν σπίλο - στη συμμετρία, το περίγραμμα, το χρώμα, το μέγεθος, το σχήμα ή την υφή του - είναι βασικά προειδοποιητικά σημάδια πως ο σπίλος μπορεί να εξελιχθεί σε μελάνωμα ή σε άλλη μορφή καρκίνου του δέρματος. Είναι σημαντικό όλοι οι σπίλοι στο δέρμα να μην καλύπτονται με κανένα τατουάζ και να παραμένουν εντελώς ορατοί. Διαφορετικά μπορεί να υπάρξει κίνδυνος καθυστέρησης της ανίχνευσης οποιασδήποτε πιθανής μεταβολής τους. Επίσης, τατουάζ δεν πρέπει να κάνει κανείς σε περιοχή του δέρματος που παλαιότερα είχε εμφανίσει μελάνωμα ή άλλο καρκίνο του δέρματος. Η περιοχή αυτή πρέπει να είναι καθαρή και να παρακολουθείται από τον δερματολόγο για περίπτωση υποτροπής". "Όταν ο καρκίνος του δέρματος διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί νωρίς, συνήθως θεραπεύεται", ισχυρίζεται ο Dr. Τζερμιάς. "Η ύπαρξη τατουάζ σε επικίνδυνες περιοχές, όπως ανέφερα, αλλά και σε δέρματα ανοιχτόχρωμα, με πολλούς σπίλους ή με κληρονομική προδιάθεση για εμφάνιση δερματικού καρκίνου, διευκολύνει την εξέλιξη ενός καρκίνου του δέρματος με αποτέλεσμα να δυσκολεύει ή να απαγορεύει τη θεραπεία του. Οτιδήποτε καθυστερεί τον εντοπισμό του είναι εξαιρετικά επικίνδυνο".

Τι προτείνετε να κάνει κάποιος που έχει τατουάζ στο δέρμα του;

"Ό,τι ακριβώς προτείνω και σε κάποιον που δεν έχει τατουάζ", επισημαίνει ο γιατρός και διευκρινίζει: "Να ελέγχει το δέρμα του προληπτικά, τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο, για να είναι σίγουρος πως θα νιώθει ασφαλής ακόμη και αν έχει σκουρόχρωμο τατουάζ σε μεγάλη επιφάνεια του δέρματος. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει, σε συνδυασμό με λεπτομερή δερματοσκόπηση, είναι η αυτόματη ολόσωμη χαρτογράφηση δέρματος με την ειδική συσκευή προηγμένης τεχνολογίας. Είναι μια εξέταση απόλυτα ασφαλής για διάγνωση ακριβείας. Θεωρείται η πλέον αξιόπιστη για πρόληψη από καρκίνο του δέρματος και τα αποτελέσματα είναι αλάνθαστα, καθώς βασίζεται σε τεχνητή νοημοσύνη και κατευθύνει την προσοχή του δερματολόγου σε όλα τα ύποπτα σημεία στο δέρμα του ασθενούς. Με την ψηφιακή χαρτογράφηση ανιχνεύονται όλοι οι νέοι σπίλοι στο δέρμα, όπως και οι μεταβολές σε υπάρχοντες σπίλους ή σε άλλες βλάβες του δέρματος. Επιπλέον, αν κάποιος αποφασίσει να αφαιρέσει το τατουάζ του, τον συμβουλεύω να προτιμήσει μόνο εξειδικευμένο δερματολόγο. Η αφαίρεση τατουάζ είναι ιατρική πράξη και προτού γίνει πρέπει οπωσδήποτε να πραγματοποιηθεί λεπτομερής δερματολογικός έλεγχος, καθώς στην περιοχή μπορεί να υπάρχει καρκινική ή προκαρκινική βλάβη".

Διάβασε επίσης: Καρκίνος των πνευμόνων, του δέρματος και άλλα είδη: Οι 3 κινήσεις για πρόληψη

Διάβασε επίσης: Προϋπερταση, προκαρκίνος, προδιαβήτης. Τι είναι;