Διατροφικοί μύθοι γύρω από τα σνακ που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις

Τα σνακ είναι μέρος της καθημερινής μας διατροφής και δεν χρειάζεται να νιώθουμε ενοχές για αυτά.

Τα σνακ αποτελούν ένα ιδιαίτερα αμφιλεγόμενα ζήτημα στο θέμα της καθημερινής διατροφής. Είναι λογικό, επομένως, να αισθάνεσαι κάπως μπερδεμένη με όλη αυτή την παραφιλολογία γύρω από αυτό το γεύμα. Γιατί ναι, το σνακ είναι γεύμα και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται στη διατροφή σου, αφού το ελαφρύ τσιμπολόγημα μεταξύ των κύριων γευμάτων είναι απαραίτητο για την ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμό σου, αλλά και για να καταλαγιάσει το πεινασμένο σου στομάχι.

6 υγιεινά και χορταστικά σνακ χωρίς γλουτένη

Όμως γιατί τα σνακ έχουν αποκτήσει τη φήμη της ενοχικής λιχουδιάς που θα προσθέσει επιπλέον θερμίδες στη σιλουέτα σου, επιβαρύνοντας μάλιστα την υγεία σου; Οι παρακάτω μύθοι – που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις – δίνουν μια καλή εξήγηση:

Τα σνακ είναι ανθυγιεινά

Οι εικόνες που σου έρχονται στο μυαλό με τη λέξη σνακ ή τσιμπολόγημα είναι σίγουρα τρομακτικές όσο αναφορά την περιεκτικότητα τους σε θερμίδες. Βέβαια, αν διαλέγεις έξυπνα το σνακ σου, ο ισχυρισμός αυτός δεν ισχύει. Τα σνακ με κορεσμένα λιπαρά, πρόσθετα σάκχαρα και/ή αλάτι, που δεν περιέχουν ιδιαίτερα θρεπτικά συστατικά, προφανώς και είναι ανθυγιεινά. Τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί όμως δεν έχουν ουδεμία σχέση με την έννοια αυτή του σνακ.

Η προετοιμασία υγιεινού σνακ απαιτεί κόπο και χρόνο

Απόφυγε να αντιμετωπίζεις την προετοιμασία των υγιεινών σνακ με τον φόβο ότι πρέπει να περάσεις στην κουζίνα ώρες ατελείωτες. Αν το καλοσκεφτείς, υπάρχουν πολλές υγιεινές επιλογές σνακ με θρεπτικά συστατικά που είναι απευθείας έτοιμα προς κατανάλωση. Ένα φρέσκο φρούτο, μερικές αποξηραμένες σταφίδες (χωρίς ζάχαρη) ή μια χούφτα αμύγδαλα είναι το τέλειο εύκολο σνακ που μπορείς να έχεις μαζί σου κάθε στιγμή.

Πρέπει να αποφύγεις τα τσιμπολογήματα πριν τον ύπνο

Για έναν περίεργο λόγο, η νύχτα το θέλει το σνακ της. Όμως πολλοί μας τρομοκρατούν να μείνουμε μακριά από το ψυγείο. Φυσικά και δεν είναι καλή ιδέα να τρως μεγάλες ποσότητες φαγητού πριν τον ύπνο, όμως αυτό δε σημαίνει πως δεν πρέπει να τρως και τίποτα. Ούτε πάλι είναι σωστό να πηγαίνεις για ύπνο νηστική. Εκτός από την κοιλιά που βουίζει, τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα απελευθερώνουν μια ορμόνη που ονομάζεται γλυκαγόνη, η οποία έχει παρόμοια επίδραση με την αδρεναλίνη, κάνοντας σε να βρίσκεσαι σε εγρήγορση. Τα καλά σνακ για το βράδυ πρέπει να συνδυάζουν τόσο υδατάνθρακες όσο και πρωτεΐνες, όπως για παράδειγμα μερικά κράκερ βρώμης με βούτυρο αμυγδάλου ή ένα μικρό μπολ με δημητριακά ολικής αλέσεως και γάλα.

Πέντε ιδέες για γλυκά σνακ με λίγες θερμίδες

Δεν πρέπει να τρως σνακ πριν τη γυμναστική

Το να απολαύσεις ένα υγιεινό σνακ μία ή δύο ώρες πριν την άσκηση μπορεί να είναι μια καλή ιδέα, ειδικά αν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που έφαγες το τελευταίο κύριο γεύμα. Η επιλογή ενός σνακ που περιέχει υδατάνθρακες θα προσφέρει μια αργή απελευθέρωση ενέργειας, η οποία μπορεί να σε βοηθήσει να αποδώσεις σε μέγιστο βαθμό. Μια μπανάνα ή ένα γιαουρτάκι είναι ιδανικά τσιμπολογήματα, 30 περίπου λεπτά πριν την προπόνηση.