Από τη Μαρίνα Πόγκα, κλινική διαιτολόγο - διατροφολόγο.
Mια συνταγή που θα λατρέψετε εσύ και η υπόλοιπη οικογένειά σου και ένας τέλειος τρόπος για να μειώσετε την κατανάλωση τυποποιημένων δημητριακών που περιέχουν ποσότητες ζάχαρης και συντηρητικών.
ΣΠΙΤΙΚΉ ΓΚΡΑΝΌΛΑ ΜΕ ΦΟΥΝΤΟΎ ΚΙΑ
- 3 φλ. νιφάδες βρόμης
- 1 φλ. χοντροκομμένα φουντούκια
- 3 κ.σ. flakes καρύδας
- 2 κ.σ. σπόροι chia
- 3 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
- 1/3 φλ. κακάο καλής ποιότητας
- 1/4 φλ. λάδι καρύδας
- 1/2 φλ. μέλι ή σιρόπι σφενδάμου (για vegan)
- 1 κ.γ. εσάνς βανίλιας
Εκτέλεση
1/ Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 160°C στον αέρα.
2/ Σε ένα μπολ ανακατεύεις τη βρόμη, τα φουντούκια, τους σπόρους chia, τη ζάχαρη και το κακάο.
3/ Σε ένα μπρίκι θερμαίνεις σε μέτρια φωτιά το μέλι με το λάδι καρύδας, μέχρι να γίνουν ρευστά και να ενωθούν τα υλικά.
4/ Τα ρίχνεις αργά στο μείγμα με τα στερεά υλικά ανακατεύοντας διαρκώς.
5/ Απλώνεις το μείγμα καλά σε ένα ταψί με λαδόκολλα και το ψήνεις για 20-25 λεπτά.
6/ Το αφαιρείς από τον φούρνο και το αφήνεις να κρυώσει τελείως.
7/ Το σπας σε μικρά κομμάτια και το τοποθετείς σε αεροστεγές βάζο.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΉ ΑΞΊΑ Τα 60 γ ρ. (περίπου 1/2 φλιτζάνι) αποδίδουν:
- Ενέργεια: 270 θερμίδες
- Υδατάνθρακες: 34,79 γρ., από τα οποία σάκχαρα τα 9,54 γρ.
- Πρωτεΐνες: 6,89 γρ.
- Λιπαρά: 12 γρ.
- Φυτικές ίνες: 4,51 γρ.