"Φάε νωρίς για να κοιμηθείς καλύτερα". Ήρθε η ώρα να πάρεις στα σοβαρά τη γνωστή αυτή πεποίθηση, γιατί η επιστήμη έχει κάτι σημαντικό να μας πει: η ώρα που τρως επηρεάζει το σώμα σου όσο και το τι τρως. Μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Oberta de Catalunya (UOC) και το Πανεπιστήμιο Columbia αποκάλυψε ότι όταν τρώμε μεγάλο μέρος των ημερήσιων θερμίδων μας μετά τις 5 μ.μ., το σάκχαρο στο αίμα μας ανεβαίνει επικίνδυνα, ανεξάρτητα από το βάρος ή τη διατροφή μας.
Τι λέει η επιστήμη;
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Nutrition & Diabetes, εξέτασε τη σχέση μεταξύ του χρόνου που τρώμε και του σακχάρου στο αίμα. Οι επιστήμονες βρήκαν ότι όταν περισσότερες από το 45% των θερμίδων της ημέρας καταναλώνονται το απόγευμα και το βράδυ, το σάκχαρο μένει υψηλό για μεγαλύτερο διάστημα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, όπως:
- Αυξημένος κίνδυνος για διαβήτη τύπου 2.
- Προβλήματα στην καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία. Το υψηλό σάκχαρο μπορεί να βλάψει τα αγγεία σου.
- Χρόνια φλεγμονή. Η οποία κάνει τα παραπάνω προβλήματα ακόμα χειρότερα.
Η Δρ. Diana Díaz Rizzolo, επικεφαλής της έρευνας και εξειδικευμένη σε θέματα παχυσαρκίας και διαβήτη, εξήγησε: "Το να διατηρείς υψηλά επίπεδα γλυκόζης για μεγάλο χρονικό διάστημα αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά προβλήματα και χρόνια φλεγμονή".
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 26 άτομα ηλικίας 50-70 ετών που ήταν υπέρβαρα ή είχαν διαβήτη τύπου 2 ή προδιαβήτη. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες:
- "Πρωινοί eaters": Έτρωγαν το μεγαλύτερο μέρος των θερμίδων τους πριν από το απόγευμα.
- "Βραδινοί eaters": Έτρωγαν πάνω από το 45% των θερμίδων τους μετά τις 5 μ.μ.
Αν και οι δύο ομάδες έτρωγαν τις ίδιες θερμίδες και τα ίδια φαγητά, οι "βραδινοί eaters" είχαν χειρότερη ανοχή στη γλυκόζη. Ουσιαστικά, το σώμα τους δεν μπορούσε να διαχειριστεί το σάκχαρο τόσο καλά. Η Δρ. Díaz Rizzolo τόνισε: "Η ικανότητα του σώματος να μεταβολίζει τη γλυκόζη είναι περιορισμένη τη νύχτα, γιατί η έκκριση ινσουλίνης μειώνεται και τα κύτταρα μας γίνονται λιγότερο ευαίσθητα σε αυτήν λόγω του κιρκάδιου ρυθμού μας".
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Το σώμα σου λειτουργεί σύμφωνα με τον κιρκάδιο ρυθμό, δηλαδή το "βιολογικό σου ρολόι". Αυτό συνδέεται με το φως και το σκοτάδι και ρυθμίζει πολλές λειτουργίες, όπως την παραγωγή της ινσουλίνης. Τη νύχτα, η παραγωγή αυτής της ορμόνης μειώνεται και τα κύτταρα γίνονται πιο "τεμπέλικα" στη διαχείριση της γλυκόζης. Αν προσθέσεις σε αυτό το γεγονός ότι συχνά το βράδυ κάνουμε λιγότερο υγιεινές διατροφικές επιλογές (π.χ. τσιπς, γλυκά, fast food), τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα.
Τι μπορείς να κάνεις;
Αν θέλεις να προστατέψεις την υγεία σου, ακολούθησε αυτές τις συμβουλές που προκύπτουν από την έρευνα:
- Φάε τις περισσότερες θερμίδες σου νωρίς. Κάνε το πρωινό και το μεσημεριανό τα πιο πλούσια γεύματα της ημέρας.
- Περιόρισε τις θερμίδες μετά τις 5 μ.μ. Αν πεινάς, προτίμησε ένα ελαφρύ σνακ, όπως φρούτα ή γιαούρτι.
- Απόφυγε τα επεξεργασμένα φαγητά, ειδικά το βράδυ. Λέμε "όχι" στα πατατάκια και στα μπισκότα πριν τον ύπνο.
- Συντόνισε τη διατροφή σου με το φως της ημέρας. Το σώμα σου είναι φτιαγμένο για να τρώει όταν υπάρχει φως και να ξεκουράζεται τη νύχτα.
Μέχρι τώρα, όταν σκεφτόσουν "υγιεινή διατροφή", πιθανόν να εστίαζες μόνο στο τι και στο πόσο τρως. Αυτή η έρευνα προσθέτει έναν ακόμα σημαντικό παράγοντα: το πότε. Όπως είπε η Δρ. Díaz Rizzolo: "Με αυτή τη μελέτη, βλέπουμε ότι ο χρόνος κατανάλωσης παίζει καθοριστικό ρόλο στην καρδιομεταβολική υγεία".
Άρα, αν θέλεις να είσαι υγιής και να αποφύγεις προβλήματα όπως ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις, βάλε την ώρα στο πιάτο σου. Δοκίμασε να τρως νωρίς, φτιάξε τη διατροφή σου σύμφωνα με τον κιρκάδιο ρυθμό σου και απόλαυσε τα οφέλη μιας πιο ισορροπημένης υγείας.
Διάβασε επίσης:
12 τροφές για να βάλεις στο πρόγραμμά σου και να κάνεις υγιεινή διατροφή
Daily Rituals: 7 τελετουργικά που θα σε βοηθήσουν να τρως πιο υγιεινά
Απλές στρατηγικές που εφάρμοσα για να αλλάξω τη διατροφή μου