Daily Rituals: 7 τελετουργικά που θα σε βοηθήσουν να τρως πιο υγιεινά

Οι συνήθειες που μπορείς να βάλεις στην καθημερινότητά σου - και δεν έχουν σχέση με τη διατροφή.

Πώς θα τρώω πιο υγιεινά Instagram @Meeka

Όταν πρόκειται για την υγιεινή διατροφή, η επίτευξη των διατροφικών σου στόχων σπάνια αφορά απλώς την τροποποίηση των διατροφικών συνηθειών. Υπάρχουν πολλές άλλες πτυχές για να γίνεις ο πιο υγιής εαυτός σου. Ναι, η επιλογή θρεπτικών τροφών, η τακτική σωματική δραστηριότητα και η αφιέρωση χρόνου για αυτοφροντίδα είναι όλα σημαντικά, αλλά υπάρχει ένα στοιχείο της υγείας που συχνά παραβλέπεται: τα τελετουργικά.

Σε αντίθεση με τις συνήθειες (οι οποίες εκτελούνται για χάρη της ίδιας της δράσης), τα τελετουργικά είναι μια σειρά σκόπιμων ενεργειών που μπορούν να οδηγήσουν σε αλλαγές συμπεριφοράς. Ενσωματώνοντας τελετουργίες στην καθημερινή μας ρουτίνα, δημιουργούμε ένα θετικό ντόμινο για να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να ακολουθήσει άλλες υγιεινές συνήθειες. Το καλό νέο είναι ότι τα τελετουργικά δε χρειάζεται να είναι δύσκολα για να κάνουν τη διαφορά. Διάβασε επτά από αυτά που μπορείς να ξεκινήσεις να κάνεις από σήμερα.

Πώς θα τρώω πιο υγιεινά; 7 τελετουργικά που θα σε βοηθήσουν

1.Καθόρισε καθημερινούς στόχους 

Η δημιουργία ενός τελετουργικού για να καταγράφεις έναν καθημερινό στόχο είναι ένας αυτόματος τρόπος για να ορίσεις τον τόνο για το πώς θέλεις να σκέφτεσαι, να αισθάνεσαι ή να ενεργείς κάθε μέρα — συμπεριλαμβανομένου του τι θέλεις να φας και πώς να τροφοδοτήσεις το σώμα σου. Οι στόχοι μπορούν να ευθυγραμμιστούν με τις αξίες ή τους στόχους σου, αλλά μπορούν επίσης να σε βοηθήσουν να ξεκαθαρίσεις τι θέλεις από τη ζωή σου και πώς το φαγητό μπορεί να σε βοηθήσει να φτάσεις εκεί (περισσότερη ενέργεια, καλύτερη υγεία, λιγότερα/περισσότερα κιλά). Και τις μέρες που νιώθεις όλα πάνε στραβά, να έχεις την πρόθεση να επανέλθεις την επόμενη μέρα. 

Πώς να το κάνεις: Για να ξεκινήσεις με τον καθορισμό των στόχων, σκέψου τι θέλεις να κερδίσεις από την ημέρα και ποια ενέργεια θέλεις να προσελκύσεις. Θα μπορούσες να κάνεις στον εαυτό σου ερωτήσεις όπως "Τι στάση θέλω να έχω σήμερα;" ή "Σε τι πρέπει να εστιάσω για να πετύχω τους στόχους μου;" Παραδείγματα στόχων θα μπορούσαν να είναι "Σήμερα, σκοπεύω να εξελίξω τον εαυτό μου με νέες δυνατότητες" ή "Σήμερα θα ασχοληθώ με την αυτοπεποίθηση". Η σύνδεση των διατροφικών σου στόχων με έναν μεγαλύτερο σκοπό ή επιθυμία σε βοηθά να τους ενσωματώσεις στο μυαλό σου και το πλάνο σου και να σε βάλει στον δρόμο για να γίνεις ο καλύτερος εαυτός σου.

2.Stretching

Οι διατάσεις δεν είναι ωφέλιμες μόνο για να βελτιώσεις τη στάση σου και να αποκτήσεις ευελιξία. Αποδεικνύεται ότι οι διατάσεις έχουν πολλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης των μυών σου ευέλικτων, της μείωσης του στρες, της πρόληψης των τραυματισμών και της εξουδετέρωσης των επιπτώσεων που αισθανόμαστε από την καθιστική ζωή. Αλλά το πιο σημαντικό, είναι ότι δίνει την ευκαιρία να επανασυνδεθείς με το σώμα σου συντονίζοντας αυτό που συμβαίνει μέσα και έξω. Όσο πιο συντονισμένη είσαι, τόσο πιο πιθανό είναι να είναι ο πιο υγιής εαυτός σου.

Πώς να το κάνεις: Ευτυχώς, δεν χρειάζεται να αφιερώσεις πολύ χρόνο στις διατάσεις για να αποκομίσεις τα οφέλη. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα τελετουργικό διατάσεων 5-10 λεπτών το πρωί ή το βράδυ πριν τον ύπνο ως ένας εύκολος τρόπος για να σταθεροποιήσεις την ημέρα σου, να συνδεθείς με το σώμα σου και να υπενθυμίσεις στον εαυτό σου τι τρως υγιεινά.

3.Κάνε διαλογισμό 

Ο διαλογισμός μπορεί να είναι εξαιρετικός για τη βελτίωση της υγείας σου. Έρευνες έχουν δείξει ότι βοηθά στη μείωση του στρες και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά ο διαλογισμός μπορεί να είναι τρομακτικός και αποτρεπτικός για πολλούς ανθρώπους. Ο λόγος; Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό όταν κάποιος αναφέρει τον διαλογισμό; Το ότι κάθεται σε πλήρη σιωπή εστιάζοντας στη βαθιά αναπνοή. Ωστόσο, η δημιουργία ενός τελετουργικού διαλογισμού δεν χρειάζεται να σημαίνει ότι κάθεσαι στη σιωπή για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ο διαλογισμός μπορεί να ασκηθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και μπορεί να χρειαστούν κάποιες δοκιμές και λάθη για να βρεις αυτό που λειτουργεί καλύτερα για εσένα.

Πώς να το κάνεις: Ένας τρόπος για να ξεκινήσεις ένα τελετουργικό διαλογισμού είναι απλά να οραματίζεσαι τον εαυτό σου να ολοκληρώνει έναν στόχο υγείας, να φτιάχνεις ένα θρεπτικό γεύμα ή απλά να νιώθεις γενικά σαν τον πιο υγιή και γεμάτο ενέργεια εαυτό σου. Φαντάσου πώς θα ήταν η ιδανική σου κατάσταση και φαντάσου ότι θα γίνει πραγματικότητα.

4.Ημερολόγιο ευγνωμοσύνης

Όταν εκφράζουμε ευγνωμοσύνη για ό,τι έχουμε, μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε πολύ πιο ικανοποιητικά. Η καταγραφή ημερολογίου έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το άγχος, οδηγεί σε καλύτερο ύπνο και βελτιώνει ακόμη και τις διαπροσωπικές σχέσεις. Η τήρηση ενός ημερολογίου ευγνωμοσύνης δε χρειάζεται να είναι μακροσκελής.

Πώς να το κάνεις: Ξεκίνα σημειώνοντας τρία πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων κάθε μέρα, οτιδήποτε: από τον καιρό έξω έως ένα μεγάλο γεγονός της ζωής σου. Η αλλαγή της οπτικής σου μπορεί να σε βοηθήσει να αυξήσεις την αυτοπεποίθηση και την πρόθεση να παραμένεις σε κίνητρο για να τρως υγιεινά. Μπορείς επίσης να εκφράσεις ευγνωμοσύνη για πράγματα που σχετίζονται με τους διατροφικούς σου στόχους, όπως το πώς έχεις πρόσβαση σε θρεπτικά τρόφιμα που κάνουν το σώμα σου να νιώθει ενέργεια ή ευγνωμοσύνη για το πώς μπορεί να κινηθεί το σώμα σου. Ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλο ή μικρό είναι, το να ξεκινάς κάθε μέρα με μια δόση ευγνωμοσύνης μπορεί να σε βοηθήσει να δημιουργήσεις θετικά αποτελέσματα στην ψυχική και σωματική σου υγεία.

5.Περιόρισε τη χρήση του τηλεφώνου

Όλοι ξοδεύουμε πάρα πολύ χρόνο στα τηλέφωνά μας. Συχνά το Instagram ή άλλα social media μάς απορροφούν πολύ χρόνο και ενέργεια που θα μπορούσαμε να ξοδέψουμε αλλού. Ο καθορισμός ενός χρονικού ορίου χρήσης του τηλεφώνου θα αλλάξει τη ζωή σου, ειδικά το πρωί.

Πώς να το κάνεις: Προγραμμάτισε "διακοπή λειτουργίας" στο τηλέφωνό σου για να μην ξυπνάς με ειδοποιήσεις. Αυτό θα σου επιτρέπει να είσαι πλήρως παρούσα στην πρωινή σου ρουτίνα και θα σε βοηθήσει να δώσεις έναν θετικό τόνο στην ημέρα σου. Ενώ μπορείς να προσαρμόσεις τις προτιμήσεις του τηλεφώνου σου σε ό,τι ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σου, το να σκέφτεσαι πόσο χρόνο ξοδεύεις στο τηλέφωνό σου — ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης— μπορεί να διασφαλίσει ότι η ενέργειά σου δαπανάται εκεί που σκοπεύεις και σε περιορίζει από το να κάνεις ακούσιες επιλογές (όπως το να τσιμπολογάς χωρίς να σκέφτεσαι) όταν έχει αποσπαστεί η προσοχή σου.

12 τροφές για να βάλεις στο πρόγραμμά σου και να κάνεις υγιεινή διατροφή

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i