Αντί για ζάχαρη: Τι προτείνουν οι έρευνες για φυσική εναλλακτική στον καφέ σου (δεν είναι το μέλι)

Τι είναι αυτό που το καθιστά πιο υγιεινό από την κρυσταλλική ζάχαρη;

Το σιρόπι σφενδάμου είναι γνωστό για την υπέροχη γεύση του στις τηγανίτες σου, αλλά μια νέα μελέτη υποδεικνύει ότι ίσως πρέπει να το προσθέτεις και σε άλλα γεύματα! Σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο Laval στο Κεμπέκ, αυτό το  γλυκαντικό μπορεί να προσφέρει περισσότερα οφέλη από την απλή απόλαυση, όπως για παράδειγμα θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη μεταβολικών ασθενειών, όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.

Η μελέτη δείχνει ότι αντικαθιστώντας μόλις δύο κουταλιές της σούπας ζάχαρη με καθαρό σιρόπι σφενδάμου, μπορείς να μειώσεις σημαντικά παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με αυτά τα νοσήματα. Η συγκεκριμένη κλινική δοκιμή είναι η πρώτη που εξετάζει την επίδραση του σιροπιού σφενδάμου στον άνθρωπο, και τα αποτελέσματα δείχνουν ότι αυτό το φυσικό γλυκαντικό έχει οφέλη πέρα από τη γεύση του.

Το σιρόπι σφενδάμου είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως ψευδάργυρο και μαγγάνιο, τα οποία μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς και του μεταβολισμού σου. Ενώ δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια ισορροπημένη διατροφή και υγιεινό τρόπο ζωής, η προσθήκη του σε μικρές ποσότητες αντί για ζάχαρη μπορεί να είναι μια εύκολη και γευστική κίνηση προς μια καλύτερη υγεία.

Τι κάνει το σιρόπι σφενδάμου ξεχωριστό;

Το σιρόπι σφενδάμου δεν είναι απλά ένα γλυκαντικό – έχει κάτι που το κάνει να ξεχωρίζει. Σύμφωνα με τον Δρ André Marette, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, αυτό το φυσικό προϊόν περιέχει πάνω από 100 φυσικές ενώσεις, ανάμεσα στις οποίες οι πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν σημαντικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ασθενειών. Αυτές οι ενώσεις το καθιστούν μια πιο υγιεινή επιλογή σε σχέση με την επεξεργασμένη ζάχαρη.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Nutrition, παρακολούθησε 42 υγιείς ενήλικες ηλικίας 18 έως 75 ετών. Οι συμμετέχοντες, με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) από 23 έως 40, αντικατέστησαν το 5% των ημερήσιων θερμίδων τους είτε με σιρόπι σφενδάμου είτε με επεξεργασμένη ζάχαρη για δύο περιόδους οκτώ εβδομάδων, με διάλειμμα τεσσάρων εβδομάδων μεταξύ των φάσεων. Τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν εντυπωσιακά.

Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν σιρόπι σφενδάμου παρουσίασαν τέσσερα κύρια οφέλη για την υγεία:

1) Καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα

Το σώμα τους διαχειρίστηκε τα επίπεδα γλυκόζης πιο αποτελεσματικά σε σύγκριση με αυτούς που κατανάλωναν επεξεργασμένη ζάχαρη.

2) Μείωση της αρτηριακής πίεσης

Η συστολική αρτηριακή πίεση μειώθηκε σχεδόν κατά 3 μονάδες στην ομάδα του σιροπιού, ενώ αυξήθηκε ελαφρώς στην άλλη ομάδα.

4) Μείωση του κοιλιακού λίπους

Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν σιρόπι σφενδάμου είδαν μείωση στο σπλαχνικό λίπος – το βαθύ λίπος στην κοιλιά, που συνδέεται με σοβαρούς κινδύνους όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης.

5) Καλύτερη υγεία του εντέρου

Μια απροσδόκητη θετική αλλαγή ήταν η βελτίωση της εντερικής μικροχλωρίδας, με αύξηση των ωφέλιμων βακτηρίων και μείωση των επιβλαβών.

Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι το σιρόπι σφενδάμου μπορεί να αποτελέσει μια πιο υγιεινή εναλλακτική επιλογή αντί για τη ζάχαρη, βοηθώντας όχι μόνο στη βελτίωση της γεύσης αλλά και στην υποστήριξη της υγείας σου.

Διάβασε επίσης:

Πόση ζάχαρη μπορείς να καταναλώνεις καθημερινά;

Χαμηλός αιματοκρίτης: Είναι η καθημερινή κατανάλωση μελάσας η λύση για περισσότερο σίδηρο;

6 τρόποι να ενισχύσεις τον καφέ σου με βιταμίνες και αντιοξειδωτικά