Η ανεπάρκεια σιδήρου και τα χαμηλά επίπεδα αιματοκρίτη είναι προβλήματα που επηρεάζουν πολλούς ανθρώπους. Ο αιματοκρίτης αναφέρεται στο ποσοστό των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα, και η χαμηλή του τιμή μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως κόπωση, ζαλάδες, δύσπνοια και μειωμένη απόδοση. Μία από τις συχνές προτάσεις για την αύξηση των επιπέδων σιδήρου είναι η καθημερινή κατανάλωση μελάσας, ενός φυσικού γλυκαντικού πλούσιου σε σίδηρο. Όμως, κατά πόσο είναι αυτό η λύση στο πρόβλημα;
Η απάντηση της διατροφολόγου
Οι ερωτήσεις σχετικά με τη σχέση μεταξύ μελάσας και σιδήρου εμφανίζονται συχνά στη συμβουλευτική διατροφής, και η αλήθεια είναι ότι η μελάσα, όπως και άλλα φυσικά γλυκαντικά, περιέχει σίδηρο και άλλα θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, όπως εξηγεί η διατροφολόγος Δήμητρα Παπαμίχου στην παρακάτω ανάρτηση, πρέπει να διατηρήσουμε μια ισορροπημένη προσέγγιση ως προς τη χρήση της στη διατροφή μας.
"Αν είναι να φάμε λίγη ζάχαρη, που δεν χάθηκε κι ο κόσμος, καλύτερα να είναι με τη μορφή αυτών των γλυκαντικών που θα μας δώσουν και κάποια επιπλέον θρεπτικά συστατικά! Αυτό ισχύει και για το μέλι, το πετιμέζι, το σιρόπι από χουρμάδες και το σιρόπι σφένδαμου".
Είναι σημαντικό, όμως, να καταλάβουμε ότι η κατανάλωση αυτών των γλυκαντικών δεν μπορεί να καλύψει τις καθημερινές μας ανάγκες σε σίδηρο, ασβέστιο ή άλλα θρεπτικά συστατικά σε σημαντικό βαθμό. Η ποσότητα που προτείνεται να καταναλώνουμε είναι μικρή, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε απλά σάκχαρα, πράγμα που περιορίζει και την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών.
Η διατροφική αξία της μελάσας και άλλων φυσικών γλυκαντικών
Η μελάσα, μαζί με άλλα φυσικά γλυκαντικά όπως το πετιμέζι, το μέλι και το σιρόπι από χουρμάδες, προσφέρουν θρεπτικά συστατικά, όπως μικρές ποσότητες σιδήρου και ασβεστίου. Ωστόσο, η ποσότητα αυτών των συστατικών σε σχέση με τις ημερήσιες ανάγκες μας είναι περιορισμένη. Για παράδειγμα, η μελάσα παρέχει μόνο λίγα χιλιοστόγραμμα σιδήρου ανά κουταλιά, ενώ οι καθημερινές ανάγκες για έναν ενήλικα μπορεί να κυμαίνονται από 8 έως 18 mg.
Τα καλύτερα φυσικά γλυκαντικά για τον μεταβολισμό είναι αυτά που περιέχουν φυτικές ίνες, όπως η πάστα από χουρμάδες ή σταφίδες. Αυτά διατηρούν τις φυτικές ίνες του φρούτου, προσφέροντας πιο σταθερή ενέργεια και λιγότερες μεταβολικές διακυμάνσεις.
Εξατομικευμένες διατροφικές ανάγκες
"Δεν ξεχνάμε πως καθένας είναι διαφορετικός! Κάποιοι μπορεί να έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από απλά σάκχαρα (όπως οι αθλητές), ενώ άλλοι πρέπει να είναι πολύ πιο προσεκτικοί (όπως όσοι έχουν διαβήτη, προδιαβήτη, αντίσταση στην ινσουλίνη ή δυσκολία στην απώλεια βάρους)".
Η κατανάλωση γλυκαντικών, ακόμη και φυσικών, πρέπει να γίνεται με προσοχή, ειδικά για άτομα με προβλήματα σακχάρου ή δυσκολίες στον έλεγχο βάρους. Για αυτούς, η συχνή κατανάλωση γλυκών μπορεί να είναι επιβλαβής. Επιπλέον, επισημαίνει ότι το σιρόπι αγαύης, παρά το γεγονός ότι παρουσιάζεται ως "φυσικό", είναι πολύ επεξεργασμένο και πλούσιο σε φρουκτόζη, γεγονός που το κάνει λιγότερο υγιεινή επιλογή.
Διάβασε επίσης:
Χαμηλός αιματοκρίτης: Διατροφή για την αναιμία
Χαμηλός αιματοκρίτης, έλλειψη βιταμινών; Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα από τις εξετάσεις αίματος
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr