Κανένα γλυκό δεν αποτυπώνει καλύτερα τη μαγεία των γιορτών από το gingerbread. Αν και το έχουμε συνηθίσει σε μορφή χριστουγεννιάτικων σπιτιών ή αρωματικών κέικ, το gingerbread έχει πλέον εξελιχθεί σε βασικό στοιχείο και για σύγχρονα ποτά και κοκτέιλ που απογειώνουν τη γιορτινή διάθεση.
Μπορεί να φαίνεται σαν μια επιβαρυμένη επιλογή αν σκεφτείς μόνο τις θερμίδες, αλλά τα Χριστούγεννα είναι η εποχή για λίγες παραδοσιακές απολαύσεις. Ένα ή δύο κομμάτια gingerbread, εκτός από την απόλαυση που προσφέρουν, περιέχουν και θρεπτικά συστατικά που μπορούν να ωφελήσουν την υγεία σου, όπως αναφέρουν στο theconversation.com.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη μορφή του gingerbread δεν είχε καν τζίντζερ, αλλά ήταν ένα κέικ με μέλι που χρονολογείται από την αρχαία Ελλάδα γύρω στο 2400 π.Χ. Η εκδοχή του gingerbread που αγαπάμε σήμερα άρχισε να παίρνει μορφή τον 11ο αιώνα, όταν οι Σταυροφόροι έφεραν το τζίντζερ από τη Μέση Ανατολή. Το τζίντζερ, καλλιεργημένο αρχικά στην Κίνα, χρησιμοποιούνταν παραδοσιακά για ιατρικούς σκοπούς, προσδίδοντας στο gingerbread τις μοναδικές του ιδιότητες.
Ta οφέλη που σου προσφέρει το gingerbread
Το gingerbread είναι ένα αγαπημένο γλυκό που απολαμβάνεται σε πολλές χώρες, ιδιαίτερα την περίοδο των γιορτών. Αυτό που παραμένει σταθερό σε κάθε εκδοχή του είναι τα μπαχαρικά, με το τζίντζερ να είναι το βασικό συστατικό. Το τζίντζερ, με την πλούσια ιστορία του στην παραδοσιακή ιατρική, έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να βοηθήσει στην πέψη, να μειώσει τη ναυτία και να ανακουφίσει από το κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη.
Επιπλέον, το τζίντζερ μπορεί να υποστηρίξει τη διαχείριση του βάρους, να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας και της εμμηνόρροιας, κάνοντάς το μια φυσική "υπερτροφή" για το μελόψωμο.
Η μελάσα, που προστίθεται συχνά στη ζύμη, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως αντιοξειδωτικά, σίδηρο, ασβέστιο και μαγνήσιο. Αυτά τα στοιχεία ενισχύουν την υγεία των οστών και της καρδιάς, ενώ βοηθούν και στην αντιμετώπιση της αναιμίας.
Η κανέλα, άλλο ένα αγαπημένο μπαχαρικό του gingerbread, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες. Έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης, αλλά και να βελτιώσει την υγεία του δέρματος. Το μοσχοκάρυδο, επίσης βασικό συστατικό, συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονής και στην προστασία της καρδιάς.
Παρόλο που το gingerbread περιέχει ζάχαρη, μπορείς να το απολαύσεις χωρίς ενοχές, γνωρίζοντας ότι έχει και κάποια οφέλη για την υγεία σου. Αν θέλεις να κάνεις το gingerbread πιο υγιεινό, μπορείς να αντικαταστήσεις το αλεύρι με αλεύρι αμυγδάλου, το οποίο είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και χωρίς γλουτένη. Μπορείς επίσης να αντικαταστήσεις το βούτυρο με ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας για χαμηλότερη επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης.
Τέλος, η προσθήκη ξηρών καρπών και σπόρων στη διακόσμηση θα εμπλουτίσει το gingerbread με φυτικές ίνες και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως μαγνήσιο και βιταμίνη Ε, προσφέροντάς σου ένα θρεπτικό και απολαυστικό γλύκισμα για τις γιορτές!
Διάβασε επίσης:
Συνταγή για κέικ με κολοκυθάκια
Vegan gingerbread cookies με μόνο 67 θερμίδες το ένα από τον Μάνο Δημητρούλη
Οι συνταγές για κλασικά χριστουγεννιάτικα γλυκά με ένα υγιεινό twist