Συνταγή για τυροπιτάκια "express" με καρότο - χωρίς βούτυρο

Ιδανικά για τις busy μέρες στη δουλειά.

Πόσες φορές έχεις φύγει βιαστικά από το σπίτι το πρωί και δεν έχεις προλάβει να φτιάξεις κάποιο γεύμα ή σνακ για τη δουλειά; Και καταλήγεις είτε να παίρνεις συσκευασμένα τρόφιμα είτε να παραγγέλνεις απ' έξω ή, ακόμη χειρότερα, να μένεις νηστική μέχρι την ώρα που θα γυρίσεις σπίτι και θα πέσεις με τα μούτρα σε ό,τι φαγώσιμο βρεις μπροστά σου; Έτσι, διαταράσσεται όλο το σύστημα του οργανισμού και ειδικά ο μεταβολισμός σου. 

Για να μην επαναλάβεις, όμως, αυτές τις "κακές" συνήθειες, σου βρήκα μία εύκολη και γρήγορη συνταγή που μπορείς να ακολουθήσεις από βραδύς ή από το σαββατοκύριακο που θα είσαι λίγο πιο ελεύθερη, για να φτιάξεις σπιτικά τυροπιτάκια και να τα πάρεις μαζί σου στη δουλειά ή όπου αλλού θέλεις. 

Ειδικότερα, η content creator Έμιλυ Βάγια (@emilyvagia) μοιράζεται μαζί μας αυτήν την συνταγή για τυροπιτάκια "express", όπως τα αποκαλεί, με ζύμη 4 υλικών και 1 κρυμμένο λαχανικό.

Τα συγκεκριμένα τυροπιτάκια εμπεριέχουν καρότο και είναι η ιδανική λύση για όσους θέλουν ένα πιο ελαφρύ σνακ, δηλώνει η Έμιλυ στο blog της. Η ζύμη φτιάχνεται με ελάχιστα υλικά, χωρίς βούτυρο, και βγαίνει τραγανή, αλλά και αφράτη.

Συνταγή για τυροπιτάκια "express"

Υλικά:

Για τη ζύμη:

  • 250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 125 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.σ. λιναρόσπορος αλεσμένος (αν θέλεις, για ωμέγα 3 λιπαρά και περισσότερες φυτικές ίνες)

Για τη γέμιση:

  • 200 γρ. φέτα τριμμένη (ή μισή φέτα μισό ανθότυρο)
  • 1 καρότο τριμμένο και στραγγισμένο
  • 1 αυγό (αν θέλεις, δένει καλύτερα τη γέμιση)
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

1. Ξεκινάς ρίχνοντας σε ένα μπολ όλα τα υλικά για τη ζύμη. Ζυμώνεις μέχρι να μην κολλάει στα χέρια. Σκεπάζεις και αφήνεις στην άκρη μέχρι να ετοιμάσεις τη γέμιση.

2. Για τη γέμιση ανακατεύεις σε ένα μπολ τη φέτα, το καρότο, το αυγό και το ελαιόλαδο.

3. Ανοίγεις τη ζύμη ανάμεσα σε δύο κομμάτια αντικολλητικό χαρτί.

4. Δίνεις στρογγυλό σχήμα στα ζυμαράκια σου και φτιάχνεις 14 σε αριθμό. Βάζεις περίπου 1 κ.γ. από τη γέμιση στο κέντρο της ζύμης και κλείνεις. Με ένα πιρούνι σφραγίζεις καλά.

5. Αλείφεις με αυγό ή λίγο γάλα για πιο τραγανό φύλλο. Αν θέλεις, κιόλας, μπορείς να προσθέσεις λίγο σουσάμι από πάνω.

6. Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά.

7. Βγάζεις τα τυροπιτάκια από το φούρνο και τα αφήνεις να κρυώσουν καλά πριν τα αποθηκεύσεις.

Μπορείς να τα φτιάξεις μικρά (μπουκίτσες) ή μεγαλύτερα σαν μισοφέγγαρα και αν θέλεις πιο τραγανή υφή, μπορείς να τα αλείψεις, όπως είπαμε, με αυγό ή γάλα πριν το ψήσιμο και να τα πασπαλίσεις με σουσάμι ή λιναρόσπορο. Αν, πάλι, θες μια πιο θρεπτική ζύμη, αντικατέστησε το μισό αλεύρι με αλεύρι ολικής ή αλεσμένη βρώμη.

Τα τυροπιτάκια αυτά μπορούν εύκολα να συντηρηθούν στο ψυγείο, συγκεκριμένα, όπως λέει η Έμιλυ, για 3–4 ημέρες σε αεροστεγές δοχείο ή και στην κατάψυξη για 2–3 μήνες. Μπορείς να τα βάλεις κατευθείαν στο φούρνο χωρίς απόψυξη. Θα χρειαστούν μόνο 5-7 λεπτά να ζεσταθούν. Επίσης, μπορείς να τα ψήσεις στο air fryer στους 170–175°C για 15–18 λεπτά, σε μικρές δόσεις.

Ακόμη, η Έμιλυ προτείνει και ορισμένες παραλλαγές αν θέλεις να τα κάνεις κάπως πιο γκουρμέ, όπως με:

  • Extra καρότο: Διπλασίασε την ποσότητα καρότου για πιο γλυκιά γεύση και περισσότερες φυτικές ίνες.
  • Πιπεριά: Πρόσθεσε 1 μικρή κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη ή ελαφρώς σοταρισμένη. Ταιριάζει υπέροχα με φέτα και γραβιέρα.
  • Μελιτζάνα: Βάλε ½ μελιτζάνα ψητή ή σοταρισμένη, λιωμένη ελαφρά με πιρούνι, μαζί με φέτα και λίγο σκόρδο. Δίνει πιο "μεσογειακή” γεύση.

Τέλος, η διατροφική αξία ανά τυροπιτάκι (1 από τα 14) είναι η εξής:

  • Θερμίδες: 180 kcal
  • Πρωτεΐνη: 5,6 g
  • Λιπαρά: 10,7 g
  • Υδατάνθρακες: 15 g

Διάβασε επίσης:

Τυροπιτάκια με 5 απλά βήματα - Η συνταγή για το πιο αφράτο αποτέλεσμα

Τα πιο αφράτα σπανακοτυρομπαλάκια - γρήγορα και χωρίς μίξερ

Εύκολη συνταγή για τυρόπιτα χωρίς φύλλο - Μόνο με τορτίγια ολικής