Πολλοί γνωρίζουμε ότι το κοτόπουλο είναι μία από τις πιο κοινές πηγές πρωτεΐνης, καθώς και άλλων θρεπτικών συστατικών. Όμως, δεν είναι όλα τα κομμάτια του το ίδιο θρεπτικά. Υπάρχουν περίπου δώδεκα διαφορετικά κομμάτια κοτόπουλου, αλλά τα πιο κοινά είναι το στήθος, τα φιλετάκια, τα μπουτάκια και οι φτερούγες. Το κάθε κομμάτι έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα σε σχέση με τα θρεπτικά συστατικά, τη γεύση, την υφή και την ευελιξία του στη μαγειρική. Στην πράξη, η επιλογή μεταξύ τους μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο τη γεύση του πιάτου, αλλά και τη συνολική θερμιδική και θρεπτική του αξία. Πάμε να δούμε, λοιπόν, με βάση όσα αναφέρει η διαιτολόγος Bess Berger στο Real Simple, ποιο από τα δύο πιο δημοφιλή κομμάτια κοτόπουλου (το στήθος και το μπούτι) είναι πραγματικά πιο θρεπτικό.
Μπούτι κοτόπουλου
Το μπούτι κοτόπουλου είναι το επάνω τμήμα του ποδιού του πουλιού. Βρίσκεται ακριβώς πάνω από την κάτω πλευρά του ποδιού. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές, όπως με κόκαλο ή χωρίς ή με πέτσα ή χωρίς.
Το βασικό χαρακτηριστικό των μπουτιών είναι η υψηλότερη περιεκτικότητά τους σε λίπος και η πλούσια γεύση. "Τα μπουτάκια έχουν περισσότερα λιπαρά, γεγονός που τα κρατά ζουμερά και τρυφερά", εξηγεί η Bess Berger. "Προέρχονται από τα πιο "γυμνασμένα” μέρη του πουλιού, γι’ αυτό έχουν πιο έντονη και βαθιά γεύση".
"Από διατροφικής άποψης, τα μπουτάκια κοτόπουλου είναι πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης και παρέχουν επίσης σίδηρο και ψευδάργυρο", λέει η Berger. Μπορείς να τα κάνεις πιο άπαχα αφαιρώντας την πέτσα, μειώνοντας έτσι τα λιπαρά και τις θερμίδες, διατηρώντας παράλληλα τη γεύση.
Διατροφική αξία (ανά μερίδα, χωρίς κόκαλο και πέτσα):
- Θερμίδες: 164
- Πρωτεΐνη: 21,2 γρ.
- Υδατάνθρακες: 0 γρ.
- Ολικά λιπαρά: 9,03 γρ.
- Κορεσμένα λιπαρά: 1,89 γρ.
- Χοληστερόλη: 105 mg
- Σίδηρος: 0,684 mg
- Ψευδάργυρος: 1,54 mg
- Φώσφορος: 203 mg
- Κάλιο: 310 mg
Η πλούσια γεύση τους τα κάνει δημοφιλή σε πολλές κουζίνες και, λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητας σε λίπος, δεν ξεραίνονται εύκολα στο μαγείρεμα. Μπορούν να μαγειρευτούν με πολλούς τρόπους όπως στο τηγάνι, στο φούρνο, στη σχάρα κ.λπ. Δημοφιλείς συνταγές με μπουτάκια περιλαμβάνουν tacos, κάρι, σούπες και τσίλι.
Στήθος κοτόπουλου
Το στήθος κοτόπουλου είναι το άπαχο κομμάτι που προέρχεται από τους θωρακικούς μύες του πουλιού. Είναι χαμηλό σε λίπος και θεωρείται "λευκό" κρέας. Συχνά περιλαμβάνει και το φιλέτο, ένα λεπτό κομμάτι κρέατος που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το στήθος. Και όπως και στο μπούτι, το στήθος μπορεί να πωλείται με κόκαλο και πέτσα, αλλά η αφαίρεση της πέτσας το καθιστά πιο άπαχο.
Το στήθος κοτόπουλου έχει φήμη για τη διατροφική του αξία. "Είναι από τις καλύτερες άπαχες πηγές πρωτεΐνης", λέει η Berger. "Έχει χαμηλά λιπαρά, υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και λιγότερες θερμίδες από άλλα κομμάτια". Παρέχει, επίσης, φώσφορο και κάλιο.
Η χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος επηρεάζει ωστόσο και τη γεύση. "Το στήθος έχει πιο ήπια, που μερικές φορές θεωρείται "άνοστη”, γεύση", σημειώνει η Berger. "Επειδή είναι πιο πυκνό και άπαχο, χρειάζεται προσεκτικό μαγείρεμα για να μη στεγνώσει".
Διατροφική αξία (ανά μερίδα, χωρίς κόκαλο και πέτσα):
- Θερμίδες: 131
- Πρωτεΐνη: 25,6 γρ.
- Υδατάνθρακες: 0 γρ.
- Ολικά λιπαρά: 2,2 γρ.
- Κορεσμένα λιπαρά: 0,398 γρ.
- Χοληστερόλη: 83,2 mg
- Σίδηρος: 0,399 mg
- Ψευδάργυρος: 0,741 mg
- Φώσφορος: 245 mg
- Κάλιο: 376 mg
Παρότι έχουν λιγότερα λιπαρά, τα στήθη κοτόπουλου είναι, επίσης, πολύ ευέλικτα στη μαγειρική. "Είναι ιδανικά για γρήγορες μεθόδους μαγειρέματος που διατηρούν την υγρασία, όπως σοτάρισμα ή ποσάρισμα", λέει η Berger. Για να απογειώσεις τη γεύση, μπορείς να τα μαρινάρεις ή να τα μαγειρέψεις με μπαχαρικά και σάλτσες. Ταιριάζουν σε ψητά, τηγανιές, σούπες, σαλάτες και πολλά άλλα.
Ποιο κομμάτι είναι καλύτερο για σένα;
Και το μπούτι και το στήθος κοτόπουλου έχουν πολλά θετικά. Τα μπούτι είναι πιο εύκολο στο μαγείρεμα, επειδή το λίπος το προστατεύει από το να ξεραθεί και συνήθως είναι και πιο οικονομικό. Από διατροφικής πλευράς, το στήθος υπερτερεί σε περισσότερη πρωτεΐνη, λιγότερα λιπαρά και λιγότερες θερμίδες. Ωστόσο, η καλύτερη επιλογή εξαρτάται από τις ανάγκες και τις προτιμήσεις σου:
- "Αν θέλεις άπαχη πρωτεΐνη με ελάχιστο λίπος, το στήθος είναι η καλύτερη επιλογή", λέει η Berger.
- "Αν θέλεις περισσότερη γεύση, λίγη παραπάνω λιπαρότητα και περισσότερα μέταλλα όπως σίδηρο και ψευδάργυρο, προτίμησε το μπούτι".
Η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάζεται να αποκλείσεις κανένα από τα δύο. Μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να περιλαμβάνει και τα δύο κομμάτια. "Ο συνδυασμός και των δύο κάνει τα γεύματά σου πιο ενδιαφέροντα και παρέχει διαφορετικά θρεπτικά συστατικά", εξηγεί η Berger. "Εναλλάσσοντάς τα, μπορείς να πετύχεις ισορροπία ανάμεσα στην άπαχη πρωτεΐνη και τη γεύση, κάνοντας τη διατροφή σου πιο απολαυστική".
Διάβασε επίσης:
Οι 7 καλύτεροι τρόποι να μαγειρέψεις κοτόπουλο (χωρίς να βαριέσαι ποτέ)
Οι 5 κορυφαίες συμβουλές για σωστό ψήσιμο στο κοτόπουλο - Τραγανό, ζουμερό και γευστικό αποτέλεσμα
Καλαμάκι κοτόπουλο απ’ έξω: Πόσο υγιεινή επιλογή είναι τελικά;