Κέικ με κανέλα και μπαχαρικά: Εορταστική συνταγή που θα κλέψει τις εντυπώσεις

Πώς θα διακοσμήσεις εύκολα το κέικ και tips να γίνει απόλυτα νόστιμο.

·  Κείμενα: Odette Williams

·  Απόδοση: Βέρα Ζαχαρού, Διαιτολόγος -Διατροφολόγος (@JUST2EAT_ )

·  Φωτογραφίες: Greg Dupree

Με τα βασικά υλικά –ή με λίγο περισσότερα– το κέικ είναι το γλυκό που ξυπνά το παιδί μέσα μας και η μυρωδιά του ανακαλεί και δημιουργεί συναισθήματα τρυφερότητας και ασφάλειας. Αν θέλεις να πειραματιστείς με πιο υγιεινές εκδοχές, η παρακάτω συνταγή σου δίνει τη λύση που ζητάς!

Κέικ με κανέλα και μπαχαρικά

ΣΥΝΟΛΙΚΌΣ ΧΡΌΝΟΣ:

1 ΏΡΑ ΚΑΙ 10 ΛΕΠΤΆ

Υλικά

· Ανάλατο βούτυρο για τη φόρμα

· 2½ φλ. βιολογικό αλεύρι ολικής αλέσεως

· 1½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ

· 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα

· 1/2 κ.γ. αλάτι

· 1 κ.γ. κανέλα

· 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο

· 3 αβγά σε θερμοκρασία δωματίου

· 1/2 φλ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

· 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

· 1 φλ. πούλπα μήλου χωρίς ζάχαρη

· 1/4 φλ. μέλι

· 1/4 φλ. πλήρες γάλα

· 1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού

· 1 φλ. καστανή ζάχαρη άχνη (κράτησε λίγη για τη διακόσμηση)

Εκτέλεση

1. Προθέρμανε το φούρνο στους 180ºC. Άλειψε με βούτυρο τη φόρμα.

2. Σε ένα μπολ κοσκίνισε και ανάμειξε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο.

3. Σε ένα δεύτερο μπολ χτύπησε απαλά τα αβγά, το ελαιόλαδο, το εκχύλισμα βανίλιας, το γάλα, το ξύσμα πορτοκαλιού και την καστανή ζάχαρη.

4. Ανάμειξε τα δύο μείγματα ανακατεύοντας απαλά το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί.

5. Ρίξε το μείγμα στη φόρμα και ψήσε στη μεσαία σκάλα του φούρνου για 40-45 λεπτά.

6. Μόλις το κέικ ροδίσει, βγάλ’ το από το φούρνο και άφησέ το για 10 λεπτά. Όταν κρυώσει λίγο, μετάφερέ το σε μια πιατέλα και διακόσμησέ το κάνοντας σχέδια με την άχνη.

Πώς θα διακοσμήσεις εύκολα το κέικ γιορτινά

Πώς το κέικ σου θα είναι αφράτο και νόστιμο; Τα ναι και τα όχι: 

·  NAI Στρώσε ένα φύλλο αντικολλητικό χαρτί στη φόρμα πριν ψήσεις το κέικ. Έτσι, θα το ξεφορμάρεις χωρίς να χαλάσει το σχήμα του.

·  OXI Μην ανακατεύεις πάρα πολύ το μείγμα του κέικ. Ανακάτεψε μέχρι να γίνει λείο και αφράτο. Εάν το παρακάνεις, θα ενεργοποιήσεις τη γλουτένη στο αλεύρι και το κέικ δε θα γίνει τόσο αφράτο.

· NAI Υπολόγισε σωστά την ποσότητα του αλευριού που θα χρησιμοποιήσεις. Εάν προσθέσεις περισσότερο, το κέικ θα βγει στεγνό. Χρησιμοποίησε κούπα με δοσομετρητή, έτσι ώστε να υπολογίσεις σωστά την ποσότητα.

· OXI Μην ψήσεις το κέικ πάρα πολύ. Χρησιμοποίησε ένα χρονόμετρο και κλείσε το φούρνο όταν το κέικ φουσκώσει και δείχνει έτοιμο.

· NAI Περίμενε να κρυώσει το κέικ πριν το κόψεις για να μη διαλυθεί.

· OXI Εάν οποιοδήποτε κέικ βγει στεγνό ή έχει ξεραθεί, άλειψέ το με λίγο βούτυρο καρύδας και βάλ’ το στο φούρνο μικροκυμάτων για μερικά δευτερόλεπτα. Θα είναι σαν να το έφτιαξες εκείνη τη στιγμή!

Θρεπτικό κέικ χωρίς αλεύρι και ζάχαρη από τη διατροφολόγο Έφη Κολοβέρου

Εύκολο κέικ με αλεύρι ζέας και κραμπλ κανέλας