Εύκολο κέικ με αλεύρι ζέας και κραμπλ κανέλας

Συνταγή για ένα παραδοσιακό coffee cake.

10.10.2019

Γράφει: Επιστημονικός Συνεργάτης Shape

εχεις διαβασει

Εύκολο κέικ με αλεύρι ζέας

Από τη διατροφολόγο Σταυρούλα Κρίκη (stavroulacooking.com)

Το coffee cake είναι ένα παραδοσιακό αμερικάνικο κέικ ταψιού.  Είναι μαλακό με ένα κραμπλ από πάνω και αποτελεί συνοδευτικό του καφέ. Δες πώς θα φτιάξεις μια υγιεινή εκδοχή του με αλεύρι ζέας από τη διατροφολόγο.

Διάβασε επίσης: Συνταγή για αλμυρά μάφινς με κρεμμύδι και κάρυ

Εύκολο κέικ με αλεύρι ζέας και κραμπλ κανέλας

Μερίδες: 12

Υλικά 

Για το Κραμπλ Κανέλας:

  • 3 κ.σ. βουτυρο Κερκύρας, ανάλατο
  • ¼ φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
  • ¼ φλιτζάνι καρύδια, σπασμένα σε κομματάκια
  • ½ φλιτζάνι αλεύρι ζέας
  • 1 κ.σ. κανέλλα, τριμμένη
  • ¼ κ.γ. γαρύφαλλο, τριμμένο
  • ¼ κ.γ. αλάτι

Για το Κέικ Ταψιού:

  • 8 κ.σ. βούτυρο Κερκύρας, ανάλατο σε θερμοκρασία δωματίου
  • ¾ φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
  • 2 μέτρια αβγά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό (200 γραμμάρια), σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 ¾ φλιτζάνι αλέυρι ζέας
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1 κ.γ. κανέλλα, τριμμένη
  • ½ κ.γ. αλάτι

Εκτέλεση

  • Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Στρώστε λαδόκολλα σε ένα ταψάκι 20 x 20 εκατοστά.
  • Βάλτε τα υλικά για το κραμπλ σε ένα μπολάκι. Με τα δάχτυλά σας τρίψτε το βούτυρο με τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να έχετε ένα μείγμα που να μοιάζει με χοντρή άμμο.
  • Μεταφέρετε το μπολάκι στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάστε τη ζύμη.
  • Με το μίξερ σας, χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν κρέμα. Προσθέστε τα αβγά ένα ένα χτυπώντας καλά το μείγμα με κάθε προσθήκη.
  • Προσθέστε το γιαούρτι και το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπήστε λίγο ακόμα μέχρι το μείγμα να είναι ομοιόμορφο.
  • Προσθέστε τα στεγνά υλικά στο μπολ. Ανακατέψτε απαλά με μία σπάτουλα, ίσα ίσα μέχρι να ενωθούν τα υγρά με τα στεγνά υλικά. Μην παραδουλέψτε το μείγμα.
  • Απλώστε το μείγμα στο ταψάκι σας και πασπαλίστε από πάνω το κράμπλ.
  • Ψήστε για 40 λεπτά, μέχρι μία ξύλινη οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή από το κέντρο.
  • Αφήστε να κρυώσει πριν το κόψετε και το σερβίρετε.

Διάβασε επίσης: Πουτίγκα chia σε γρανίτα από τη διατροφολόγο Σταυρούλα Κρίκη

Editor's Picks

Περισσότερα από Διατροφή και Αδυνάτισμα

#shapegreece