Ποιος είναι ο σωστός ρυθμός απώλειας λίπους και τι είναι η κέτωση;

Πόσο συμβάλουν αυτά που (δεν) τρως στην απώλεια λίπους;

Συνεργάστηκε η Ελένη Παπαγιαννίδου, κλινικός διαιτολόγος διατροφολόγος, PhD, Γ.Ν. Ασκληπιείο Βούλας (www.rebalance.gr)

Η αύξηση της απώλειας λίπους έχει απόλυτη σχέση με το φαγητό που τρως, αλλά και με αυτό που δεν τρως. "Όταν μειώνεις την πρόσληψη υδατανθράκων στο βαθμό που δεν ικανοποιούνται οι απαιτήσεις σου σε θερμίδες, το σώμα μετατρέπει τα δικά του αποθέματα λίπους σε πηγή ενέργειας" επισημαίνει η διατροφολόγος. Γίνεται, στην πραγματικότητα, μια μηχανή καύσης λίπους.

Διάβασε επίσης: Γιατί έχεις κυτταρίτιδα και οι συμβουλές διατροφής για να τη μειώσεις

Τι είναι η κέτωση; 

Σε συνδυασμό με ένα πρόγραμμα απώλειας λίπους που αποτελείται κυρίως από φυτικές τροφές και πρωτεΐνες, μια μεταβολική διαδικασία που ονομάζεται κέτωση ξεκινά. Βασικά, αυτό που συμβαίνει είναι ότι κάποιο από το λίπος που έχει αφαιρεθεί από τα αποθέματα λίπους δεν καίγεται πλήρως, οδηγώντας στην παραγωγή κετονών. Αυτές οι κετόνες εκκρίνονται από τα νεφρά και η παρουσία τους στα ούρα είναι ένα σημάδι ότι η διαδικασία καύσης του λίπους στο σώμα έχει προχωρήσει σε fast forward λειτουργία. Το πλεονέκτημα της κέτωσης είναι πως μακροπρόθεσμα προστατεύει τη μυϊκή μάζα.

Ποιος είναι ο σωστός ρυθμός απώλειας λίπους;

  •  Η απώλεια βάρους ανάλογα με το άτομο δεν ξεπερνά το 1 κιλό την εβδομάδα και έτσι εξασφαλίζεις ότι καις μόνο λίπος και ο πολύτιμος μυϊκός ιστός σου διατηρείται.
  • Η καλύτερη διατροφή για κάψιμο λίπους, σύμφωνα με την ειδικό, θα πρέπει να περιλαμβάνει μια μέτρια ποσότητα πρωτεϊνών και άφθονα μη αμυλούχα λαχανικά. "Η πρωτεΐνη έχει έναν ενσωματωμένο παράγοντα, γνωστό ως θερμογόνο δράση, που καίει θερμίδες και αδειάζει τα αποθέματα λίπους" τονίζει η ειδικός.
  • Η ίδια η κατανάλωση τροφών χρησιμοποιεί θερμίδες, αφού όλα τα τρόφιμα απαιτούν ενέργεια για τη διάσπαση και την πέψη, την απορρόφηση από το στομάχι και το λεπτό έντερο, τις χημικές αλλαγές στην κυκλοφορία του αίματος, ήπαρ κ.ο.κ. και την αποθήκευση των θρεπτικών συστατικών. "Αλλά, ενώ το λίπος έχει θερμογόνο δράση από 0 έως 3% και οι υδατάνθρακες από 5 έως 10%, η πρωτεΐνη έχει δράση από 20 έως 30% της θερμιδικής αξίας της" επισημαίνει η Ελένη Παπαγιαννίδου.

Διάβασε επίσης: Ποτά ευεξίας και τι να πιεις για αποτοξίνωση, συγκέντρωση, δυνατό ανοσοποιητικό;