Βάλε ραπανάκι στις σαλάτες σου: Να τα οφέλη που δεν ήξερες (και πώς αλλιώς θα το φας)

Απ’ ό,τι φαίνεται αυτός ο μικρός βολβός έχει πολλά να προσφέρει στην υγεία σου.

Έρευνες έδειξαν ότι οι γυναίκες που τρώνε κόκκινα λαχανικά μειώνουν τις πιθανότητες καρδιακού επεισοδίου κατά 50%. Στην κατηγορία αυτή ανήκει και το ραπανάκι με τις πολύτιμες ιδιότητές του και τη χαρακτηριστική του γεύση.

  • Πρόκειται για μια εξαιρετική πηγή σεληνίου και βιταμίνης C.
  • Αποτελεί ένα εύγευστο και εξαιρετικά χαμηλό σε θερμίδες σνακ, αφού προσδίδει μόλις 16 θερμίδες στα 100 γραμμάρια.
  • Περιέχει λουτεΐνη η οποία ανήκει στην οικογένεια των καροτενοειδών και έχει αντικαρκινική και αντιοξειδωτική δράση.
  • Περιέχει βιταμίνη  Κ, Νιασίνη (Β3), B6, χολίνη, φολικό οξύ, ασβέστιο, νάτριο, κάλιο, φώσφορο, σελήνιο, μαγνήσιο και φυτικές ίνες.
  • Η βιταμίνη Α που επίσης περιέχει το ραπανάκι συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού και βοηθά το σώμα να διατηρήσει τους ιστούς και τις μεμβράνες των αρθρώσεων σε καλή κατάσταση
  • Είναι τέλος ο απόλυτος εχθρός της χοληστερόλης! Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στο ραπανάκι δεσμεύουν την υπερβολική χοληστερόλη που προσλαμβάνεται από την τροφή.

Πιες τον χυμό του σαν φάρμακο

  • Ο χυμός του βοηθά στην απόχρεμψη και βελτιώνει την κινητικότητα του εντέρου.
  • Αν νιώθεις πόνους στα νεφρά, το ραπανάκι θα σε ανακουφίσει ενώ παράλληλα βοηθά και στη διάλυση της πέτρας και της άμμου από τα νεφρά.
  • Έχει διαπιστωθεί  ότι το ραπανάκι έχει διουρητικές ιδιότητες με αποτέλεσμα η κατανάλωσή του να βοηθά σε περιπτώσεις οιδημάτων.
  • Πολλοί είναι αυτοί που καταναλώνουν το χυμό του σα φάρμακο για την καταρροή και το μπούκωμα αλλά και ως αποχρεμπτικό.

Extra Tips

  • Προτίμησε να το καταναλώνεις ωμό, γιατί η θερμοκρασία αλλοιώνει τις ευεργετικές αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει.
  • Αν πάσχεις από πεπτικό έλκος, γαστρίτιδα, εντεροκολίτιδα και καρδιαγγειακές παθήσεις, ρώτησε τον γιατρό σου πριν το καταναλώσεις.
  • Τα ραπανάκια συνήθως τρώγονται ωμά αλλά και με άλλους διαφόρους τρόπους, μαγειρεμένα στον ατμό, ψητά, τουρσί ενώ επίσης χρησιμοποιούνται και ως γαρνιτούρες σε σαλάτες και κρεατικά.