Υγιεινά gingerbread cookies με βρώμη και μελάσα

Αυτά τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα με βρώμη, μελάσα, τζίντζερ και κανέλα, θα κάνουν το σπίτι να μοσχομυρίσει χωρίς να χαλάσουν τη διατροφή σου!

Από την Ιωάννα Μανδηλάρη, Ολιστική Διαιτολόγο-Διατροφολόγο και blogger threpsisnutrition.com

Με κύριο συστατικό τη βρώμη, που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β που υποστηρίζουν το νευρικό σύστημα, θα σε κρατήσουν για ώρες. Χωρίς βούτυρο και σχεδόν χωρίς αλεύρι! Πλήρως προσαρμόσιμα στις ανάγκες σου, με μπαχαρικά που μυρίζουν υπέροχα και με προσθήκη μελάσας που θα δώσει γιορτινό χρώμα και επιπλέον θρεπτικά οφέλη– μα τι gingerbread cookies θα ήταν αυτά χωρίς μελάσα! 

Τι είναι η μελάσα;

Η μελάσα είναι ένα φυσικό γλυκαντικό που εξάγεται από το ζαχαροκάλαμο και το ζαχαρότευτλο, έχει παχύρρευστη μορφή σαν σιρόπι και μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί για ζάχαρη, προσφέροντάς μας διάφορα οφέλη στην υγεία και στο ανοσοποιητικό, με την πλούσια θρεπτική αξία της. Παράλληλα έχει ένα πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που την καθιστά κατάλληλη ακόμη και για διαβητικούς καθώς δεν επιφέρει απότομη αύξηση του σακχάρου του αίματος. Καθώς η γεύση της σκούρας μελάσας, είναι αρκετά έντονη, αν τα μπισκότα προορίζονται για παιδιά, μπορούμε να βάλουμε μικρότερη ποσότητα, γιατί μπορεί να μην τους αρέσει. Από την άλλη, αν θέλουμε πιο σκούρο χρώμα στα μπισκότα μας και πιο έντονη γεύση, μπορούμε να αυξήσουμε την ποσότητα της.

Συνταγή

Υλικά

  • 300 gr βρώμη αλεσμένη
  • 1-2 κ.σ. αλεύρι
  • 1 κ.σ. τζίντζερ σε σκόνη
  • 1 κ.σ. κανέλα σε σκόνη
  • 1 κ.σ. μαγειρική σόδα
  • 1 αυγό – εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί υποκατάστατο λιναρόσπορου
  • 1/2 κούπα ζάχαρη καρύδας/καστανή/λευκή /μέλι ή στέβια σε αντίστοιχη ποσότητα
  • 1/3 κούπας λάδι καρύδας λιωμένο
  • 1-2 κ.σ. μελάσα

Εκτέλεση

    1. Αλέθουμε τη βρώμη μέχρι να σχηματιστεί το αλέυρι βρώμης, και προσθέτουμε σε ένα μπολ με τα υπόλοιπα στερεά υλικά 
    2. Προσθέτουμε τα στερεά υλικά, στο μπολ με τα υγρά και ανακατεύουμε έως ότου σχηματιστεί μια εύπλαστη ζύμη. Μπορούμε να αυξομειώσουμε την ποσότητα του αλευριού ώστε να έχουμε την κατάλληλη υφή που δεν κολλάει πολύ στα χέρια μας 
    3. Χωρίζουμε σε δύο μπάλες, το βάζουμε σε ζελατίνη και αφήνουμε μισή ώρα στο ψυγείο. 
    4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς 
    5. Στρώνουμε μια λαδόκολλα, αλευρώνουμε ελαφρώς και ανοίγουμε τη ζύμη σε πλάτος 70-80 mm. Φτιάχνουμε σχήματα με τα κουπ πατ και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία. 
    6. Τοποθετούμε λαδόκολλα σε ένα ταψί, και μεταφέρουμε τα μπισκότα. Ψήνουμε για 10'.
    7. Τα αφήνουμε λίγη ώρα να κρυώσουν πριν τα αφαιρέσουμε από το ταψί. Μπορούμε να στολίσουμε με όποιο τρόπο επιθυμούμε.

Φτιάξε χριστουγεννιάτικο δέντρο με μπισκότα (και η Shape συνταγή για μπισκότα βουτύρου!) Κέικ με κανέλα και μπαχαρικά: Εορταστική συνταγή που θα κλέψει τις εντυπώσεις