Πόσο συχνά πρέπει να γυμνάζεσαι για να είσαι "σε φόρμα";

Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί;

Πολλοί απο εκείνους που γυμνάζονται, ονειρεύονται ένα σώμα δυνατό, υγιές με καλοσχηματισμένους μύες. Τις περισσότερες φορές το σώμα αυτό ανήκει σε αθλητές, οι οποίοι προπονούνται σε καθημερινή βάση απο την παιδική ή εφηβική τους ηλικία, εκτελώντας χιλιάδες ασκήσεις εβδομαδιαίως. Για να αποκτήσεις, ωστόσο, γράμμωση και υγιές σώμα, μπορείς να υποφέρεις λίγο λιγότερο σύμφωνα με τους ειδικούς, αφού το να σμιλέψεις το σώμα σου αλλά και να διατηρήσεις την φυσική σου κατάσταση βελτιωμένη, δεν είναι τόσο επίπονο τελικά.

Πόσο συχνά πρέπει να γυμνάζεσαι για να είσαι "σε φόρμα";

Το πόσο συχνά πρέπει να γυμνάζεσαι, προκειμένου να θεωρείσαι "σε φόρμα" εξαρτάται απο το είδος της άσκησης που ακολουθείς, τους fitness στόχους που έχεις θέσει και φυσικά τους τραυματισμούς που ενδεχομένως να έχεις υποστεί. Το παραπάνω τρίπτυχο θα πρέπει να συνδυάζεται με δύο βασικούς παράγοντες, που εγγυώνται την βελτίωση της φυσικής κατάστασης. Αυτοί είναι η επανάληψη και η ανάκτηση. Και για να επιτευχθεί ο πρώτος, πρέπει ο δεύτερος, δηλαδή η ανάκτηση των δυνάμεων να παίρνει τον χρόνο του. Καλό είναι λοιπόν, ανάμεσα στις προπονήσεις να υπάρχει χρόνος ώστε το σώμα σου να "αναρρώνει" και να προσαρμόζεται στις αλλαγές. Τέλος η συνέπεια που χαρακτηρίζει το πρόγραμμα των προπονήσεων σου, θα αποφέρει το αποτέλεσμα που επιθυμείς.

Ανάλογα με το είδος της άσκησης, χρειάζεται να γυμνάζεσαι περισσότερο ή λιγότερο

1.Ασκήσεις αντοχής

Η τακτική προπόνηση χαμηλής έντασης, βοηθάει το σώμα να χρησιμοποιεί πιο αποτελεσματικά το οξυγόνο και με την πάροδο του χρόνου διευκολύνει την ίδια την άσκηση. Επιτυχημένοι δρομείς αγώνων αντοχής, εκτελούν τις περισσότερες προπονήσεις τους, διατηρώντας χαμηλή ένταση. Οι προπονήσεις υψηλής έντασης πραγματοποιούνται μόνο δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα, με τουλάχιστον 48 ώρες διαφοράς μεταξύ τους, ώστε οι αθλητές να αναρρώνουν καλύτερα και να αποφύγουν τους τραυματισμούς.

2.Αθλήματα που βασίζονται σε δεξιότητες

Πολλά αθλήματα, συμπεριλαμβανομένης της κολύμβησης, του τένις και των πολεμικών τεχνών, απαιτούν συνδυασμό σωματικών και τεχνικών δεξιοτήτων. Για παράδειγμα, οι προπονητές κολύμβησης συστήνουν προπονήσεις τόσο υψηλής, όσο και χαμηλής έντασης, προκειμένου οι αθλητές να συνηθίσουν την αλλαγή μέσα στο νερό. Βέβαια, όταν ακολουθείται ο ίδιος τύπος προπόνησης επανειλημμένα, μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς. Ο τρόπος που θα συνδυαστούν οι προπονήσεις υψηλής και χαμηλής έντασης είναι το κλειδί για να βελτιώσεις την φόρμα σου.

3.Ασκήσεις αντίστασης

Η επαναλαμβανόμενη προπόνηση με βάρη, μπορεί να οδηγήσει σύντομα στην οικοδόμηση των μυών σου. Ωστόσο, ο συνιστώμενος χρόνος επανάληψης των προπονήσεων αυτών είναι δύο έως τέσσερις φορές την εβδομάδα, ώστε να διατηρηθεί η υγεία των μυών και των οστών. Φρόντισε να απέχεις κάποιες μέρες της εβδομάδας από τις "σκληρές" αυτές προπονήσεις, ώστε να δώσεις στο σώμα σου το χρόνο που χρειάζεται για να προσαρμοστεί.

Διάβασε επίσης: Είναι αρκετά δέκα λεπτά γυμναστικής τη μέρα (κάθε μέρα);