Καφές - ενεργειακά ποτά - pre - workout ροφήματα: Ποιο είναι κατάλληλο πριν την γυμναστική;

Πώς θα αποκτήσεις την απαιτούμενη ενέργεια ώστε να ολοκληρώσεις επιτυχώς την προπόνησή σου;

Ο χρόνος που αφιερώνεις για να γυμναστείς σίγουρα είναι πολύτιμος, όταν καθημερινά ακολουθείς ένα πρόγραμμα γεμάτο υποχρεώσεις. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι για να παραμείνεις σε καλή φυσική κατάσταση και μακροπρόθεσμα υγιής πρέπει να στοχεύσεις να γυμνάζεσαι τουλάχιστον 150 λεπτά με μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα κάθε εβδομάδα. Για να το πετύχεις αυτό, εκτός από επιμονή και συνέπεια, χρειάζεσαι ενέργεια – ειδικά όταν οι μέρες σου μοιάζουν κουραστικές έως εξαντλητικές καθώς "ξοδεύεις" την ενέργεια σου σε πολλές και διαφορετικές ασχολίες.

Οι περισσότεροι για να εξασφαλίσουν την ενέργεια που απαιτείται για την επιτυχή ολοκλήρωση μιας προπόνησης, καταναλώνουν ποτά, με σκοπό την διέγερση του οργανισμού. Ο καφές, τα ενεργειακά ποτά αλλά και τα pre-workout ροφήματα (συνήθως πρόκειται για σκόνες πρωτεΐνης ή άλλων συστατικών, αναμειγμένα με νερό) είναι από τις επιλογές που προσφέρουν το boost ενέργειας που αρκετοί αναζητούν πριν την γυμναστική. Αποτελούν, όμως, οι παραπάνω προτάσεις την ιδανική πηγή ενέργειας; Ειδικοί σε ζητήματα διατροφής εξηγούν ποια είναι τα πλεονεκτήματα τους αλλά και τι πρέπει να προσέχουμε με την κατανάλωση αυτών.

Ποιο ρόφημα προσφέρει ενέργεια πριν την γυμναστική;

Καφές: Αν και ο καφές αποτελεί την δημοφιλέστερη επιλογή ενέργειας καθώς περιέχει καφεΐνη, η οποία λειτουργεί διεγερτικά απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος και στον εγκέφαλο δίνοντας την πολυπόθητη ώθηση ενέργειας, δεν ενδείκνυται για κατανάλωση πριν από την γυμναστική καθώς δεν αναπληρώνει τις αποθήκες καυσίμων του οργανισμού. Ο Jordan Hosbein, μέλος του "National Academy of Sports Medicine" επισημαίνει ότι "καλό είναι να καταναλώνονται μικρές ποσότητες καφές (περίπου δύο φλιτζάνια μέσα στην μέρα) ώστε να μην προκληθεί ζημιά στα επινεφρίδια και την διαδικασία της πέψης". Είναι επίσης σημαντικό να προσέχεις τι περιέχει μέσα ο καφές σου καθώς προσθήκες όπως ζάχαρη, λιπαρές κρέμες και γαλακτοκομικά, επιβαρύνουν την γενικότερη υγεία του οργανισμού.

Ενεργειακά ποτά: Τα συγκεκριμένα μη αλκοολούχα ποτά λειτουργούν εν μέρη όπως ο καφές καθώς περιέχουν καφεΐνη. Βέβαια διαθέτουν και άλλες ουσίες, οι οποίες συμπληρώνουν την καφεΐνη, δίνοντας την αίσθηση ότι αντέχεις να γυμναστείς ακόμα πιο σκληρά. "Τα ενεργειακά ποτά, μπορούν να σου δώσουν μια πιο έντονη ανταπόκριση και όσοι είναι ευαίσθητοι σε διεγερτικά δεν πρέπει να καταναλώνουν αυτά τα προϊόντα" εξηγεί ο Roger E. Adams, Ph.D., Διδάκτωρ Διατροφής και ιδιοκτήτης του eatrightfitness. Αν και τα ποτά αυτά προσφέρουν μεγάλες δόσης ενέργειας, συχνά περιέχουν χρωστικές ή άλλα επιζήμια συστατικά, όπως ζάχαρη, προσθέτοντας έξτρα θερμίδες στην σιλουέτα σου.

Pre-Workout Ροφήματα: Πρόκειται για σκόνη πρωτεΐνης αναμειγμένη με νερό, δημιουργώντας ένα χορταστικό γεύμα πριν την προπόνηση. Τα ροφήματα αυτά εξασφαλίζουν το boost ενέργειας που αναζητάς, ωστόσο περιέχουν και συστατικά όπως βήτα-αλανίνη, κρεατίνη και L-κιτρουλίνη. "Η βήτα-αλανίνη μειώνει την αίσθηση καψίματος από τη συσσώρευση γαλακτικού οξέος, ώστε να μπορείς να εκτελέσεις περισσότερες επαναλήψεις, η κρεατίνη είναι πηγή ενέργειας για τους μύες και η L-κιτρουλίνη διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και βελτιώνει τη ροή του αίματος και οξυγόνου στους διάφορους ιστούς του σώματος" αναφέρει ο Hosbein. Οι ιδιότητες αυτές είναι αποτελεσματικές και όχι επικίνδυνες για το σώμα, όταν στοχεύεις σε "σκληρές" προπονήσεις. Τέλος επισημαίνει τα ροφήματα αυτά να χρησιμοποιούνται με σύνεση και όχι σε τακτική βάση καθώς ενδέχεται να δημιουργήσουν ελεύθερες ρίζες στο σώμα.

Φυσικές πηγές ενέργειας: Φυτικές Ίνες και καλός ύπνος

Εάν παρόλα αυτά επιθυμείς να εξασφαλίζεις ενέργεια στον οργανισμό σου από φυσικές πηγές, φρόντισε να ακολουθείς μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως οι φυτικές ίνες. Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι ξηροί καρποί και τα όσπρια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που λειτουργούν σαν καύσιμο για τον οργανισμό. Πέραν της διατροφής, ένας υγιής και ποιοτικός ύπνος προσφέρει σίγουρα ξεκούραση στο σώμα και το μυαλό.

Πόσους υδατάνθρακες χρειάζομαι την ημέρα σε σχέση με την άσκηση που κάνω;

Πώς θα σταματήσεις να τρως υπερβολικά μετά τις προπονήσεις